Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škof Peter Štumpf (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)
Škof Peter Štumpf | (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)

Škof Štumpf za Radio Ognjišče o nogometnem incidentu in pomenu posta

Slovenija | 20.02.2024, 12:12 Alen Salihović

Še naprej odmeva navijaški incident na nedeljski tekmi med nogometaši Mure in Maribora, v katerem je bilo poškodovanih več ljudi, in je povzročil množično ogorčenje in pozive pristojnim k ukrepanju. Za komentar smo poklicali tudi murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, ki je spregovoril tudi o postnem času v katerem smo.

Škof je dejal, da ima nedeljsko dogajanje širši družbeni pomen, da je družba moralno in duhovno izjemno razslojena, kar vodi v vedno več nasilja, še posebej med mladimi. Mladi obiskujejo športne dogodke, kjer se pogosto srečujejo z agresijo in sovraštvom, kar negativno vpliva na njihovo počutje in razpoloženje v družbi. Takšni incidenti le še podžigajo že obstoječe konflikte, je dejal škof.

Kot pastir se je škofu zdelo pomembno, da spregovori o tej temi in poudari, da je potrebno združiti moči v družbi, da bi se ustavilo naraščajoče nasilje. Postni čas in akcije, tudi abstinence nas spodbujajo k premisleku o svojih dejanjih in odnosu do sočloveka, meni. Kot kristjani imamo možnost iskanja notranjega miru in modrosti ter nagovarjanja k spoštovanju drugega kot božje podobe, še spodbuja škof Štumpf.

Slovenija, Škofovska konferenca, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.