Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Škof Peter Štumpf (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)
Škof Peter Štumpf | (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)

Škof Štumpf za Radio Ognjišče o nogometnem incidentu in pomenu posta

Slovenija | 20.02.2024, 12:12 Alen Salihović

Še naprej odmeva navijaški incident na nedeljski tekmi med nogometaši Mure in Maribora, v katerem je bilo poškodovanih več ljudi, in je povzročil množično ogorčenje in pozive pristojnim k ukrepanju. Za komentar smo poklicali tudi murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, ki je spregovoril tudi o postnem času v katerem smo.

Škof je dejal, da ima nedeljsko dogajanje širši družbeni pomen, da je družba moralno in duhovno izjemno razslojena, kar vodi v vedno več nasilja, še posebej med mladimi. Mladi obiskujejo športne dogodke, kjer se pogosto srečujejo z agresijo in sovraštvom, kar negativno vpliva na njihovo počutje in razpoloženje v družbi. Takšni incidenti le še podžigajo že obstoječe konflikte, je dejal škof.

Kot pastir se je škofu zdelo pomembno, da spregovori o tej temi in poudari, da je potrebno združiti moči v družbi, da bi se ustavilo naraščajoče nasilje. Postni čas in akcije, tudi abstinence nas spodbujajo k premisleku o svojih dejanjih in odnosu do sočloveka, meni. Kot kristjani imamo možnost iskanja notranjega miru in modrosti ter nagovarjanja k spoštovanju drugega kot božje podobe, še spodbuja škof Štumpf.

Slovenija, Škofovska konferenca, Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...