Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Navijači (foto: STA)
Navijači | (foto: STA)

Škof Štumpf obžaluje huliganstvo v športu

Novice | 19.02.2024, 11:52 Marjana Debevec

Murskosoboški škof Peter Štumpf se je z obžalovanjem odzval na včerajšnje izgrede na derbiju med ekipama Maribora in Mure. Navijači Maribora so namreč z eksplozivnim telesom poškodovali šest članov Mure, ki imajo vsi poškodbe sluha. Po njegovih besedah je šlo za namerno kriminalno dejanje poškodovanja oseb. Vsem poškodovanim škof Štumpf želi čimprejšnje okrevanje.

Šport vedno v ljudeh vzbuja dinamiko, kar je po besedah škofa Petra Štumpfa normalno. »Ko pa pridejo huligani z namenom, da poškodujejo ljudi, se na tej točki vse ustavi«, je zapisal. Huliganstvo namreč po njegovih besedah ni navijaštvo, ampak navadno barbarstvo.

Prepričan je tudi, da ekipa, ki ima za seboj huligane, ne bi smela priti na tekmo. »Dokler se tukaj ne bodo postavile meje, se bo šport, predvsem pa nogomet, vse bolj kriminaliziral in to brez ovir. Nadaljevanje tega vodi v čisto navadno gladiatorstvo, ki zahteva žrtve, v skrajnosti na žalost tudi smrt,« je med drugim zapisal soboški škof.

Omenil je podobne dogodke drugod po svetu in se zavzel za preventivno ravnanje. »Še je čas, da huliganstvo zaustavimo in mirno in veselo gremo na tekme. Pristojne pa pozivam, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo!,« je še poudaril škof Peter Štumpf.

OBJAVLJAMO CELOTNO IZJAVO ŠKOFA PETRA ŠTUMPFA

Huliganstvo je treba zaustaviti - takoj in povsod

Globoko me je prizadelo in užalostilo nedeljsko tragično dogajanje v soboški Fazaneriji na nogometnem derbiju med ekipama štajerske in prekmurske prestolnice. Lep športni dogodek se je sprevrgel v hudo nasilje nad slednjo. Šlo je torej za namerno dejanje poškodovanja oseb, ki pomeni kriminalnost dejanja in zato tudi kazensko odgovornost. Žal mi je za vse poškodovane in jim želim čimprejšnje okrevanje.

Zmeraj, ko je v Soboti kakšna pomembna tekma, je policije v mestu toliko, kot bi varovali, ne vem koga. Včasih pomislim, da je to celo del spektakla, ki športnemu dogodku daje še večji pomen in veljavo. Veselje in petje navijačev pove, zakaj se gre. Potrebno je zagotoviti varnost mestu, ki gosti dogodek, in na tekmi, zaradi pregretosti navijaškega adrenalina. Do sem so stvari še lahko normalne in tudi obvladljive. Šport je pač dinamika, ki skoraj nikogar ne pušča v mirovanju. Tudi v tem je čar športnega spektakla.

Ko pa pridejo huligani z namenom, da poškodujejo ljudi, ne pa da navijajo kot normalni ljudje, pa se na tej točki vse ustavi. To nima nič več opraviti s športom. Huliganstvo ni navijaštvo, ampak je navadno barbarstvo. Ekipa, ki ima za seboj huligane, in to tudi dobro ve, ne izpolnjuje nobenih pogojev, da bi lahko nastopila in igrala. V primeru soboškega nogometnega derbija je vodstvo gostujočega kluba tu povsem odpovedalo. Če so vedeli, kaj grozi, bi igralci morali ostati kar doma.

S huliganskim spremstvom niso imeli nobene pravice priti in igrati v Soboti. Enako bi veljalo za domačo ali katerokoli drugo ekipo, če bi s huligani šla igrat kam drugam. Če so igralci in navijači ena duša, to nikakor ne morejo biti igralci in huligani. Če pa to so in hočejo taki tudi ostati, potem oboji pomenijo grožnjo – ne samo na igrišču in tribunah, temveč celotni družbi. Dokler se tukaj ne bodo postavile meje, se bo šport, predvsem pa nogomet, vse bolj kriminaliziral in to brez ovir. Nadaljevanje tega vodi v čisto navadno gladiatorstvo, ki zahteva žrtve, v skrajnosti na žalost tudi smrt.

Podobni dogodki, kot nedavni v Fanazariji, že močno preplavljajo evropska in svetovna nogometna igrišča. Preventiva, da do takega nasilja ne bi prišlo, je ključna. Odpravljanje posledic po tragičnih dogodkih pomeni zgolj hinavski poskus opravičevanja tistih, ki niso poskrbeli, da se nasilje ne bi zgodilo. 'Če veš, kaj bo, pa že prej ne ukrepaš, da ne bi prišlo do tega, potem pa se opravičuješ, ker se je pač zgodilo, si za to tudi kazensko odgovoren'.

Tragičen dogodek v Fanazariji je sprožil alarm, ki vse prebuja iz sanjskosti nogometa, ki je bil tudi tokrat zlorabljen za hudo nasilje. Če bodo v naša mesta še naprej prihajali huligani, potem so to nedeljo v Fanazariji poleg alarma zazvonili tudi pogrebni zvonovi temu čudovitemu in nadvse lepemu športu, njegovemu navijaškemu duhu in tekmovalnosti na Slovenskem.

Še je čas, da huliganstvo zaustavimo in mirno in veselo gremo na tekme. Pristojne pa pozivam, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo!

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.