Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Peter Štumpf (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)
Škof Peter Štumpf | (foto: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)

Škof Štumpf za Radio Ognjišče o nogometnem incidentu in pomenu posta

Slovenija | 20.02.2024, 12:12 Alen Salihović

Še naprej odmeva navijaški incident na nedeljski tekmi med nogometaši Mure in Maribora, v katerem je bilo poškodovanih več ljudi, in je povzročil množično ogorčenje in pozive pristojnim k ukrepanju. Za komentar smo poklicali tudi murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, ki je spregovoril tudi o postnem času v katerem smo.

Škof je dejal, da ima nedeljsko dogajanje širši družbeni pomen, da je družba moralno in duhovno izjemno razslojena, kar vodi v vedno več nasilja, še posebej med mladimi. Mladi obiskujejo športne dogodke, kjer se pogosto srečujejo z agresijo in sovraštvom, kar negativno vpliva na njihovo počutje in razpoloženje v družbi. Takšni incidenti le še podžigajo že obstoječe konflikte, je dejal škof.

Kot pastir se je škofu zdelo pomembno, da spregovori o tej temi in poudari, da je potrebno združiti moči v družbi, da bi se ustavilo naraščajoče nasilje. Postni čas in akcije, tudi abstinence nas spodbujajo k premisleku o svojih dejanjih in odnosu do sočloveka, meni. Kot kristjani imamo možnost iskanja notranjega miru in modrosti ter nagovarjanja k spoštovanju drugega kot božje podobe, še spodbuja škof Štumpf.

Slovenija, Škofovska konferenca, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...