Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Drva so najbolj naraven energent. (foto: Pexels)
Drva so najbolj naraven energent. | (foto: Pexels)

Bodo kurjenje z drvmi prepovedali?

Kmetijstvo | 04.01.2024, 10:32 Robert Božič

Vlada je v začetku decembra sprejela predlog prenovljenega energetskega zakona in ga po rednem zakonodajnem postopku poslala v Državni zbor. »Kompleksen in obsežen zakon celovito odgovarja na potrebe zelenega prehoda v energetiki,« so takrat trdili na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, v resnici pa med drugim predvideva izločitev plina, tekočih in trdnih goriv iz ogrevanja stavb. V Novi Sloveniji zato napovedujejo vložitev predloga za razpis referenduma.

Potem ko smo leta in leta poslušali trditve o plinu kot superenergentu ali vsaj okolju zelo prijaznem energentu, je ta čez noč postal nezaželjen. Novi energetski zakon zaradi geopolitičnih razmer namreč v novogradnjah prepoveduje projektiranje in vgradnjo kotlov na zemeljski plin.

Že dan po objavi predloga novega energetskega zakona so se na to negativno odzvali v Gospodarsko interesnem združenju za distribucijo zemeljskega plina in vlado opozorili, da »odločitev ni smiselna za lajšanje zelenega prehoda in da ima tak ukrep celo obratne učinke.«

Vrtovec: »Nora odločitev aktualne vlade...«

A po vladnem predlogu noveda energetskega zakona v strnjenih naseljih ne bosta več dovoljena tudi projektiranje in vgradnja kurilnih naprav na trdna in tekoča goriva v enostanovanjskih in dvostanovanjskih stavbah. Na to anomalijo pa je včeraj opozoril poslanec Nove Slovenije, Jernej Vrtovec: » Gozdovi pri nas pokrivajo nekaj manj kot 60 % države, smo na tretjem mestu po gozdnatosti države, 409.000 državljanov je lastnikov gozdne posesti in prepoved kurjenja z lesno biomaso je po našem mnenju nora odločitev aktualne vlade, ki bo prizadela ogromno ljudi, zlasti najšibkejše... «

Drva
Drva © Pixabay

Predlog Energetskega zakona sicer drv neposredno ne omenja in le na par mestih govori o lesni biomasi, v prenostnem vrstnem redu energentov pa jo potiska na povsem zadnja mesta.

Če se bo sprejemanje zakona v taki obliki v parlamentu nadaljevalo v Novi Sloveniji napovedujejo, referendum: »Če bo vlada še naprej trmarila in vztrajala pri obstoječemu predlogu, bomo v NSi državljanom dali ponudbo, da o tem odločajo na referendumu,« je napovedal Vrtovec.

Državna sekretarka Tina Seršen pa je včeraj, v 24ur zvečer, Vrtovcu očitala, zavajanje: »To sploh ni res. V zakonu rečemo, da v strnjenih naseljih ne bomo dovolili uporabe lesne biomase v individualnih kuriščih ... Ker je v strnjenih naseljih problem kvaliteta zraka.«

O pravici do ogrevanja na drva bodo odločale občine

Država pa naj bi po njenih besedah še naprej spodbujala rabo lesne biomase za daljinska ogrevanja, odločitev o tem, kaj je strnjeno naselje, kjer bo prepovedana vgradnja peči na drva oziroma lesno biomaso pa bo po novem pristojnost občin: »Lokalne energetske koncepte sprejemajo občine. Torej občine bodo sprejele, bo pa res minister predpisal metodologijo,« je za 24ur zvečer včeraj zatrjevala državna sekretarka Tina Seršen.

Ali ima prav Vrtovec ali Seršenova presodite sami.

Tako na Zavod za gozdove Slovenije, kot tudi na Gozdarski inštitut Slovenije, pa tudi na Zvezo lastnikov gozdov smo poslali prošnjo za uradno stališče do rešitev, ki jih uvaja nova zakonodaja in se dotikajo lesne biomase. Takoj ko bomo dobili odgovor, bomo o tem poročali.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.