Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškof Stanislav Zore, škof Anton Jamnik, odgovoren za medije pri SŠK in p. Andrej Šegula (foto: Marjana Debevec)
Nadškof Stanislav Zore, škof Anton Jamnik, odgovoren za medije pri SŠK in p. Andrej Šegula | (foto: Marjana Debevec)

Delavci v katoliških medijih morajo vedno preverjati stopnjo svoje svobode

Cerkev na Slovenskem | 24.01.2024, 11:26 Marjana Debevec

Obhajamo god zavetnika katoliških novinarjev sv. Frančiška Saleškega. Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore je na tradicionalnem srečanju za zaposlene v katoliških medijih opozoril pred lažnimi novicami ter nas povabil k svobodi in resnici.

Nadškof Zore je opozoril pred tem, da bi ljudi, ki medije spremljajo in uporabljajo, vodili k pozunanjenosti in začasnosti. S tem se ustvarja mogočno tržišče, ko ljudje ne kupujejo zato, ker nekaj potrebujejo, ampak da bi bili v koraku s trendi, ne glede na argumente zdrave pameti.

Dober potrošnik ali zdravo kritičen človek?

»Istočasno pa se te ljudi napravlja imune za globino, za resnico, s tem pa tudi za svobodo. Nekdo, ki je globoko zasidran v resnici, bo sposoben vzdrževati zdravo kritičnost do vsega, kar se mu ponuja, in bo vse presojal po merilih resnice in svobode.

Ampak tak človek je slab potrošnik: slab potrošnik tako na področju praznjenja polic v trgovini, kakor tudi sprejemanja najrazličnejših idejnih in ideoloških ponudb, s katerimi bi ga hoteli privabiti.

Tak človek bo tudi zdravo nezaupljiv do vseh mogočih novic in lažnih novic, ki jih danes mrgoli, pa ne v medijski ponudbi, ampak v stalnem poskusu doseganja določenih ciljev, ki jih s poštenjem in služenjem resnici ni mogoče doseči.

Resnicoljuben in svoboden človek bo vse novice in lažne novice dal na rešeto resnice, svobode in človekovega dostojanstva, ter pretehtal njihovo trdnost in trajnost.«

Nadškof Stanislav Zore v imenu Cerkve v Sloveniji zahvalil za delo, ki ga opravljamo na področju katoliških medijev.
Nadškof Stanislav Zore v imenu Cerkve v Sloveniji zahvalil za delo, ki ga opravljamo na področju katoliških medijev. © Rok Mihevc

Smo zares svobodni?

Ljubljanski nadškof je zato prepričan, da smo delavci v katoliških medijih vedno v službi resnice in svobode.

»Zavezanost resnici človeka osvobaja in odvezuje služenju vsakemu 'gospodarju', ki bi na kakršen koli način hotel v nasprotju s človekovim dostojanstvom človeka in družbo spremeniti v polje ustvarjanja zasebne, strankarske, ideološke ali kakršne koli druge koristi.

Zato morajo delavci v katoliških medijih vedno preverjati stopnjo svoje svobode: tako notranje, svobode srca – svobode misli kakor zunanje. Stopnja svobode, ki jo živijo, namreč govori o mestu, ki ga ima resnica v njihovem življenju in delu.«

Nadškof Zore nas je še povabil, naj živimo in delamo v službi resnice in Besede. Gospod bi nas rad namreč uporabil kot žive, svobodne in ustvarjalne ljudi, ki se pustijo prešiniti njegovi besedi, preden jo predajajo naprej.

© Rok Mihevc

Ne le časnikarsko poročanje dejstev

»V okrožnici 'Vsi smo bratje' nas papež spodbuja, da se vadimo v razkrinkavanju raznih oblik zavajanja, pačenja in zatemnjevanja resnice v javnosti in zasebnosti. Kar imenujemo resnica« ni le časnikarsko sporočanje dejstev. Je predvsem iskanje trdnejših temeljev, ki so podlaga za naše odločitve in zakone.

In ko vit o počnete, ko iščete resnice, ko ustvarjate resnice, ustvarjate temelje za takšno poznavanje v ljudeh, ki vas spremljajo. Bomo kdaj lahko rekli, da je delo opravljeno. Nikoli. Ker ljudje ne bomo nikoli nehali teptati pod seboj in okoli sebe, ker nikoli ne bo nehalo rasti trnje in kamenje je trajnejše od vsake motike ali lopate.

Z vztrajnostjo in zaupanjem pa se bomo lahko čudili žetvi, pa naj bo trideseterna, šestdeseterna ali stoterna.«

Obenem pa se nam je nadškof Stanislav Zore v imenu Cerkve v Sloveniji zahvalil za delo, ki ga opravljamo na področju katoliških medijev. Prepričan je namreč, da je naše delo nadvse pomembno in želi, da se tudi tega zavedamo.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.