Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papežev apel za Nikaragvo (foto: Vatican Media)
Papežev apel za Nikaragvo | (foto: Vatican Media)

Nikaragva: 15 duhovnikov in 2 škofa izpuščenih iz zapora

Svet | 15.01.2024, 10:05 Marta Jerebič

Oblasti v Nikaragvi so izpustile 19 predstavnikov Katoliške cerkve, med njimi dva škofa, 15 duhovnikov in dva bogoslovca. Eden od škofov je bil v zaporu več kot eno leto. Vatican News poroča, da so vsi, razen enega, ki je odšel v Venezuelo, sinoči prispeli v Rim in so trenutno gostje Svetega sedeža. Papež je v nagovorih v zadnjem času večkrat opozoril na krizo v Nikaragvi.

Škof v Metagalpi, Rolando Álvarez, je bil obsojen na 26 let zapora. V zaporu je bil od februarja 2023, potem ko je bil v hišnem priporu že od avgusta 2022. Škof v kraju Isidoro del Carmen, Mora Ortega, je bil aretiran decembra 2023, poroča VaticanNews.

Papež Frančišek je na novo leto v angelusu spomnil na položaj škofov in duhovnikov, ki jim je bila »odvzeta svoboda« v srednjeameriški državi, zagotovil svojo »bližino v molitvi« in povabil Božje ljudstvo, naj moli za Nikaragvo. Izrazil je upanje, »da bo pot dialoga vedno usmerjena k premagovanju težav«.

Že lani, oktobra, je bilo iz zapora izpuščenih 12 nikaragovskih duhovnikov. Sveti sedež je sprejel prošnjo, da bi jih sprejel. Duhovniki, ki so bili sprejeti v Rimu, so bili nastanjeni v nekaterih strukturah škofije.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.