Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papežev apel za Nikaragvo (foto: Vatican Media)
Papežev apel za Nikaragvo | (foto: Vatican Media)

Nikaragva: 15 duhovnikov in 2 škofa izpuščenih iz zapora

Svet | 15.01.2024, 10:05 Marta Jerebič

Oblasti v Nikaragvi so izpustile 19 predstavnikov Katoliške cerkve, med njimi dva škofa, 15 duhovnikov in dva bogoslovca. Eden od škofov je bil v zaporu več kot eno leto. Vatican News poroča, da so vsi, razen enega, ki je odšel v Venezuelo, sinoči prispeli v Rim in so trenutno gostje Svetega sedeža. Papež je v nagovorih v zadnjem času večkrat opozoril na krizo v Nikaragvi.

Škof v Metagalpi, Rolando Álvarez, je bil obsojen na 26 let zapora. V zaporu je bil od februarja 2023, potem ko je bil v hišnem priporu že od avgusta 2022. Škof v kraju Isidoro del Carmen, Mora Ortega, je bil aretiran decembra 2023, poroča VaticanNews.

Papež Frančišek je na novo leto v angelusu spomnil na položaj škofov in duhovnikov, ki jim je bila »odvzeta svoboda« v srednjeameriški državi, zagotovil svojo »bližino v molitvi« in povabil Božje ljudstvo, naj moli za Nikaragvo. Izrazil je upanje, »da bo pot dialoga vedno usmerjena k premagovanju težav«.

Že lani, oktobra, je bilo iz zapora izpuščenih 12 nikaragovskih duhovnikov. Sveti sedež je sprejel prošnjo, da bi jih sprejel. Duhovniki, ki so bili sprejeti v Rimu, so bili nastanjeni v nekaterih strukturah škofije.

Svet
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...