Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Otrok potrebuje očeta in mater (foto: PixaBay)
Otrok potrebuje očeta in mater | (foto: PixaBay)

Otrok ne more biti predmet trgovine!

Novice | 14.01.2024, 00:17 Marjana Debevec

V medijih je bila zelo odmevna papeževa vnovična obsodba teorije spola in nadomestnega materinstva v po novoletnem nagovoru diplomatom. Sveti oče je zatrdil, da se mir začne s spoštovanjem otroka v materinem telesu, ki ne sme postati tržno blago. Zato je mednarodno skupnost pozval, naj se upre kulturi smrti in zaščiti človeško življenje. Za kaj gre pri nadomestnem materinstvu in v katerih državah je ta praksa dovoljena?

Ena največjih držav proizvajalk otrok s pomočjo nadomestnega materinstva je bila vse do vojne Ukrajina. Sledili sta ji Gruzija in Rusija. V ZDA ni zakona na zvezni ravni, vsaka država to področje ureja po svoje. Prodaja otrok cveti tudi v Kolumbiji, Indiji in na Tajskem. Evropska komisija je nadomestno materinstvo leta 2016 prepovedala.

Za kaj gre? Po besedah moralnega teologa dr. Romana Globokarja s pojmom nadomestno materinstvo označujemo vse primere, ko se ženska s pogodbo zaveže, da bo za plačilo ali brez plačila nosila in rodila otroka in ga po rojstvu za vedno izročila 'naročniku'. Večinoma gre za matere v finančnih stiskah, ki na ta način preživljajo svojo družino.

Če želim otroka, ga kupim

"Običajno po nadomestnem materinstvu posegajo pari, ki do otroka ne morejo priti po naravni poti oz. s postopki umetne oploditve. Ti pari so lahko heteroseksualni ali homoseksualni, lahko pa gre tudi za samske osebe, ki želijo s pomočjo nadomestne matere dobiti svojega otroka.

Zagovorniki nadomestnega materinstva vidijo v tem dejanju vzvišeno obliko medčloveške solidarnosti in pomoči ljudem v stiski. Nadomestna mati se po njihovem mnenju žrtvuje za par, ki po naravni poti ne more priti do otroka, in jima donosi največji možni dar – njunega otroka.

Vendar nam izkušnje zadnjih desetletij kažejo, da nadomestno materinstvo prinaša s seboj številne probleme in zlorabe.

Prekinjen odnos med materjo in otrokom

"V prvi meri gre za zlorabo nadomestnih mater in njihovih teles za rojevanje otrok za druge ljudi. Nosečnost ni zgolj telesna razsežnost, ampak se v nosečnosti oblikuje celosten oseben odnos med materjo in otrokom. Če mati že vnaprej ve, da ne bo mogla oz. smela obdržati otroka, si mora prizadevati, da se na otroka ne naveže.

Ženska tako postane zgolj samo 'biološki inkubator', v katerem se razvija otrok, s katerim ne sme ustvarjati nobenih vezi. Znano je veliko primerov, ko se nadomestne matere navežejo na otroka in ga po rojstvu ne želijo predati staršem 'naročnikom'.

Največ nadomestnih materinstev se zgodi v revnih državah, predvsem v Indiji in v Ukrajini, kjer revna dekleta prevzamejo to vlogo za denar, s katerim skušajo zagotoviti dostojno življenje sebi in svojim družinam. Človeško življenje nikoli ne bi smelo biti predmet trgovine," je za naš radio poudaril Globokar.

Če je otrok prizadet ... ga zavrnejo

Še vedno je tudi pravno nerešeno, kaj se zgodi z otrokom, če se par razide, če je otrok prizadet, ali če pride do spora med nadomestno materjo in starši 'naročniki'. Dosedanja praksa kaže, da so najbolj prizadeti prav novorojeni otroci, ki ostanejo brez vseh pravic.

"Otrok je prav gotovo lahko največja žrtev v nadomestnem materinstvu, saj obstaja velika nevarnost za popredmetenje otroka. Ne samo, da je lahko izpostavljen določenim skrajnim dejanjem, kot je splav, zavračanje po rojstvu zaradi bolezni ali neizpolnjevanja pričakovanj.

V povsem običajnem primeru gre za temeljno vprašanje otrokove identitete, saj ima otrok več kot dva starša. Različne študije kažejo, da se otrok v času nosečnosti naveže na svojo biološko mater, zato ločitev od biološke matere pusti negativne posledice pri izgradnji njegove identitete."

Kaj pa posvojitev?

Za pare, ki ne morejo po naravni poti priti do svojega otroka, je po besedah dr. Romana Globokarja etično gledano najbolj sprejemljiva posvojitev. Na svetu je dovolj otrok, ki potrebujejo ljubeča družinska okolja. Namesto uzakonjanja nadomestnega materinstva bi si morale države prizadevati, da bi poenostavile postopke za posvojitev otrok.

Proti nadomestnemu materinstvu tudi feministke

Zanimivo je, da nadomestnemu materinstvu nasprotujejo tudi številne feministke. Predsednica združenja Kdaj, če ne zdaj Francesca Izzo, je za Radio Vatikan poudarila, da nadomestno materinstvo samo materinstvo spreminja v mehaničen proces. "Ženska postane stroj za delanje otrok, v katerega se vstavi jajčno celico, da dozori: to v samem bistvu zanika dostojanstvo materinstva."

V državah kot sta Španija in Francija levo usmerjene feministke nadomestnemu materinstvu aktivno nasprotujejo prav z utemeljitvijo, da gre za napad na dostojanstvo žensk ter za krivično obravnavo revnih. Nadomestno materinstvo so primerjale s prostitucijo in izrazile zaskrbljenost nad promocijo trgovanja z ljudmi.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...