Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Del Šmarnogorskega kvinteta (foto: Rok Mihevc)
Del Šmarnogorskega kvinteta | (foto: Rok Mihevc)

Opažajo porast zanimanja za ta inštrument in to glasbo

Radijski utrip | 12.12.2023, 09:52 Maja Morela Rok Mihevc

Priložnost za nastop pred našo toplo publiko je na letošnjem Gala koncertu dobila tudi mlada zasedba narodnozabavnega ansambla, ki sliši na ime Šmarnogorski kvintet.

Zbrana druščina izobraženih glasbenikov in takih, ki so to le po srcu 

Še pred nekaj desetletij si človek ne bi misli, da bo leta 2023 marsikatero praznovanje popestrila in poživila harmonika. Člani kvinteta opažajo porast zanimanja za ta inštrument in tudi za narodnozabavno glasbo. Prihajajo iz različnih koncev, nam je povedal Žan. »Jaz iz Mengša, kitarist in trobentač sta iz horjulskega konca, Ana je iz Stranj, Jernej iz Trebnjega, Matic je pa izpod Šmarne gore. Združili smo se na povabilo Matica in Ane, ki sta člane izbirala med prijatelji in znanci tudi na konservatoriju. Smo torej zbrana druščina izobraženih glasbenikov pa tudi takih, ki smo to le po srcu.«


© Rok Mihevc

© Rok Mihevc


Prvi frajton mu je sestavil naš sodelavec Miha Močnik

Vodji kvinteta, Maticu, je prvi frajton sestavil naš sodelavec Miha Močnik. Pred nekaj leti pa je v roke vzel še klavirsko harmoniko in tako še dodatno razširil svoje glasbeno znanje. Zasedba se rada druži tako na vajah, razlog za praznovanje pa poiščejo tudi ob osebnih praznikih. Trenutno imajo polne roke dela z ustvarjanjem tudi avtorske glasbe, zagotovo pa jih bomo srečali na festivalih kot so Pod mengeško marelo, Alpski večer in Festival Avsenik.

Zaigral je tudi naš sodelavec Miha Močnik
Zaigral je tudi naš sodelavec Miha Močnik © Rok Mihevc

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju