Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dvorana, v kateri sicer največkrat odmeva navijanje ob košarkarskih tekmah ali glasno petje ob večjih koncertih glasbenikov, je tokrat premogla tudi več minutno tišino pet tisoč glave množice. (foto: Katoliška mladina)
Dvorana, v kateri sicer največkrat odmeva navijanje ob košarkarskih tekmah ali glasno petje ob večjih koncertih glasbenikov, je tokrat premogla tudi več minutno tišino pet tisoč glave množice. | (foto: Katoliška mladina)

Dvorana, v kateri doni navijanje, tokrat v molitvi in večminutni popolni tišini

Cerkev na Slovenskem | 29.12.2023, 09:46 Rok Mihevc

Evropsko srečanje mladih v Ljubljani je v polnem teku. Po včerajšnji prvi skupni taizejski molitvi v dvorani Stožice, danes sledijo molitve po župnijah, delavnice in pogovori.

Pozivi in prošnje za mir

Zgovorna uvodna taizejski spev »Daj nam mir Gospod, razsvetli nam srce, razjasni svoj obraz«, v času napetih svetovnih razmer in divjanja vojn, kot močno sporočilo tudi tokratnega Evropskega srečanja mladih. Tudi tekom večera je bilo slišati prošnje za mir.

Slovensko čudovit ambient

Dvorana, v kateri sicer največkrat odmeva navijanje ob košarkarskih tekmah ali glasno petje ob večjih koncertih glasbenikov, je tokrat premogla tudi več minutno tišino pet tisoč glave množice. Pogled na ambient v dvorani je tako slovensko čudovit – ogromne panjske končnice, na njih pa prizori Jezusovega rojstva, oznanjenja, razglašenja in delovanja. Pod njimi pa na stotine svečk ter pleteni panji.

© Katoliška mladina

Nadškof Zore: Prosim vas, naše kristjane prepojite s svojo mladostjo in navdušenjem

Dobrodošlico je mladim izrekel gostitelj, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki se je jim zahvalil, da so lani v Rostocku slišali njegovo povabilo in prišli v Ljubljano. »Dragi prijatelji, skupaj z brati iz Taizeja in mnogimi prostovoljci boste doživeli srečanje, polno upanja in zaupanja, medsebojnih pogovorov, molitve in prošnje, pesmi in tišine. Vse to nam pomaga, da odpremo svoja vrata Jezusu, ki se je ob božiču rodil za nas, in pomaga nam tudi, da odpremo svoja vrata in se podamo drug k drugemu. Verjamem, da bodo naši verniki naše župnije in vsi ljudje dobre volje v tem srečanju doživeli obogatitev svoje vere in s tem veselja do življenja, ki ga ljudje zelo potrebujemo. Prosim vas, da naše kristjane prepojite s svojo mladostjo in navdušenjem.« Nadškof Zore jim je zaželel še blagoslovljene dni in globoko doživetje Božje bližine.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore, br. Matthew in nekdanji evangeličanski škof Geza Filo
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore, br. Matthew in nekdanji evangeličanski škof Geza Filo © Katoliška mladina

Škof Geza Filo: Mladi kot ambasadorji sprave, miru in solidarnosti

Tudi za slovensko evangeličansko cerkev je srečanje mladih velika priložnost, da v času velikih sodobnih globalnih izzivov, ko je med ljudmi vse več delitev in polarizacije, srečamo drug drugega v želji po večji medsebojni povezanosti in ekumenskem sodelovanju, pa je dejal nekdanji evangeličanski škof Geza Filo. »Vsi kristjani smo povabljeni, da potujemo skupaj in se skupaj spopadamo s sodobnimi svetovnimi vprašanji ter tako skupaj prisluhnemo božjemu klicu, ki nas vabi v novo življenje v naših Cerkvah in skupnostih. Predvsem mlade, ki so nosilci prihodnosti, je treba danes spodbujati, da kot kristjani poživijo svoje duhovno življenje ter postanejo ambasadorji sprave, miru in solidarnosti. Za evangeličansko skupnost je to srečanje velika spodbuda, da kljub različnosti poslušamo drug drugega in ostanemo povezani z vsemi ljudmi, s katerimi se v življenju srečujemo. Vsi smo povabljeni, da odpremo vrata svojih src in postanemo romarji medsebojnega zaupanja. Naj vas Bog blagoslovi.«

Prior br. Matthew: Trajen mir gre vedno z roko v roki s pravičnostjo za vse

Za gostoljubje se je obema zahvalil novi prior brat Matthew, mladim pa sporočil, kako pomembno je, da so je prva skupna srečanja molitev in zahvala Bogu za priložnost, ki jo imajo te dni, da se lahko srečajo in spoznajo življenje kristjanov v Ljubljani in njeni okolici. »V današnjem svetu je bistveno, da najdemo načine, kako skupaj uresničevati svojo vero, čeprav pripadamo različnim krščanskim tradicijam. Naša skupna pot te dni je izraz naše želje, da bi hodili s Kristusom, ki sprejema vse brez izjeme in nas vabi, da sprejemamo vse, ki križajo naše poti. Na ta način lahko prispevamo majhen, a resničen delček k miru v našem svetu."

Seveda ne smemo biti naivni, ko govorimo o miru, je še naglasil br. Matthew. »Tako naša evropska celina kot drugi deli sveta so ranjeni zaradi sedanjih in preteklih vojn in nasilja. Naša srca so še posebej z našimi brati in sestrami iz Ukrajine, ki so se nam lahko pridružili na srečanju. Ne pozabimo tudi na naše brate v Palestini. Trajen mir gre vedno z roko v roki s pravičnostjo za vse, še posebej za tiste, ki trpijo.«

Br. Matthew
Br. Matthew © Katoliška mladina

© Katoliška mladina

© Katoliška mladina

Papež Frančišek: Drznite si graditi drugačen svet

Pozdrav mladim, ki so se zbrali na 46. evropskemu srečanju, je namenil tudi papež Frančišek. »Povabljeni ste, da ponovno odkrijete umetnost poslušanja, dejanje ljubezni, ki je v središču zaupanja. V svetu, kjer zaradi pomanjkanja posluha nenehno nastajajo konflikti in vojne, si drznite graditi drugačen svet, svet poslušanja, dialoga in odprtosti. Izziv je delovati v smeri kvalitativne preobrazbe našega življenja v družbah, predvsem z izogibanjem vsem oblikam marginalizacije, zapiranja, izključevanja in zavračanja različnih kategorij ljudi. Na ta način lahko mladi postanete graditelji kultur in religij za stabilen in odprt svet.« Pismo zaključi z zagotovilom, da računa na mlade in jim zaupa. Sveti oče jih še poziva, naj s svojimi besedami in dejanji dajo močno sporočilo našemu svetu, ki zavrača ranljive.

Molitvena srečanje v Stožicah vsak dan ob 19. uri prenašamo na našem YouTube kanalu. Če ne morete v Ljubljano, se nam pridružite na tak način.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.