Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dobrodošlica romarjem (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)
Dobrodošlica romarjem | (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)

Zavod sv. Stanislava kot vhodna vrata taizejskega romanja

Cerkev na Slovenskem | 28.12.2023, 15:26 Tone Gorjup Rok Mihevc

Evropsko srečanje mladih v Ljubljani se je začelo. Pred Zavodom sv. Stanislava v Šentvidu je že od zgodnjih jutranjih ur precej živahno. Prihajajo avtobusi iz različnih držav, saj je tukaj zbirališče romarjev, ki bodo sodelovali na srečanju. Prvi skupni dogodek bo večerna molitev v Dvorani Stožice, ki jo boste lahko spremljali tudi na spletni strani Radia Ognjišče.

Prostor našli v Zavodu sv. Stanislava

Konec lanskega leta smo izvedeli, da bo Evropsko srečanje mladih letos v Ljubljani. Organizatorji so že takrat začeli iskati primeren prostor za taizejske brate, prostovoljce in sprejemni center mladih romarjev. Našli so ga v Zavodu sv. Stanislava, kjer so bili pripravljeni urediti vse potrebno. Direktor Zavoda Tone Česen je povedal, da so taizejski bratje prišli že na božični dan. »In so sedaj vse dni z nami, prostovoljci pa so našli namestitve po družinah v Ljubljani, tako da smo pravzaprav že štiri dni vpeti v dogajanje ob novoletnem srečanju.«


Tudi do 400 molivcev v telovadnici

Sočasno z logističnimi pripravami na srečanje mladih se je odvijala tudi duhovna priprava na ta dogodek. Molitvena srečanja v taizejskem duhu so se odvijala po župnijah in tudi med mladimi v zavodskem dijaškem domu. Zadnje dni so ta molitvena srečanja postala vsakodnevna. Kaplan Peter Čemažar je povedal, da so bratje takoj po prihodu v zavod »organizirali najprej molitev v kapeli, zaradi potrebe po večjem prostoru so pa kasneje organizirali to molitev tudi v telovadnici, kjer jih je bilo tudi do 400 molivcev. Sedaj se selimo v Stožice in po župnijah.«

Molitev v telovadnici Zavoda sv. Stanislava
Molitev v telovadnici Zavoda sv. Stanislava © Marija Poklukar / Katoliška mladina

Kot reka mladih, ki se zgrinja iz vseh krajev

Bratom in prostovoljcem so se danes pridružili še romarji. Po besedah kaplana v zavodu Gregorja Bregarja, ki je med odgovornimi za logistiko, je vse skupaj kot reka mladih, ki se zgrinja iz vseh krajev. Sprejmejo jih bratje s prostovoljci, med katerimi jih je 380 od drugod, dobrih 300 pa domačih.

Slišati je množico jezikov

Prve skupine so prišle že pred sedmo uro zjutraj. Zunaj in v prostorih zavoda je slišati množico jezikov. Romarji v telovadnicah odložijo prtljago, gredo do učilnic, kjer dobijo osnovna navodila, se pred zavodom razdelijo v skupine in z javnim prometom odidejo do svojih župnij oziroma Stožic, kjer bo ob 18. uri večerna molitev.

© Marija Poklukar / Katoliška mladina

Nekaj pristnega in iskrenega

O vzdušju v zavodu, kjer bodo mlade sprejemali ves dan, je Gregor Bregar dejal: »Zelo lepo tečejo, je pa nekaj zelo milostnega spoznati vse te obraze in jezike. Ta utrip, ki ga prinašajo, ker je v njih nekaj pristnega, nekaj iskrenega, kar navdihuje vse ostale. Prostovoljci opravljajo svoje delo, so uigrana ekipa. Če kje kaj ni, pa se dogovorijo med seboj, tako da je res čudovit pogled na to množico, na te posameznike.«

Po večerni molitvi se bodo mladi romarji odpravili v 48 župnij v Ljubljani in okolici, kjer bodo prenočevali pri več kot dva tisoč družinah.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.