Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tiskovna konferenca Slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (foto: Marjana Debevec)
Tiskovna konferenca Slovenskih katoliških skavtinj in skavtov | (foto: Marjana Debevec)

Skavti so se na primer suma spolne zlorabe takoj odzvali

Slovenija | 21.12.2023, 12:44 Marjana Debevec

V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov so se odzvali na sum kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletnih oseb s strani njihovega prostovoljca. Na tiskovni konferenci so povedali, da se je takoj sestal izvršni odbor, ki je sprejel sklep o umiku te osebe iz vseh skavtskih aktivnosti. Takojšen odziv skavtov so pozdravili tudi slovenski škofje.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je bilo v preteklem tednu obveščeno o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb s strani enega izmed njihovih prostovoljcev. Takšen primer se je v njihovih vrstah zgodil prvič.

»Informacija o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletne osebe nas je vse zelo prizadela,« je na tiskovni konferenci dejal načelnik Nejc Kurbus.

Takoj umik osumljenca in obvestilo staršem

Do razjasnitve okoliščin so po besedah načelnice Tjaše Sušin osumljenca umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z otroki in mladimi.

»Takoj smo obvestili starše prizadetih, spodbudili k prijavi ter staršem ponudili psihosocialno pomoč, stegu pa podporo, da lahko neokrnjeno izvaja vse aktivnosti.«

Vsem ostalim staršem, skrbnikom in prostovoljcem pa so posredovali smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku. Za vse starše skavtov po Sloveniji so odprli tudi poseben elektronski naslov, kamor lahko pišejo svoja opažanja ali skrbi o morebitnih odklonih.

Skavti so tudi zatrdili, da bodo s pristojnimi organi dejavno sodelovali za razjasnitev okoliščin. Zaradi interesa preiskave in zato, ker so domnevne žrtve mladoletne, podrobnosti o času, kraju in vrsti domnevnega kaznivega dejanja ni razkrila.

Skavti nadpovprečno duševno zdravi posamezniki

Naloga njihove organizacije je namreč zagotavljati varno okolje za skavte. »In lahko rečemo, da skavti predstavljajo varno in zdravo vzgojno okolje za rast in odraščanje posameznika. Tudi raziskave kažejo, da so skavti nadpovprečno duševno zdravi posamezniki

Od leta 2016 razvijajo tudi program Nisi sam, katerega namen je krepitev duševnega zdravja posameznika. »Program pomaga našemu članu, da se razvija ter postaja pristen, samostojen, odgovoren in zdrav človek, kristjan in državljan.

Na drugi strani pa ravno zaradi tega programa že sedem let v naši strukturi deluje oseba, ki je odgovorna za koordinacijo dejavnosti za zaščito otrok in mladostnikov.«

Ob tem je Tjaša Sušin še poudarila, da je za zaščito otrok in mladostnikov odgovoren prav vsak voditelj, prostovoljec, ki izvaja skavtski program. Zanje izvajajo več izobraževanj preko celotnega leta.

Na tiskovni konferenci so zatrdili, da bodo naredili vse za varnost skavtov
Na tiskovni konferenci so zatrdili, da bodo naredili vse za varnost skavtov © Marjana Debevec

Podpora s strani slovenskih škofov

Škofje pozdravljajo odgovoren odziv vodstva skavtov, ki so transparentno pristopili k reševanju situacije. Spodbujajo jih k aktivnemu sodelovanju s pristojnimi organi za razjasnitev okoliščin.

Kot je že večkrat poudaril predsednik SŠK, dr. Andrej Saje, glede vsakršne zlorabe v Cerkvi in s Katoliško Cerkvijo povezanih organizacijah velja ničelna toleranca. Sum nasilja in dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb vzbuja še posebno skrb.

Škofje ob tem molijo za vse, ki so v dogajanju prizadeti ter poudarjajo, da ima vsakdo odgovornost, da ob sumu kaznivega dejanja poda prijavo, kot so ravnali tudi skavti. Varovati je treba identiteto mladih ter aktivno sodelovati s pristojnimi organi za razjasnitev okoliščin.

Zavedajo se, kako velika preizkušnja je to za skavte in za celotno skupnost. Prepričani so, da zmoremo tudi v najtežjih preizkušnjah vsi skupaj ravnati častno in odgovorno ter biti dober zgled in opora mladim in drug drugemu.

Slovenija
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...