Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Prebivalci Hersona (foto: Caritas Spes)
Prebivalci Hersona | (foto: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

| 06.12.2023, 13:26 Marjana Debevec

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. Že včeraj so v ruskem obstreljevanju ukrajinskega mestu Herson umrli trije ljudje.

V Ukrajini ni nikjer povsem varno. Spomnimo na nedavni napad z droni in raketami na Kijev.

»Tako da nas vedno opozarjajo, da moramo iti v zaklonišča. Tudi v naslednjih dneh ne vemo, kako bo. V bolj hladnih dneh je večja nevarnost napadov dronov in raket,« je za naš radio pojasnila sodelavka Karitas Spes Mira Milavec.

Mnogi čakajo ljubljene, da se vrnejo z vojne, drugi za svojimi žalujejo

Ljudje se najbolj bojijo napadov na jedrske elektrarne, pa tudi sicer uničenja energetske infrastrukture. Zavedajo se namreč, da bi brez elektrike preživeli največ dan ali dva.

Povedala je tudi, da ljudje živijo samo za trenutek, ko se bo končala vojna. »Ampak je potrebno preživeti tudi ta čas čakanja, kateri pa ni lahek. Še posebej za mnoge, kateri imajo svoje bližnje v vojni oz. so jih že izgubili."

Mira Milavec pred sedežem Caritas Spes
Mira Milavec pred sedežem Caritas Spes © Mira Milavec

V osvobojenih mestih še vedno ni trgovin

Povedala je, da je v krajih, ki niso blizu bojišč, mogoče kupiti vse potrebno za preživetje. "Kar pa zadeva Vzhod – velik del je bil prede nim letom osvobojen, vendar se še danes tam ni obnovilo življenje, kot je bilo pred vojno. Ni trgovin, zato tam pomagamo ljudem s humanitarno pomočjo in ogrevanjem."

Ljudje živijo tudi v nenehnem strahu zaradi ruskih napadov. Mira Milavec nam je povedala tudi, da je zdaj prednostna naloga tamkajšnje Karitas obnova porušenih domov, pa tudi psihična in zdravstvena pomoč. Zato so hvaležni za vsako podporo iz tujine.

Papež med molitvijo pri današnji avdienci
Papež med molitvijo pri današnji avdienci © Vatican News

Papež: V vojni pridobijo samo proizvajalci orožja

K molitvi za mir in za trpeče v vojni, še posebej v Ukrajini in Sveti deželi, je danes pri avdienci znova pozval tudi papež Frančišek. "Vojna je vedno poraz. V njej nihče nič ne pridobi - razen proizvajalci orožja."

Brez Svetega Duha ne moremo oznanjevati evangelija

Sicer pa je papež Frančišek pri dopoldanski avdienci nadaljeval razmišljanje o gorečem oznanjevanju evangelija. Tudi danes je njegovo katehezo prebral msgr. Campanelli, čeprav je papeževo zdravstveno stanje že veliko boljše. Po besedah svetega očeta ni dovolj, če evangelij oznanjamo z veseljem, če ga prinašamo vsem ljudem in ga udejanjamo v današnjem času. Naše oznanjevanje namreč ne bi prineslo sadov brez Svetega Duha.

»Gospod nam ni zapustil teoloških zapiskov ali pastoralnih priročnikov, ampak Svetega Duha, ki navdihuje naše oznanjevanje. Pogumna iznajdljivost, ki jo vliva Duh, nas vodi do posnemanja njegovega sloga, ki ima vedno dve značilnosti: ustvarjalnost in preprostost.

On oživlja in pomlajuje Cerkev: z Njim se nam ni treba bati, ker On, ki je harmonija, vedno združuje ustvarjalnost in preprostost, navdihuje občestvo in pošilja poslanstvo, odpira raznolikosti in vodi nazaj k edinosti.«

Papež pozdravlja družino pri današnji avdienci
Papež pozdravlja družino pri današnji avdienci © Vatican News

Med pozdravom Poljakom je papež spomnil, da bodo to nedeljo obhajali dan molitve in materialne pomoči za Cerkev na Vzhodu. Zahvalil se je vsem, ki podpirajo Cerkev na tem območju, še posebej v trpeči Ukrajini.



Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...