Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Adventni venec (foto: Rok Mihevc)
Adventni venec | (foto: Rok Mihevc)

Vstopili smo v advent

Slovenija | 03.12.2023, 08:50 Alen Salihović Petra Stopar

Vstopili smo v adventni čas, čas duhovne priprave na božič. Začeli smo ga sinoči z vigilijo prve adventne nedelje in ga bomo sklenili na četrto adventno nedeljo, ki bo hkrati že sveti večer, 24. decembra. Poklicani smo, da ga živimo polno.

Beseda advent pomeni prihod, na prihod našega Odrešenika pa se začnemo pripravljati že s tradicionalno izdelavo ali pripravo zunanjega znamenja, adventnega venca s štirimi svečami, ki predstavljajo štiri adventne nedelje. Da bi verniki res začutili povezanost z bistvom krščanskega praznika, kljub vrvežu t. i. veselega decembra, se nekateri odločijo tudi za sodelovanje v posebnih adventnih spodbudah ali akcijah.

Liturgični adventni venec ima več simboličnih pomenov in razlag

Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost. Zimzelene veje govorijo o življenju, o Jezusu Kristusu, ki prihaja med nas. Simbolika vijolične barve predstavlja upanje, da bo tema premagana. Štiri sveče, ki so lahko samo v vijolični ali beli barvi, imajo posebno simboliko:

  • predstavljajo štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta);
  • predstavljajo štiri strani neba: sever, jug, vzhod in zahod, kar govori o univerzalnosti Kristusovega učlovečenja za ves svet in vse ljudi;
  • predstavljajo štiri letne čase, kar pomeni, da je bilo Kristusovo rojstvo pomembno ne samo za tisti zgodovinski čas, v katerem je živel na Zemlji, ampak je pomembno za vse čase in vsako dobo;
  • predstavljajo človekovo življenje; (ob rojstvu) prižgana sveča je vsak trenutek manjša, kar govori o tem, da smo vedno bliže sklepu življenja in nas spominja na tuzemsko minljivost.

Sveče prižigamo tako, da na prvo adventno nedeljo prižgemo prvo, na drugo adventno nedeljo poleg prve prižgemo tudi drugo – in tako naprej do četrte adventne nedelje, kar pomeni, da je v času, ko se bližamo rojstvu Jezusa Kristusa, v prostoru vedno več svetlobe. V duhovnem smislu to pomeni, čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe tudi v naših življenjih.

Adventni venci naj bi bili narejeni brez dodatnega okrasja in to z namenom, da pride do izraza opisana simbolika.

Nekateri razlagalci štiri sveče in štiri adventne nedelje povezujejo tudi s štirimi obdobji zgodovine odrešenja: 1. od stvarjenja do Abrahama, 2. od Abrahama do judovskih kraljev, 3. od judovskih kraljev do babilonske sužnosti, 4. od babilonske sužnosti do Kristusovega rojstva.

Blagoslov adventnega venca
Duhovniki adventne vence blagoslovijo na prvo adventno nedeljo. Duhovniki se z blagoslovom, ki poudarja Božjo veličino in dobroto, obračajo na ljudi in ustvarjeni svet. Osnovna oblika blagoslovitve ima dva dela, ki sta oznanilo Božje besede in zahvala za Božjo pomoč. Drugi del z obredi in molitvami hvali Boga. Verniki prosijo za Božjo pomoč. Središče blagoslova je molitev.

Duhovnik in spiritual Bogoslovnega semeniščaspominja na besede evangelista: »Čujte, vaše srce je prelepo in predragoceno, da bi ga prepustili vzgibom tega sveta, ki vas hoče trgati na vse smeri. Čujte in bodite varuhi lepote v vas in temeljna lepota v vas je Božje življenje, je Kristus, ki vas obiskuje.«

Omenimo le nekaj načinov duhovne poglobitve pred božičem. Pri jezuitih v Ignacijevem domu duhovnosti od 27. novembra do 31. decembra vabijo na udeležbo na adventnih duhovnih vajah v vsakdanjem življenju. Svetopisemska družba je zasnovala akcijo z naslovom Kdo si, Jezus?, posebno akcijo za zakonce z naslovom Geneza23 pa so pripravili v društvu Družina in življenje. Zavod Iskreni je pripravil spodbudo za družine z naslovom »Mama, kje so nebesa?«. Mame, ki pišejo za portal iskreni.net so poiskale nekaj najbolj izvirnih otroških vprašanj in oblikovale odgovore, ki lahko pomagajo nam in našim otrokom priti bližje k skrivnosti vere. Adventna razmišljanja, molitve in druge spodbude bo v prilogi Podarim ti luč prinašal Tednik Družina, kot že tradicionalno v adventu pa boste lahko adventni spodbudi dnevno prisluhnili tudi v programu Radia Ognjišče. 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.