Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Živila, ki so ponujena v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka (foto: ZZS)
Živila, ki so ponujena v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka | (foto: ZZS)

Kmetje in čebelarji s pobudo za zagotavljanje sledljivosti in označevanje porekla živil v javnih ustanovah

Kmetijstvo | 08.11.2023, 11:25 Robert Božič

Kmečke stanovske organizacije, Čebelarska zveza Slovenije in EKOCI civilna iniciativa so predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar in predsednika Vlade Roberta Goloba pozvale,da se v obratih javne prehrane, v katerih se prehranjujejo otroci, mladostniki, bolniki in starejši zakonsko uredi spremljanje sledljivosti porekla kmetijskih pridelkov in živil, ki se uporabljajo pri pripravi obrokov.

V pobudi so zapisali, da želijo, da imajo na pregleden način dostop do teh informacij tudi sami varovanci teh ustanov in njihovi skrbniki, saj je to njihova pravica.

»Zlasti skrbniki otrok in mladostnikov imajo pravico vedeti, kakšna izbira so sestavine obrokov, ki se pripravljajo v vzgojno-varstvenih ustanovah, na katero niso imeli vpliva, kljub temu, da je ta izbira financirana iz proračunskih sredstev in njihovega prispevka. Varovanci teh ustanov in njihovi zakoniti skrbniki imajo pravico biti informirani glede porekla izbire, zlasti ker ima le-ta vpliv na trajnostni vidik prehranske verige, v katero so varovanci vključeni, tako iz okoljskega, gospodarskega kot socialnega prispevka,« še piše v pobudi, ki je bila dopoldne posredovana tudi medijem.

Pobudniki še pojasnjujejo, da se zavedajo »da ni primerno dodatno administrativno obremenjevati odločevalce v vzgojno-varstvenih, zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah« in zato že imajo predlog »za zavezance enostavnega in za uporabnike storitve prehrane preglednega sistema zagotavljanja sledljivosti in označevanja porekla kmetijskih pridelkov in živil« iz katerih se dnevno pripravljajo obroki v kuhinjah teh ustanov.

V pobudi predsednici republike in predsedniku vlade še dodajajo, da so pri »pripravi strokovnih in s stališča administrativnih ovir čim bolj vitkih zakonodajnih podlag pripravljeni s pristojnimi inštitucijami konstruktivno sodelovati,« hkrati pa želijo da se vzpostavi tudi javna evidenca, v kateri je za obdobje zadnjega leta vsem zainteresiranim mogoč vpogled v te podatke.

»Ker gre za ustanove, katerih ustanoviteljice so lokalne skupnosti oz. država predlagamo, da so podatki javni za vsako ustanovo posebej, zbirno po posameznih vrstah ustanov ter zbirno za vse ustanove skupaj,« so še zapisali v pobudi.

Kdo vse je podpisan pod pobudo?

Organizacije pobudnice: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije; Zadružna zveza Slovenije; Čebelarska zveza Slovenije; Sindikat Kmetov Slovenije; Zveza Slovenske podeželske mladine; Zveza kmetic Slovenije; Ekoci - eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost.

Kmetijstvo
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...