Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Narava sonce (foto: )
Narava sonce | (foto: )

Kaj pričakovati od podnebnega vrha?

Novice | 30.11.2023, 14:12 Marjana Debevec

V Dubaju se začenja dvotedenska podnebna konferenca Združenih narodov COP28. Tokrat je osredotočena na globalni pregled napredka držav pri doseganju ciljev pariškega sporazuma. V Združene arabske emirate bi moral odpotovati tudi papež Frančišek, ki pa bo zaradi priporočil zdravnikov konferenco spremljal na daljavo.

Nedavno poročilo Svetovne meteorološke organizacije je pokazalo, da so koncentracije toplogrednih plinov v ozračju leta 2022 dosegle nove rekordne vrednosti. To se bo odrazilo v nadaljnjih zvišanjih temperature, ekstremnih vremenskih dogodkih in zvišanju gladine morja.

Na COP28 bodo zato prvič globalno pregledali stanje napredka sveta pri doseganju ciljev pariškega sporazuma.

O svojih pričakovanjih pred omenjeno konferenco je papež Frančišek spregovoril v apostolski spodbudi Hvalite Boga, ki je nadaljevanje njegove okoljske okrožnice.

Po besedah gozdarskega strokovnjaka Antona Lesnika papež zapiše, da ne smemo že vnaprej obupati, ker bi sicer najbolj revne na našem planetu izpostavili najhujšim posledicam.

»Po drugi strani pa uporabi izraz sanje. Se pravi, da lahko vendarle še vedno sanjamo, da bo ta konferenca naredila preboj, napredek, v smislu tega, kar je konferencam manjkalo doslej: bolj zavezujoče odločitve, učinkovite odločitve, preverjanje, zasledovanje in tudi sankcije

Trajne spremembe pa po papeževih besedah ne bo brez kulturnih sprememb v ljudeh.

Po besedah biologinje Katarine Novak je najmanj, kar lahko naredimo to, da zmanjšamo količino odpadkov. »In tudi pametno uporabljamo materialne dobrine. Preden kupimo neko stvar, se vprašajmo, ali to sploh potrebujemo. Potem preden zavržemo to stvar se vprašajmo, ali jo lahko še vedno uporabljamo. Za marsikoga to pomeni spremenjen življenjski slog, kot pravi tudi papež.«

V svoji apostolski spodbudi sveti oče navede podatek, da so emisije prebivalca v ZDA približno dvakrat višje od emisij prebivalca Kitajske in približno sedemkrat višje od povprečja najrevnejših držav.

»In jaz bi rekla, da Evropa ne zaostaja veliko za Ameriko. Tako da imamo tudi mi velik delež odgovornosti. Zato pa bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu,« je še poudarila Katarina Novak.

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...