Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marko Balažic (foto: Rok Rakun)
Marko Balažic | (foto: Rok Rakun)

"Vloga veterinarske stroke je s tem primerom razvrednotena"

Slovenija | 26.11.2023, 17:01 Alen Salihović Rok Mihevc

Tema, ki je bila v ospredju medijev v tem tednu, je bil nenavaden odvzem goveda kmetu iz okolice Krškega. Stroka je zgrožena, prav tako politika, ki bo morala popraviti zakon o zaščiti živali, ki po nekaterih ocenah kmetov in predstavnikov kmetijskih organizacij podpira krajo živali in njeno preprodajo.

Kritični zaradi odvzema so bili tudi v SLS. Za naš radio se je oglasil predsednik Marko Balažic.

»Pristop, ki smo mu bili priča na kmetiji, kjer je bilo po vseh indicih storjeno ogromno procesnih napak, vloga nevladnih organizacij pa je bila nejasna, je točno ta, na katerega smo opozarjali v SLS že tekom sprejemanja novele zakona o živalih. In sicer, da bo vloga aktivnega dela veterinarske stroke povsem razvrednotena. In žal mi je, da se je že na prvem primeru pokazalo, da bo temu točno tako. Komu je to v interesu, lahko le špekuliramo.

Odvzem goveda na kmetiji Možgan
Odvzem goveda na kmetiji Možgan © družina Možgan

Po orisu dogajanja pa si upam trditi dvoje. Prvič, da je treba na vsak način zmanjšati ugled kmeta v javnosti, sploh, če se spomnimo, da so kmečki protesti uživali kar 70 odstotno podporo vsega prebivalstva. In drugič, na nek način je treba povečati javni pritisk na državni svet, da ne bi vložil ustavne presoje na omenjeno novelo zakona o živalih. Vsekakor pa to ni v interesu varovanja dobrobiti živali.«

Balažicu boste lahko prisluhnili tudi v sredinem Pogovoru o. Skupaj z nosilcem liste za Evropske volitve Petrom Gregorčičem bomo spregovorili o aktualnem političnem dogajanju.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.