Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jože Trošt (foto: )
Jože Trošt | (foto: )

Nebeškemu zboru se je pridružil skladatelj in zborovodja Jože Trošt.

Cerkev na Slovenskem | 23.11.2023, 11:48 Tone Gorjup Rok Mihevc

Na god sv. Cecilije je odšel v večnost zborovodja, dirigent, skladatelj in duhovnik Jože Trošt, doma s Cola nad Ajdovščino.

Študiral na Papeškem inštitutu za cerkveno glasbo

Glasbo je študiral na Papeškem inštitutu za cerkveno glasbo; na ljubljanski akademiji je končal še dirigiranje in kompozicijo. Zatem je bil regens chori v ljubljanski stolnici in predavatelj cerkvene glasbe na Teološki fakulteti. Leta 1971 je obnovil Orglarsko šolo. Bil je Cerkvenega glasbenika, zborovodja mešanega pevskega zbora Anton Foerster in akademskega pevskega zbora Alojzij Mav.

msgr. Jože Trošt
msgr. Jože Trošt © Družina

Od pasijonov do oratorijev

Jože Trošt je pisal predvsem cerkveno glasbo od maš in mašnih pesmi, do pasijonov in oratorijev; med njegovo posvetno glasbo pa so dela za orgle, zbore in številne priredbe narodnih pesmi. Eden izmed njegovih pevcev mu je ob slovesu zaželel, naj se veseli v družbi sv. Cecilije v nebeškem zboru.

Oče, ki malo govori, močno pa ljubi

Lojze Peterle, prav tako član v njegovem zboru, pa je ob 80. obletnici, ko je Jože Trošt, čeprav že na vozičku, verjetno zadnjič dirigiral, pa je dejal: "Bil si kot oče, ki malo govori, močno pa ljubi, kadar pa si govoril, si govoril jasno, jedrnato in zadeto, tak je bil tudi tvoj humor. Hvala ti Gospod, za Jožeta, hvala ti Jože, za Gospoda v pesmi."

Jožeta Trošta smo ob njegovi 60. letnici gostili v oddaji Naš gost. Prisluhnite ji tukaj.

Cerkev na Slovenskem
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...