Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Podjetnik in predsednik Kluba podjetnikov Slovenije Joc Pečečnik.. (foto: STA / Bor Slana)
Podjetnik in predsednik Kluba podjetnikov Slovenije Joc Pečečnik.. | (foto: STA / Bor Slana)

Gospodarstveniki na festivalu podjetništva : Dobra in socialna država je lahko le bogata država

Slovenija | 14.11.2023, 13:26 Marta Jerebič

Gospodarstveniki zaradi novih obremenitev že dlje časa opozarjajo na vse bolj nevzdržno stanje. Tudi na drugem Festivalu podjetništva, ki te dni poteka na Brdu pri Kranju, so opozorili, da vladi manjka zdrave kmečke pameti. V podjetjih se dnevno pogovarjajo o tem, kako povečati prihodke in racionalizirati stroške, medtem ko te miselnosti v politiki ni. Poudarili so, da je dobra in socialna država lahko le bogata država.

Festival podjetništva je že drugo leto pripravil Klub slovenskih podjetnikov. Poleg včerajšnjega osrednjega dogodka na Brdu pri Kranju ta teden več kot 40 podjetij odpira svoja vrata osnovnošolcem in dijakom, po državi pa pripravljajo tudi devet podjetniških pogovorov. »Želimo, da se podjetniški duh v naši državi raznaša, da stimuliramo mlade in da končno pridemo do stanja, ko podjetniki ne bomo več stigmatizirani,« je povedal predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik.

Napovedal je, da bodo katerikoli vladi posredovali konkretne rešitve, in jo, če bo treba, tudi silili, da jih bo sprejela. Najprej se bodo lotili predloga davčne reforme in sprememb plačnega sistema, ki bi zagotavljal višje plače in omogočal konkurenčnost pri privabljanju delovne sile. Kot je ocenil, so na področju delovne zakonodaje, plač in dotoka tujega kapitala ter delovne sile danes razmere nemogoče.

»Tako kot delamo sedaj, ko smo povsem izgubili kontrolo nad tem, koliko ustvarimo in kolikon porabimo, je fiskalno nevzdržno, človeško gledano pa neodgovorno. Zato izogibanje reformam, ki so v Sloveniji akutno nujne, pomeni, da probleme prelagamo na prihodnja leta. Pokojninska, zdravstvena, davčna in šolska reforma so nujne, če želimo kot družba postati spet konkurenčni in razvojno usmerjeni. Mikro prijemi ne bodo prinesli želenih uspehov. To je tako, kot bi se bolnika z rakavimi metastazami lotili z zdravljenjem z zeliščnimi čaji. Tako to ne gre,« je še dejal Joc Pečečnik.

Podpredsednik kluba Igor Akrapovič je opozoril na nadaljevanje "eksodusa mladih in sposobnih visokokvalificiranih kadrov". Kot osrednjo težavo vidi visoko obdavčitev plač. Slovenija je po njegovih besedah postala eno najbolj nestimulativnih gospodarskih okolij, pri čemer nas lovijo in prehitevajo tudi države iz vzhoda in juga Evrope. Izpostavil je Srbijo in Črno goro, ki da imata precej bolj napredne poglede na podjetništvo.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak pa je tudi na tem dogodku opozoril, da bi morali v Sloveniji doseči čustveno poenotenje, da kapital in uspeh nista nekaj slabega, in da bi se morali ena in druga politična opcija nehati ukvarjati sami s seboj. O tem je spregovorilo še nekaj drugih govornikov. 

Festivala podjetništva se je ob približno 500 podjetnikih udeležil tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki se je strinjal z nekaterimi slišanimi tezami, vendar poudarja, da vse ne more biti le v prid podjetništvu, saj je tu še socialna stran in je treba najti kompromise med njima. Pečečnik pa je menil, da je dobra in socialna država lahko le bogata država.

Uvodni nagovor predsednika SBC - Kluba slovenskih podjetnikov Joca Pečečnika

»Slovenijo vidim kot lepo, uspešno in povezano prek dobrih ljudi. Sem optimist, a ob pogoju, da bomo obrtniki, podjetniki in vsi mi prispevali, da se bo država oziroma politika zbudila. Nikakor ne gre za nasprotovanje obstoječi vladi, ampak poniževanje in blatenje podjetnikov, vzvišen odnos, da je vlada nad državljani, je nesprejemljivo. Ta vzorec v Sloveniji je dokaj predvidljiv: najprej se vlada maščuje prejšnji vladi, potem poskuša nekaj narediti, ampak ji ne uspe in zato jo prehitijo volitve in vlada se zamenja. Takšno stanje opazujemo zadnjih 30 let, posledica pa je, da nas prehiteva vsa evropska konkurenca.

Politika nam je dokazala, da ne zna delati v dobro države, ampak samo za svoj obstoj. Ne razume naših spodbujanj in prizadevanj, ne razume, da je lahko socialna država le tista, ki ima veliko prihodki in čim nižje stroške.

Pa ste že kdaj slišali, da bi vlada uvedla ukrepe za manjše stroške? Mar v podjetju sploh obstaja teden, ko se ne pogovarjate o obvladovanju stroškov? Ste že kdaj slišali, da bi vlada govorila o tem, kako bi razvili nerazvite dele države? Ali o homogenem razvoju naše države? Zakaj se regijam ne določijo razvojne prioritete? Vemo, da je najprej dom, nato krajevna skupnost, občina in šele nato država.

Nimamo več upanja, da bomo lahko tekmovali s konkurenco. Zato pa bo do novega leta SBC izpolnil naše obljube. Skoraj končana je medijska SBC platforma. Naš prvi podcast je imel 38.000 ogledov. Uvedli smo tudi tri nove TV studijske objave, in sicer aktualno, intervju ter dobre poslovne zgodbe. Veliko se ukvarjamo z mladimi, ker so oni naša prihodnost. Z mladimi bomo napisali strategijo Slovenija 2025.

Uvedli smo tudi oddelek Podjetniško okolje. Njegova naloga je izvedba analiz, uporabljal bo najnovejša orodja za ukrepe, ki jih bomo preverili, organizirali in pripravili končne predloge za zakonske podlage. S temi bomo nagovorili vlado.

Čas je, da prenehamo razmišljati sebično, želimo ustvariti pravično delovno okolje. Člane pozivam, da se vključijo v te procese, če želite otrokom ustvariti državo, v kateri bo dobro živeti. Vaš čas, vpliv in ideje bomo namenili temu, da bomo prispevali k spremembi miselnosti v državi. Prepričan sem, da bomo to uspeli doseči.

Pa še nekaj besed o samem klubu. Odkar sem postal predsednik pred tremi leti, je klub trikrat večji in smo na pol poti do tega, da pridemo do 1000 članov. Članstvo je poleg vsega tudi dobra investicija. Če se vsak član zaveže, da pripelje še enega člana, bomo naslednje leto dosegli cilj 1000 članov. Klub bo v prihodnjih letih pripravljen na konkreten dialog in borbo za pravice. Ne bomo sodelovali z organizacijami, ki so bili proti našemu vstopu v ekonomsko-socialni svet. Od sedanje vlade pričakujemo, da bo podprla naše predloge za davčno reformo in nov davčni sistem, ki bo omogočal konkurenčnost na ključnih mestih in privabljanju mednarodnih partnerjev.

Kljub zdajšnji situaciji pa ostajam optimist. Poskrbeli bomo, da držimo in izpolnimo naše obljube. Kot pravijo: milom ili silom.«

 

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.