Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik druzinske pobude Tomaz Merse. (foto: STA / Nada Mihajlović)
Predsednik druzinske pobude Tomaz Merse. | (foto: STA / Nada Mihajlović)

Tomaž Merše, Družinska pobuda: Otroci so za to vlado nepomembni

Novice | 24.10.2023, 15:18 Tanja Dominko

Obremenitve družinskega proračuna se v zadnjem obdobju močno povečujejo, poleg tega so napovedane nove. V društvu Družinska pobuda so izračunali, da štiričlanska družina, ki ima dva otroka v vrtcu, ob dveh povprečnih plačah na leto lahko izgubi dobrih dva tisoč evrov, in to zgolj zaradi sprememb pri davkih, socialnih transferjih in višje položnice za vrtec.

Da se razpoložljiva sredstva vsak mesec zmanjšujejo, starši opažajo že nekaj časa. A trend še kar ni končan. V Društvu Družinska pobuda so tako spomnili, da smo najprej dočakali znižanje splošne olajšave in s tem znižanje neto plač vseh davkoplačevalcev, s čimer so v Golobovi vladi vsakega davkoplačevalca na letni ravni prikrajšali za vsaj 80 evrov, v naslednjem letu pa bi se številka povečala na najmanj 240 evrov primanjkljaja.

Prav tako se je vlada odločila, da davčne lestvice in davčnih olajšav ne uskladi z inflacijo, kakor je določal prejšnji zakon. Predsednik društva Tomaž Merše pojasnjuje, da so se zavezancu s povprečno plačo razpoložljiva sredstva zmanjšala za 90 evrov letno. »Poleg tega se niso povsem uskladile niti davčne olajšave za otroke. Morda se spomnite, da je bilo prišlo do pogajanj med NSI in vlado, tako da so se te olajšave vsaj polovično uskladile. V nasprotnem primeru se niti toliko ne bi, ampak kljub temu gre za dodatno dodatno zmanjšanje razpoložljivih sredstev za družine.«

To je nepojmljivo, kako lahko ena vlada toliko škodljivih ukrepov sprejme, da tako močno prizadenejo prebivalce...

Prav tako smo dočakali velike podražitve programov v vrtcih, pri čemer se kljub obljubam, da bo vlada to breme razdelila pravično, to ni zgodilo. »In trenutno smo v situaciji, ko je vsaka podražitev na plečih staršev in občin in znaša tam nekje v povprečju od 306 do 600 evrov na leto, kar je že kar precejšnje znižanje družinskih proračunov oziroma sredstev, ki jih v družinah imamo.«

Prav tako vlada za naslednje leto napoveduje zamrznitev lestvice dohodkovnih razredov za odmero otroških dodatkov, državnih štipendij, subvencije za znižano plačilo vrtca in drugih pravic iz javnih sredstev ter tudi višino vseh teh pravic. Za štiričlansko družino z dvema povprečnima plačama to pomeni:

  • približno 136 evrov manj otroškega dodatka za oba otroka skupaj, če sta mlajša od 18 let,
  • približno 40 evrov manj državne štipendije za vsakega dijaka v družini,
  • približno 80 evrov manj državne štipendije za vsakega študenta v družini.

Družine na udaru
Družine na udaru © osebni arhiv

Pri družinah z nižjimi dohodki bo ta izpad pri otroškem dodatku in državni štipendiji precej večji. In še en udarec je pred vrati, in sicer ukinitev brezplačnega vrtca za drugega in nadaljnje otroke. S tem bo vlada družine z več kot enim predšolskim otrokom, ki so vključeni v vrtec, skupaj dodatno obremenila za približno 8 do 10 milijonov evrov.

Tomaž Merše ob tem doda: »To je nepojmljivo, kako lahko ena vlada toliko škodljivih ukrepov sprejme, da tako močno prizadenejo prebivalce in ravno tukaj, na področju vrtcev, so ti učinki največji. In tukaj vidimo, da so otroci nepomembni za to vlado. Ker nimajo volilne pravice, se po otrocih lahko tehta in lomasti, pač poljubno kakor komu ustreza.«

Poziv, naj se taka praksa konča, je včeraj romal v državni zbor in na pristojna ministrstva, a odgovora še niso dobili. Merše ni presenečen, saj je s strani te vlade že večkrat dočakal zgolj in samo ignoranco. »Karkoli smo poskušali doseči s to vlado, smo bili deležni popolne ignorance. Niti ni šlo za to, da bi kdo kakšne predloge zavrnil, da bi povedal, da nekaj ne gre, da so predlogi nesprejemljivi. Preprosto nič.«

Zdaj si želi, da bi se vendarle kaj spremenilo, sploh glede na težave z rodnostjo. »Upam, da vsaj zamrznitve pravic iz javnih sredstev ne bo in pa ukinitve brezplačnega vrtca za drugega in naslednje otroke. Gre za približno toliko sredstev, kot je bilo predvidenih sredstev na razpisu za nevladne organizacije, za katere sploh ne vemo, ali delajo kaj koristnega ali ne«, je bil pomenljiv Merše.

Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.