Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Matjaž Maksimilijan med zasedanjem sinode (foto: Osebni arhiv škofa Maksililijana)
Škof Matjaž Maksimilijan med zasedanjem sinode | (foto: Osebni arhiv škofa Maksililijana)

Sinoda teče po načrtih

Svet | 18.10.2023, 08:36 Alen Salihović

V začetku tretjega tedna sinode so po poročanju slovenskega uredništva Vatican News razmišljali o resničnem pomenu sinodalnosti, bogastvu različnosti, misijonskosti in medverskem dialogu, vlogi žensk v Cerkvi, digitalni dobi in drugem. Paolo Ruffini, predsednik komisije za informiranje med sinodo, je na ponedeljkovem brifingu dejal, da so bila pregledana že prva poročila o delo po manjših skupinah.

»Povezuje nas zavedanje, da smo vsi ljubljeni kot Božji otroci,« je po poročanju Vatican News dejal Ruffini, ki je na vprašanje o blagoslavljanju istospolnih parov odgovoril, da to temo sinoda obravnava v luči krščanskega nauka, ta nauk pa je temelj celotnega zasedanja škofovske sinode. Pojasnil je še, da to vprašanje »ni osrednja tema pogovorov« in »ni tema sinode«. Omenjeno je bilo v okviru razmisleka o zavedanju, da je Cerkev »ena, sprejemajoča in vključujoča«.

P. Vimal Tirimanna iz reda redentoristov, teolog iz Šrilanke, je na brifingu dejal, da postaja vedno bolj optimističen v zvezi s sinodalnim procesom. Kot profesor moralne teologije je namreč pričakoval rezultate. Preden je prišel na sinodalno zasedanje je mislil, da je sinodalnost nek kliše, a je mnenje spremenil, saj na začetku tretjega tedna zasedanja vidi, »kako se tukaj sinodalnost zares živi«. »Ko sediš za okroglimi mizami ob škofih, kardinalih, ženskah in laikih, ki sedijo drug ob drugem, se zaveš, da je Cerkev koncentrična in ne piramidalna,« je dejal p. Tirimanna ter pojasnil, da je delo za okroglimi mizami odraz ekleziologije koncilskega dokumenta Lumen gentium, ki se jo »živi v kulturi sinodalnosti«, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Kot smo še izvedeli, sinoda poteka po načrtu. Po obravnavah oziroma izjavah na brifingih pa je mogoče sklepati, da se želi Cerkev bolj močno razumeti kot občestvo, kot bratje in sestre, ki imajo skupni glavni namen svojega krstnega poslanstva: »Živeti vsak dan iz občestva z Gospodom in to novo življenje oznanjati tudi svetu.« Med osrednjimi poudarki je tudi ta, da se vsi, ki so na sinodi, tako kot ugotavlja šrilanški pater, najprej sami učijo sinodalne prakse.

Svet, Papež in Sveti sedež
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...