Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik vlade Robert Golob (foto: Nebojša Tejić, STA)
Predsednik vlade Robert Golob | (foto: Nebojša Tejić, STA)

Več ministrstev si je moral izboriti na referendumu, zdaj premier priznava ...

Slovenija | 05.10.2023, 14:03 Rok Mihevc

Premier Robert Golob je včeraj v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Kdo bo zdaj vodil ministrstvi, kakšni so odzivi na kadrovske spremembe in kako Golob pojasnjuje svoje odločitve?

Neustrezen in nepravočasen odziv ministrice Šinko

Med razlogi za odhod ministrice Šinko je Golob med drugim navedel neustrezen in nepravočasen odziv na situacije, pomembne za zaščito na področju varnosti hrane. Očita ji zagovor stališča uprave za varno hrano pri aferi s pesticidi. »Odziv, reakcija na zaznavo na neustrezna živila, je bil nenavaden, saj so se, kljub temu, da so zaznali snovi, ki so škodljive, odločili, da o tem ne bodo obveščali javnosti. To se nam je zdelo nenavadno, pa je ministrica v obrambi vztrajala, da gre za povsem ustaljeno prakso.«

Presenetilo pa ga je, da sama ne želi sama odstopiti. Začasno naj bi resor prevzel minister za obrambo Marjan Šarec. Pod novim vodjem ministrstva pa Golob hkrati pričakuje tudi menjavo na vrhu uprave za varno hrano.

Neučinkovitost ministra Brežana

Drugače je bilo z ministrom Brežanom, s katerim se je Golob pogovoril v minulih dneh. Kot je pojasnil, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu. »In to reorganizacijsko prestrukturiranje pri njemu žal ni šlo, ni bilo dovolj hitro, zato ministrstvo ni dovolj odzivno v teh razmerah. Glede na to, da se bliža zima, moramo stvari pospešiti, zato je to glavni razlog.«

Brežan odločitev razume in spoštuje, svoj odstop pa obžaluje, »saj bi prav zdaj v času priprave zakona o obnovi, morali vladni resorji najbolj intenzivno sodelovati, še bolj pa na terenu iskati rešitve na prizadetih območjih. Tu sem s svojo ekipi naredil vse, kar je bilo mogoče.« Po njegovih besedah mora urejanje vodotokov poleg izvedbe popoplavnih ukrepov postati prioriteta ministrstva ter ključni del strategije prilagajanja podnebnim spremembam.

Na pomisleke, da bi menjava ministra lahko vsaj začasno celo zavrla postopke obnove, pa je Golob dejal, da je prepričan, da bo s tem, ko bo vodenje resorja začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, koordinacija ekip na terenu, ki se ukvarjajo z obnovo tako vodne kot cestne in druge infrastrukture, boljša.

Golob priznava učinkovitost manjšega števila resorjev

Premier, ki si je moral povečanje števila ministrstev izboriti na referendumu, še priznava, da bi bilo v kriznih časih lažje usklajevati delo manjšega števila resorjev. Danes se kaže, da vlada, ki je bila nastavljena za razvojne potenciale, mogoče v kriznih situacijah res ni najbolj ustrezna oblika. Na vprašanje, ali torej obstaja možnost vnovičnega združevanja teh ministrstev, pa je rekel, da za zdaj o tem ne razmišlja.

Župani v poplavah prizadetih občin skeptični do menjave

Medtem se vrstijo odzivi na kadrovske spremembe. Župani nekaterih občin, prizadetih v avgustovski ujmi, pričakujejo, da bo z zamenjavo ministra sanacija na terenu hitro in intenzivno tekla ter da bodo izpolnjene obljube. "Če menjava glave pomeni, da se bo tudi telo spremenilo, potem je ministrov odhod najbrž v redu", je dejal župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik, ki je sicer glede učinka odstopa skeptičen. Po besedah župana Občine Dravograd Antona Preksavca se je pokazalo, da na mestu ministra potrebujemo človeka, ki je zmožen hitro in odločno ukrepati, poleg tega pa mora ob sebi imeti ekipo, ki bo zmožna to odločnost ministra prenašati na izvršilne ravni.

Tudi v SD upajo, da bo premier zamenjavi za ministra dobil v krajšem času, kot je dobil zamenjavo za zdravstvenega ministra.

Dolgo obdobje brez ministra z ambicijami je zelo nevarno

Tako hitra zamenjava ministrice Šinko pa preseneča agrarnega ekonomista Aleša Kuharja. »Me skrbi, kdo bo prevzel ta resor, ker je občutljiv, akuten, veliko stvari se dogaja in zdaj neko dolgo obdobje brez ministra z ambicijami na tem področju, je zelo nevarno.« Kot je dejal, je imel občutek, da so se stvari na teh področjih začele premikati, ni pa mogoče reči, da je prišlo do dejanskih sprememb.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...