Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Idiličen pogled na tri Marijina svetišča pri Treh farah (foto: Rok Mihevc)
Idiličen pogled na tri Marijina svetišča pri Treh farah | (foto: Rok Mihevc)

Od Marije k Mariji – 3. dan: Marija, vse najboljše!

Radijski utrip | 08.09.2023, 17:36 Mirjam Judež Marjana Debevec

Obhajamo praznik Marijinega rojstva, ki so ga naši predniki poimenovali tudi mali šmaren. V času od velikega šmarna do danes so v navadi romanja v Marijina svetišča. Z današnjim dnem tako naši sodelavci zaključujejo letošnje kolesarsko romanje od Marije k Mariji.

Praznično jutro v Beli krajini

Radijski kolesarji so se zbudili v čudovito jutro v župniji Podzemelj, kjer so jim sinoči pripravili doživet sprejem. Presenetili so jih z lepo belokranjsko glasbo, ki so jo v pozdrav prinesli glasbeni prijatelji. Tamburaški orkester Dobreč je radijcem in poslušalcem zaigral nekaj belokranjskih napevov in pesmi, pri katerih so zapeli skupaj.

Danes, na praznik, pa so se po zajtrku najprej odpravili v šolo. Ja, v šolo! Dan so začeli s šolsko učno uro iz leta 1957 v Šoli Bistra buča. Dodobra so se nasmejali Tanjinim ušem in še čemu, spoznali kako pomembno vlogo je v tistih časih imela palica in kako strogi so bili učitelji. Odmev šolske ure bo prinesla jutrišnja Sobotna iskrica.

Zvonjenje v čas romarjem kolesarjem

Kje danes iskati raj, če ne v odmaknjenih in neokrnjenih pokrajinah, kjer se prepletajo spokojnost, drugačnost ter bogata naravna in kulturna dediščina? V osrčju Bele krajine se med Gorjanci in reko Kolpo skriva starodavna Metlika, kamor so se naši radijski kolesarji zaradi stiske s časom odpravili z avtom. Kolesarjem v čast so zazvonili celo zvonovi v župnijski cerkvi. Seveda, pozdravili so Marijo, a praznovanju dodali tudi veselje ob našem srečanju. Kolesarji so se z avtom vrnili po kolesa v Podzemelj in se v zadnji etapi podali proti Trem faram.

Čakalo jih je le še nekaj kilometrov kolesarjenja do romarskega cilja, kjer so jih pričakali poslušalci z različnih koncev Slovenije. Nadaljevanje pa poznate, saj smo sveto mašo, ki jo je daroval škof Glavan, prenašali v našem prazničnem programu. Cerkev je bila nabito polna, srca sodelavcev pa polna hvaležnosti Bogu za vse, kar nam daje, za prijatelje in poslušalce, s katerimi smo se srečevali na tej lepi poti.

Romarji zbrani pri slovesni sv. maši pri Treh farah
Romarji zbrani pri slovesni sv. maši pri Treh farah © Rok Mihevc

Marija nam je po besedah škofa Glavana tudi zgled izpolnjevanja Božje volje. In v tem je vsa njena veličina. Ni namreč maševala, pridigala, ali delala čudežev. Delala je samo tisto, kar je želel Bog. In k temu smo poklicani vsi, da bi tako dosegli svetost. Škof Andrej Glavan nas je še povabil, da naj majhne, vsakdanje stvari delamo z veliko ljubeznijo.

Na koncu pa si oglejte še, kako so naše letošnje romanje v objektiv in televizijski prispevek ujeli kolegi na televiziji Vaš kanal  - Regionalni televiziji za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje.

Radijski utrip
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

"Hudo nam je pogledati vse te zastavice."

Nosilci Pohoda za življenje so dopoldne na Kongresni trg prinesli zastavice v spomin na umrle Slovence v postopkih splava. Izrazili so tudi nasprotovanje uvedbi zakona o prostovoljnem končanju ...