Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Radijska romarsko kolesarska ekipa v Beli krajini (foto: Marjan Horvat)
Radijska romarsko kolesarska ekipa v Beli krajini | (foto: Marjan Horvat)

Od Marije k Mariji 2023 - 2. dan

Radijski utrip | 07.09.2023, 22:07 Matjaž Merljak Robert Božič Jože Bartolj

Sodelavke in sodelavci Radia Ognjišče letos že trinajstič s kolesom romamo Od Marije k Mariji. Včeraj smo romanje začeli čisto ob hrvaški meji, pri Mariji na Veliki Dolini, pot pa nas je vodila po prelepi Dolenjski. Danes se z Dolenjske podajamo v Belo krajino.

Kolesarsko romanje med 6. in 8. septembrom

Radijsko kolesarsko romanje ni le oživljanje tradicije šmarnih romanj in spoznavanje Mariji posvečenih cerkva, temveč je tudi srečevanje in veselo druženje z radijskimi prijatelji, poslušalci. Radijska ekipa vsak kraj spozna s kolesa, kar je včasih kar naporno, so pa zato srečanja s poslušalci vedno zelo prisrčna.

Poslušalci namreč lahko spoznajo znane radijske glasove v živo, z njimi poklepetajo in kaj novega predlagajo, na drugi strani pa radijski sodelavci spoznavamo svoje poslušalce in radijske prijatelje, ki jih imamo pred očmi, ko smo v studijih in pisarnah.

V teh dneh je zato tudi naš radijski program nekoliko drugačen in prilagojen romanju. Ob poslušanju boste začutili romarsko - kolesarski utrip, dogajanje pa v fofografijah in videih lahko najbolj ažurno spremljate na našem FB profilu.

18:26 Spuščamo se v Podzemelj

Zadnje današnje srečanje je v Podzemlju, naselju v občini Metlika, od mesta je oddaljen šest kilometrov. Domačinka Ivanka Galovec nam je povedala, da je bila cerkev zgrajena že pred letom1228 in jo je omenjal tudi Janez Vajkard Valvazor, kraj pa se je nekoč imenoval tudi Sveti Martin. Veliko je legend glede izvora imena kraja. Po eni je bila to vas, v kateri je živel velikan, ki ga zbudili vaški otroci in ga razburili, zato je vso vas pometel pod zemljo ...

16:40 Gremo proti Adlešičem

Naslednje srečanje s poslušalci bo v Adlešičih, in sicer ob 17.30 pri cerkvi. Kakšen je izvor imena, nam je povedal direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa Boris Grabrijan. V Adlešičih, ki je središče lokalne domače obrti, se nahaja stalna razstava o tradicionalnih belokranjskih obrteh.

16:15 Med prijatelji v Vinici

Tanja Dominko je v javljanju podčrtala veselje in srečo, da kolesarijo med dobrimi ljudmi, da imajo ob sebi duhovnega spremljevalca Luko Zidanška in podporo Kolesarskega centra Sevnica. Viničanka Meta Brozovič je povedala, da je z Radiem Ognjišče povezana od začetka, rada prisluhne tudi našim podcastom. Sicer pa ima naša Tanja malo "prednosti domačega terena". V posnetku preverite, kako jo je stara mama naučila črnomaljskega narečja ...

13:45 Vinica

Ime kraju naj bi dodelili Rimljani, saj so tam bogate sončne lege in dobri vinogradi, nam je povedal domačin Sašo Žepuhar. Župnik Anton Gnidovec je sodelavcu Blažu Lesniku povedal, da je njihova župnija podeželjska s 1500 farani in 300 nedeljniki, posebna znamenitost pa je pred župniščem. Kaj je to, prisluhnite v posnetku.

13:00 Klepetalnica

Kako je bilo na srečanjih s poslušalci in Prijatelji Radia Ognjišče v Kostanjevici na Krki, Semiču, Črnomlju in Novem mestu so nam povedali Martina, Marjana in Anica ...

12.00 Črnomelj

Po prihodu, ob 12.00 najprej opoldanska molitev po namenih poslušalk in poslušalcev iz cerkve sv. Petra v Črnomlju, potem pa še presenečenje za PRO-jevca in današnjega slavljenca g. Slavka...

10.30 Semič

Kolesarji so bili po kar močnem vzponu iz Dolenjske strani, lepo sprejeti ob polni mizi v Semiču, je v oglašanju povedal Jure Sešek. Tamkajšnji župnik Luka Zidanšek je tudi član naše kolesarsko romarske ekipe. Vsem je razkazal lepo obnovljeno cerkev sv. Štefana z lepo obnovljenim trgom, ki je tudi čedno trško središče.

Tudi tokrat so sodelavci pripravili mini srečanje PRO s kvizom in predvsem druženje ob pesmi, ki združuje! Zdaj jih čaka spust proti Črnomlju, kjer se nam spet oglasijo, ko bo od tam potekala opoldanska molitev.

10.15 Kulturni utrinki o likovnih kolonijah, kulturni dediščini in pomembnem belokranjcu

Že včeraj pa tudi danes, v času radijskega romanja »Od Marije k Mariji«, smo v Kulturnih utrinkih povezani s kraji, kjer naši romarji vozijo. Včeraj smo bili na Dolenjskem, danes pa tudi s kulturo pogledujemo v Belo Krajino.

Županja občine Semič mag. Polona Kambič pravi, da so se pri njih na likovnih kolonijah zbirali tudi slikarji invalidi in so njihova dela še zdaj na ogled na občini in v tamkajšnjem Kulturnem centru. Dodaja, da jim je kulturna dediščina pomembna in da zanjo skrbijo.

Z mikrofonom smo v Črnomlju obiskali Vero Vardjan, žensko izredne volje, moči in vere. Spisala je odmevno zgodbo lončarjenja ter ohranjanja lokalnih naravnih in kulturnih znamenitosti in spregovorila o tem, kako se je srečala z glino.

V Kulturnih utrinkih pa tudi o pomembnemu belokranjcu, pesniku Otonu Župančiču. Z otroško liriko (Pisanice, Lahkih nog naokrog, Sto ugank, Ciciban …) si je pridobil sloves najboljšega ustvarjalca otroške in mladinske poezije, njegove pesmi so prevedene v več kot dvajset evropskih jezikov.

9.30 O razlikah med Dolenjci in Belokranjci

Vas zanima, kakšni so Dolenjci in kako se Belokranjci razlikujejo od njih?  O tem je spregovorila Albina Simonič iz Semiča. Albina pa nam je zaupala tudi, katere znamenitosti na poti od Čermošnjic do Črnomlja ne bi smeli spregledati.

Prebujanje v Dolenjskih toplicah

Pot 2. dne romanja Od Marije k Mariji

Danes  kolesarimo na relaciji Dolenjske Toplice – Semič (10.00) – Črnomelj (12.00) – Vinica (14.00) – Adlešiči (17.30) – Podzemelj (sveta maša ob 19.00). Romanje bomo jutri, v petek, 8. septembra ob 11. uri zaključili pri Treh farah pri Metliki, kjer sta kar dve Marijini cerkvi skupaj. Tja vabimo tudi vas, kjer bo priložnost za srečanje prijateljev in poslušalcev. Sveto mašo bo daroval škof Andrej Glavan.

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju