Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Smo že v Brežicah. Ozadje prav za naše kolesarsko romanje... (foto: Rok Mihevc)
Smo že v Brežicah. Ozadje prav za naše kolesarsko romanje... | (foto: Rok Mihevc)

Od Marije k Mariji 2023 - 1. dan: Velika Dolina - Dolenjske Toplice

Radijski utrip | 06.09.2023, 20:05 Maja Morela Jože Bartolj Robert Božič

Sodelavci Radia Ognjišče letos že trinajstič s kolesom romamo Od Marije k Mariji. Letos smo romanje začeli čisto ob hrvaški meji pri Mariji na Veliki Dolini. Pot nas je danes vodila po prelepi Dolenjski, jutri pa nas po Beli krajini. Romanje bomo v petek, 8. septembra, ob 11. uri zaključili pri Treh farah pri Metliki, kjer sta kar dve Marijini cerkvi skupaj. Tja vabimo tudi vas, kjer bo priložnost za srečanje prijateljev in poslušalcev. Sveto mašo bo daroval škof Andrej Glavan.

Kolesarsko romanje med 6. in 8. septembrom

To ni le poživljanje tradicije šmarnih romanj in spoznavanje Mariji posvečenih cerkva, temveč je tudi srečevanje in veselo druženje z radijskimi prijatelji, poslušalci. Radijska ekipa vsak kraj spozna s kolesa, kar je včasih kar naporno, so pa zato srečanja s poslušalci vedno zelo prisrčna.

Poslušalci namreč lahko spoznajo znane radijske glasove v živo, z njimi poklepetajo in kaj novega predlagajo, na drugi strani pa radijski sodelavci spoznavamo svoje poslušalce in radijske prijatelje, ki jih imamo pred očmi, ko smo v studijih in pisarnah.

Od danes pa do petka bo zato tudi radijski program nekoliko drugačen in prilagojen romanju. Začutili boste romarsko - kolesarski utrip, dogajanje pa v fofografijah in videih lahko najbolj ažurno spremljate na našem FB profilu.

Dolenjske Toplice

Šmihel Novo mesto

Šentjernej

13.43 Pri Mariji dobrega sveta

Naši romarji se že družijo s poslušalci na Slinovici pri Kostanjevici na Krki. Kostanjevica je tudi najmanjše slovensko mesto in najstarejše dolenjsko. Omenja se v listinah iz leta 1252, leži pa na otoku. Kako je bilo na otoku, ali so ga zaobšli in kako je na Slinovici pa na je povedal sodelavec Tone Gorjup.

11.30 Javljanje Cerklje ob Krki

Na terenu sodelavce navdušeno sprejemajo domačini. Ustavili so se tudi pri domu upokojencev v Brežicah, kjer so jih bili lepo sprejeti. Prav tako so jih bili veseli v župniji sv. Marka v Cerkljah ob Krki. Blaž nam je povedal, da so domačini zelo gostoljubni in jim ničesar ne manjka. Obujajo spomine na prejšnja romanja, na radijske počitnice.

11.15 Cerklje ob Krki

Tam pravkar poteka mini srečanje PRO. Cerklje ob Krki so najbolj znane po istoimenski letalski bazi. Kot zanimivost lahko zapišemo, da je bila v Cerkljah ob Krki 8. avgusta 2013 izmerjena najvišja temperatura zraka v zgodovini uradnih merjenj v Sloveniji, in sicer 40,8 ºC. Danes bo kar toplo, ampak tako vroče zagotovo ne. Naši kolesarji pa tudi lažje poganjajo pedala, če ni tako vroče.

9.45 Tanja Dominko se nam je oglasila iz Brežic

Radijski kolesarski romarji so deležni številnih pozdravov ljudi, ki jih srečujejo ob poti. Zdaj so že v Brežicah, kjer se odvija Mini PRO, srečanje z našimi poslušalci iz tistega konca. Več kot 50 se jih je zbralo.

Tamkajšnji župnik Igor Šumljak je povedal, zakaj čuti, kako pomemben je glas radia Ognjišče. Dodaja, da je to še posebaj začutil ob letošnjih poplavah, ko smo se oglašali, obveščali in tudi pomagali poplavljencem. Sam je bil pred tem župnik v Gornjem gradu. Sicer pa so tudi Brežice na poplavnem območju. Že ima Brežive se veže na brežine. Leta 1781 so poplave tam odnesle celo cerkev in so morali zgraditi novo.

8.50 Anekdota o Brežicah

Jo poznate? Turki so večkrat divjali okoli Brežic. Nekoč so pridrveli ob Savi, po kranjski strani. Ker niso mogli preko vode, so se utaborili na hribu nasproti Brežicam. Da bi Brežiški grad razdejali, so spustili nanj veliko železno verigo. Ta pa se je pretrgala, ko je bila nad sredo Save; polovica verige je padla v vodo, druga polovica pa je priletela pred grad na tako imenovano »rajtšolo«. Ta veriga še zdaj visi pred vhodom v Brežiški grad. Ali so na to verigo naši kolesarji danes priklenili svoja kolesa? 

8.45 Proti Brežicam

Naše radijske kolesarje pot pelje proti Brežicam, mestu z nekaj manj kot 7.000 prebivalci. V tamkajšnjem gradu je Posavski muzej Brežice v njem pa Viteška dvorana, spomenik baročne umetnosti, ki je edinstvena in največja v celoti poslikana baročna dvorana na Slovenskem. Poslikana je s freskami iz posvetne grško-rimske mitologije oz. Ovidovih Metamorfoz. Avtor Mladi umetnik, Frančišek Karel Remb, je pri svojih komaj 28 letih za svojega mecena in naročnika, Ignaca Marijo Attemsa, ustvaril mojstrovino, ki s skrbno izbranim ikonografskim programom navdušuje že več kot 300 let.

8.42 Zapeli bodo klopotci in veselo bo v vinogradih.

Območje, kjer kolesarijo naši kolesarji je vinorodno bogato. Dolenjsko in Belo krajino prepoznamo tudi po številnih zidanicah, ki krasijo tamkajšnje vinograde. Še zdaleč ne gre le za male hišice, ki so v pomoč pri delu v vinogradu, pač pa so mnogi iz njih razvili turistične kapacitete. Takšen turizem je v svetu posebnost, zato ga še posebej cenijo prav tujci, teh je med turisti 80 odstotkov. Matjaž Pavlin je povedal, da je zanje tudi trgatev posebno doživetje.

07:17 Romanje smo začeli na Veliki dolini

Župnija Velika Dolina, hvala za topel sprejem. Lepo smo se okrepčali, zdaj pa naprej.
Župnija Velika Dolina, hvala za topel sprejem. Lepo smo se okrepčali, zdaj pa naprej. © Rok Mihevc

Kolesarjenje od Marije k Mariji smo začeli na Veliki Dolini. Ko smo napovedovali romanje, smo večkrat navajali v Veliki Dolini, pa so nas opozorili, da to ni prav. Vprašali smo domačina, Andreja Bahčiča, kako je prav in zakaj je tako. G. Andrej nam je ob tem predstavil tudi župnijo in nas opozoril na nekaj zanimivosti v okolici.

Kod nas bo letos vodila pot? 

Sreda, 6. september 2023

Velika Dolina (sveta maša ob 7. uri) – Brežice (9.30) – Cerklje ob Krki (srečamo se pri opoldanski molitvi) – Kostanjevica na Krki (13.30) – Šentjernej (16.00) – Novo mesto (18.30) – Dolenjske Toplice (20.00)

Četrtek, 7. september 2023

Dolenjske Toplice – Semič (10.00) – Črnomelj (srečamo se pri opoldanski molitvi) – Vinica (14.00) – Adlešiči (17.30) – Podzemelj (sveta maša ob 19.00)

Petek, 8. september 2023

Podzemelj – Metlika (9.30) – Tri Fare 

Sv. maša ob zaključku romanja bo pri Treh Farah pri Metliki na Mali šmaren ob 11. uri. Daroval jo bo škof msgr. Andrej Glavan. Upamo, da se je udeležite tudi vi!

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju