Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Maša v Sodražici (foto: druzina.si)
Maša v Sodražici | (foto: druzina.si)

Kdo od naših svetniških kandidatov bo prvi razglašen za blaženega?

Novice | 18.09.2023, 12:22 Marjana Debevec Marta Jerebič

Osrednje praznovanje nedelje svetniških kandidatov ljubljanske metropolije je bilo včeraj v Sodražici. V ospredju je bil lik Magdalene Gornik, ki je dober mesec, v času cerkvene preiskave, preživela v tamkajšnjem župnišču. Kdaj bomo naših šest Božjih služabnikov lahko imenovali blažene?

Škofija Marquette, kjer je škof Friderik Baraga deloval kot misijonar, je že leta 2019 vatikanski komisiji predložila dokumentacijo o čudežu na Baragovo priprošnjo. Upajo, da bo do zaključka prišlo prihodnje leto.

Friderik Baraga
Friderik Baraga © Radio Vatikan

V postopku škofa Janeza Frančiška Gnidovca prva dva čudeža Vatikan ni priznal, zdaj pa čakajo primer odobritve nepojasnjene ozdravitve, ki se je zgodila pred dvema letoma ravno na njegov smrtni dan.

Škof Janez Gnidovec
Škof Janez Gnidovec © Arhiv Ognjišča

Za profesorja Antona Strleta čudeža še nimajo, na več sto straneh pa bo kmalu izšel njegov podroben življenjepis. Iz njega bo razvidno, kako je prof. Strle živel Božje in naravne kreposti.

Anton Strle
Anton Strle © ARO

Postopek za beatifikacijo škofa Antona Vovka poteka na dveh ravneh in sicer škofijski in rimski. Zgodovinska komisija zaključuje delo, urejajo se akti, čakajo pa tudi na potrditev nerazložljivega ozdravljenja, ko je bila na Vovkovo priprošnjo uspešna operacija tumorja.

Kip škofa Antona Vovka v ljubljanski stolnici
Kip škofa Antona Vovka v ljubljanski stolnici © Ivo Žajdela

Za božjega služabnika Andreja Majcna poteka rimski postopek. Po besedah njegovega postulatorja se čudeži na Majcnovo priprošnjo že dogajajo, treba jih bo le primerno osvetliti.

Andrej Majcen
Andrej Majcen © nn

Uči nas sprejemati trpljenje

Škofijski postopek za beatifikacijo Magdalene Gornik pa se je uradno začel šele lani, tako da je trenutno v teku zbiranje gradiva. Je pa po besedah postulatorja največji čudež že to, da je vas Gora s komaj 120 prebivalci je postala romarski kraj.

K čemu nas danes spodbuja Božja služabnica, mistikinja z Gore nad Sodražico, Magdalena Gornik, ki je bila včeraj v ospredju pozornosti ob nedelji svetniških kandidatov v ljubljanski metropoliji?

Po besedah ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta nas uči sprejemanja trpljenja. Vsesplošna težnja je, da bi trpljenje odstranili iz življenja kot v računalniškem svetu izberemo tipko za izbris. To danes delamo tudi sistemsko s predlogom zakona o tako imenovanem prostovoljnem končanju življenja.

Najdejo se pobožne krščanske duše, ki v svoji sočutni ljubezni najprej pomislijo, da res nima nobenega smisla, da bi človek trpel in zato bi bile pripravljene podpreti takšen zakon, je dejal nadškof Zore in poudaril, da nas Jezus in Magdalena Gornik učijo, da samo Božja ljubezen lahko človeku odpira pot do resnične izpolnitve in do prave sreče. Božja ljubezen pa ne pobegne pred križem.

Magdalena Gornik
Magdalena Gornik © Župnija Sodražica

Šest svetniških kandidatov je torej na poti do razglasitve za blažene, mi pa se jim lahko že zdaj priporočamo, molimo za zaključke teh postopkov in jih predvsem posnemamo v vsakdanjem življenju.

Novice
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...