Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Svetovni dan pismenosti (foto: PixaBay)
Svetovni dan pismenosti | (foto: PixaBay)

Papež in pismenost

Slovenija | 08.09.2023, 17:15 Alen Salihović

Od leta 1966 na predlog Unesca 8. septembra obeležujemo mednarodni dan pismenosti. V Sloveniji se je danes s posvetom Bralnega društva Slovenije Branje za znanje na ljubljanski Filozofski fakulteti tradicionalno začel Nacionalni mesec skupnega branja. Današnji posvet je odpiral teme, povezane z branjem stvarne literature za vse starostne skupine. Ob tem dnevu pa se je na vse orbanil tudi papež Frančišek.

Na sedežu Unesca v Parizu je danes potekala svetovna konferenca ob mednarodnem dnevu pismenosti. Na udeležence se je obrnil tudi papež Frančišek in izrazil svojo bližino vsem, ki sodelujejo v različnih pobudah na regionalni, nacionalni in lokalni ravni po vsem svetu, namenjenim obhajanju »tega pomembnega dne«.

Tema letošnjega mednarodnega dneva pismenosti je »Spodbujanje pismenosti za svet v prehodu: gradimo temelje za trajnostno in mirno ekonomijo«. Sporočilo je v papeževem imenu napisal državni tajnik kardinal Pietro Parolin ter ga naslovil na generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

»Poučevanje in učenje pismenosti imata osrednjo in temeljno vlogo pri razvoju vsake osebe, pri njenem skladnem vključevanju v skupnost ter pri njenem dejavnem in učinkovitem sodelovanju pri družbenem napredku,« piše v sporočilu. Izpostavili so, da Sveti sedež ceni Unescovo delo v korist pismenosti, ki se sicer odziva na ekonomske in praktične potrebe, vendar pa je v osnovi usmerjeno v spodbujanje in razvoj človeka v skladu z njegovo osebno, družbeno in duhovno poklicanostjo.

Število oseb, ki niso osvojile osnov pismenosti, je po sedanjih ocenah še vedno zaskrbljujoče in predstavlja oviro za poln razvoj njihovega potenciala. »Naš svet potrebuje sposobnosti in prispevek vseh, da bi se lahko na najboljši način soočil z izzivi našega časa,« pri čemer kardinal Parolin navede tri izzive. Pismenost za mir, digitalno pismenost in pismenost celostne ekologije.

Več o tem lahko preberete na spletni strani Vatican News.

Slovenija, Svet, Papež in Sveti sedež, Kultura
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...