Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rok Čakš (foto: Rok Mihevc)
Rok Čakš | (foto: Rok Mihevc)

Poplave premešale politične karte

Slovenija | 04.09.2023, 16:03 Tanja Dominko

Poplave in aktivnosti, ki so sledile, so vplivale tudi na priljubljenost strank. Politične karte so premešane, ugotavlja Rok Čakš, urednik portala Domovina.je.

»Politična zgodovina kaže, da so naravne nesreče, ko govorim o političnem vidiku, vedno priložnost za krepitev podpore politikov. Smo pa predvsem v opoziciji videli dva različna pristopa. SDS je kot izkušena stranka stopila na teren in znala to zelo intenzivno pokazati preko vseh mogočih družbenih in ostalih kanalov.« Medtem ko sta se Nova Slovenija in SLS držali bolj v ozadju, in čeprav sta vseeno pomagali ljudem, se v anketah jasno vidi, kdo je pridobival. Tudi platforma Anžeta Logarja ni izstopala, kar pomeni za njeno uvrstitev na lestvici priljubljenosti precejšen padec, potem ko so poznavalci na portalu kar devetkrat v zadnjih 11. mesecih Anžeta Logarja izbrali za najuspešnejšega politika, se je tokrat prvič znašel celo med najmanj uspešnimi tega poletja.

»Anže Logar se je morda želel izogniti očitkom, da s svojo dobrodelnostjo ali s čimerkoli podobnim pridobiva nek politični kapital za kasnejšo politično kariero. Nič drugega kot to, da ga zadnji mesec ni bilo pred kamerami, ni razlog za njegov padec v javnomnenjski priljubljenosti. Ampak tudi te poplave in to obdobje bo šlo mimo in se bodo te stvari počasi počasi izravnale.« 

Zdaj, ko smo začeli v državi proces obnove, je zelo pomembna enotnost političnih vrst. Pokazala se je tudi v minulem tednu v državnem zboru, ko je bil interventni zakon potrjen brez glasu proti bo pa pomembno, da bo javnost in tudi opozicija budno spremljala sam proces in opozarjala na morebitne nepravilnosti. So pa stranke zdaj tudi že v pripravah na evropske volitve. O tem naj bi denimo govorila n si, ki v portorožu začenja dvodnevno klavzuro stranke. SLS se zavzema za skupen nastop. Kaj o tem pravi Čakš? »Jaz mislim, da za demo krščanski blok, če sem štejemo recimo Novo Slovenijo in SLS, bi bilo zelo koristno, da se na enih volitvah, ki morda niso glavne, povežejo in stopijo skupaj, da se enkrat izmeri, koliko je recimo po vseh teh letih domet skupnega nastopa demokrščanske politike v Sloveniji, obenem pa da ob tem ponudijo tudi neko alternativo nove generacije desnosredinskih politikov.« Končne odločitve še ne bodo znane prav kmalu.

Slovenija
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...