Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež ob odhodu iz Mongolije (foto: Vatican News)
Papež ob odhodu iz Mongolije | (foto: Vatican News)

Papež odpotoval iz Mongolije

| 04.09.2023, 13:27 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob šestih zjutraj po našem času in ob dvanajstih po njihovem krajevnem času zapustil Mongolijo. V Rimu naj bi letalo, na katerem svetega očeta spremlja tudi 70 novinarjev, pristalo približno ob 17.00. Tako se je sklenilo njegovo romanje v to azijsko državo, v kateri se je srečal s predstavniki družbe, Cerkve in različnih verskih skupnosti.

Odkar so prvi misijonarji v 19. stoletju prišli v Mongolijo, so katoličani vedno iskali priložnost za ljubezen in pomoč najbolj ubogim, bolnim in trpečim, je poudaril papež zadnji dan obiska te azijske države. Blagoslovil je namreč Hišo usmiljenja, kjer od leta 2019 pomagajo najbolj ranljivim prebivalcem glavnega mesta.

»Resničen napredek narodov se ne meri po ekonomskem bogastvu, še manj po tem, koliko vlagajo v orožarsko industrijo, ampak po sposobnosti poskrbeti za zdravjem vzgojo in celostno rast svojih ljudi. Vse mongolske prebivalce bi rad povabil, naj postanejo prostovoljci ter se dajo na razpolago za druge,« je v svojem nagovoru med drugim dejal Frančišek.

Papež s prebivalci Hiše usmiljenja
Papež s prebivalci Hiše usmiljenja © Vatican News

Ob sklepu je razbil dva mita. Eden je ta da so dobrodelni lahko samo bogati ljudje, kar sploh ni res. Drug pa je ta, da Cerkev opravlja dobrodelno delavnost, da bi pridobivala vernike. Tudi to ni res, je dejal sveti oče.

»Kristjani prepoznajo bližnjega v potrebi in naredijo vse, da bi mu olajšali trpljenje, ker vidijo v njem Jezusa, Božjega Sina in v Njem dostojanstvo vsakega človeka, ki je poklican biti Božji sin ali hči.«

Papež blagoslavlja Hišo usmiljenja
Papež blagoslavlja Hišo usmiljenja © Vatican News

Sveti oče je s tem zadnjim srečanje v Hiši usmiljenja sklenil svoje 43. mednarodno potovanje v tej več kot tri milijonski državi, kjer živi le 1500 katoličanov. Mongolija, ki leži med Rusijo in Kitajsko, ima po njegovih besedah lahko pomembno vlogo na mednarodnem področju, še posebej pri zagotavljanju miru.

Papež pozdravlja otroke ob odhodu iz Mongolije
Papež pozdravlja otroke ob odhodu iz Mongolije © Vatican News

Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...