Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Papež ob odhodu iz Mongolije (foto: Vatican News)
Papež ob odhodu iz Mongolije | (foto: Vatican News)

Papež odpotoval iz Mongolije

| 04.09.2023, 13:27 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob šestih zjutraj po našem času in ob dvanajstih po njihovem krajevnem času zapustil Mongolijo. V Rimu naj bi letalo, na katerem svetega očeta spremlja tudi 70 novinarjev, pristalo približno ob 17.00. Tako se je sklenilo njegovo romanje v to azijsko državo, v kateri se je srečal s predstavniki družbe, Cerkve in različnih verskih skupnosti.

Odkar so prvi misijonarji v 19. stoletju prišli v Mongolijo, so katoličani vedno iskali priložnost za ljubezen in pomoč najbolj ubogim, bolnim in trpečim, je poudaril papež zadnji dan obiska te azijske države. Blagoslovil je namreč Hišo usmiljenja, kjer od leta 2019 pomagajo najbolj ranljivim prebivalcem glavnega mesta.

»Resničen napredek narodov se ne meri po ekonomskem bogastvu, še manj po tem, koliko vlagajo v orožarsko industrijo, ampak po sposobnosti poskrbeti za zdravjem vzgojo in celostno rast svojih ljudi. Vse mongolske prebivalce bi rad povabil, naj postanejo prostovoljci ter se dajo na razpolago za druge,« je v svojem nagovoru med drugim dejal Frančišek.

Papež s prebivalci Hiše usmiljenja
Papež s prebivalci Hiše usmiljenja © Vatican News

Ob sklepu je razbil dva mita. Eden je ta da so dobrodelni lahko samo bogati ljudje, kar sploh ni res. Drug pa je ta, da Cerkev opravlja dobrodelno delavnost, da bi pridobivala vernike. Tudi to ni res, je dejal sveti oče.

»Kristjani prepoznajo bližnjega v potrebi in naredijo vse, da bi mu olajšali trpljenje, ker vidijo v njem Jezusa, Božjega Sina in v Njem dostojanstvo vsakega človeka, ki je poklican biti Božji sin ali hči.«

Papež blagoslavlja Hišo usmiljenja
Papež blagoslavlja Hišo usmiljenja © Vatican News

Sveti oče je s tem zadnjim srečanje v Hiši usmiljenja sklenil svoje 43. mednarodno potovanje v tej več kot tri milijonski državi, kjer živi le 1500 katoličanov. Mongolija, ki leži med Rusijo in Kitajsko, ima po njegovih besedah lahko pomembno vlogo na mednarodnem področju, še posebej pri zagotavljanju miru.

Papež pozdravlja otroke ob odhodu iz Mongolije
Papež pozdravlja otroke ob odhodu iz Mongolije © Vatican News

Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...