Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Martin Krpan vabi, da vsi postanemo Krpani dobrote! (foto: ARO)
Martin Krpan vabi, da vsi postanemo Krpani dobrote! | (foto: ARO)

AKCIJA: Danes smo dobrodelni z Martinom Krpanom in Policijskim orkestrom!

Dogodki | 02.09.2023, 10:22 Mirjam Judež

Današnja sobota bo na Radiju Ognjišče dobrodelna. V sodelovanju s Karitas, popoldne ob 17. uri, v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah, pripravljamo za otroke in starše dobrodelni koncert ob začetku šolskega in veroučnega leta. Celotni izkupiček od vstopnic bo namenjen šolarjem iz poplavljenih območij za nakup šolskih potrebščin. Darove v ta namen smo zbirali že med dopoldansko Sobotno iskrico, še vedno pa jih prek spleta lahko oddate s pomočjo spodaj objavljene QR kode. Bog povrni za vašo dobroto.

Na veliki oder poletnega gledališča se bo vrnil Martin Krpan. Prihaja v spremstvu Radia Ognjišče in Policijskega orkestra, ki letos praznuje 75 let. Koncert, katerega osrednja točka bo prav glasbena in dramska upodobitev Levstikovega junaka, pripravljamo v pozdrav novemu šolskemu in veroučnemu letu, pa tudi v dober namen.

Biti dober: Biti Krpan današnjih dni!

Denarne stiske mnogih družin se namreč z novim šolskim letom povečajo, letošnja ujma pa je mnogim odnesla vse, zato je vsaka pomoč še kako dobrodošla, pravijo na Karitas. Ob Krpanovi zgodbi bodo mladi poslušalci spoznali, kako prav se je vztrajno boriti za svoj cilj, pomagati soljudem v stiski in smelo gledati v prihodnost. Biti Martin Krpan današnjih dni.

Vstopnica je v celoti dar za nakup šolskih torb in drugih šolskih potrebščin za otroke s poplavljenih

Vstopnice za koncert lahko še dobite na blagajni gledališča Studenec, eno uro pred predstavo. Prav vsa z nakupom vstopnic zbrana sredstva bomo, skupaj še z drugimi darovi, ki se bodo zbrali v okviru akcije, v sodelovanju s Slovensko Karitas in Ognjiščem namenili nakupu šolskih potrebščin za otroke s poplavljenih območij.

Pomoč 1100 otrokom iz poplavljenih območjih

Slovenska karitas za otroke in njihovo šolsko pot zbira pomoč skozi vse leto prek različnih akcij. V letošnjem poletju so Škofijske karitas pomagale več kot 6 tisoč družinam oziroma več kot 11 tisoč otrokom. »V glavnem je pomoč potekala preko bonov ali naročilnic za založbe za delovne zvezke ali v obliki paketov šolskim potrebščin. Naj ob tem povem, da je 1100 otrok iz poplavljenih območjih. Na njih bomo še posebej pozorni tudi v prihodnjih mesecih,« je dejal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Otroci in mlade družine, ki jim je namenjeno to lepo popoldansko srečanje s Policijskim orkestrom, bodo slišali nekaj glasbenih slik skladatelja Emila Glavnika, v priredbi Vladimirja Mustajbašića. Orkestru bo dirigiral Tomaž Kmetič, pripovedovalec zgodbe in povezovalec koncerta pa bo Jure Sešek, ki si je prav na Studencu prvikrat nadel Krpanov klobuk in v senci studenške lipe segel po mesarici in kiju. Dramatizirana pripoved in glasbena podoba zgodbe si bosta podajali roki, slišali boste lahko kako znana zgodba zveni skozi bogate melodije.

Policijski orkester
Policijski orkester © Ministrstvo za notranje zadeve

Martinu Krpanu bodo dodali še nekaj znanih pesmi za otroke, pri katerih bo čudovitemu orkestru pomagalo občinstvo, dirigentska paličica pa bo tokrat obrnjena tudi v drugo smer, prosti gledalcem, ki bodo postali pevci.

Pridejo tudi: Kekec, Mojca, Huda mravljica in »tra-ta-ta« trobenta. Obeta se čudovita glasbena izkušnja, morda vam uspe ujeti tudi melodijo iz kakega slavnega risanega filma. Izvrstni orkester je lahko poln presenečenj, pa tudi sodelavci Radia Ognjišče jih radi pripravljamo našim poslušalcem. Lep koncert bo to, prijazen uvod v nove obveznosti, glasbeno slovo od poletja.

Otroški program Radia Ognjišče pa že vse od začetka valovanja radia skuša nagovarjati mlado občinstvo, mu pokazati lepoto tega sveta in radost življenja. Verjamemo, da bo ustvarjalcem koncerta na Studencu tudi tokrat to lepo uspelo.

Policijski orkester, ta izredna zasedba, ob letošnji obletnici pravi: »S praznovanji se radi ozremo nazaj. Pretehtamo izbrane smeri, prevožene ovinke in prečkana križišča ter vidimo pot – zgodbo. Vsakdo ima svojo, tudi Policijski orkester. Iz mnogih osebnih jo že tri četrtine stoletja tkemo v eno, vsem skupno, in, kot že tolikokrat doslej, bi jo radi tudi na tem koncertu delili z vami.«

Pokukajmo v zgodovino: Policijski orkester je bil z nami na Studencu že pred 15-timi leti. 2. septembra nas čaka novo nepozabno druženje z dobrim namenom.
Pokukajmo v zgodovino: Policijski orkester je bil z nami na Studencu že pred 15-timi leti. 2. septembra nas čaka novo nepozabno druženje z dobrim namenom. © Izidor Šček

Že vse od ustanovitve in še zlasti po rojstvu nove države, ko mu je slovenska vlada kot odraz njegove visoke profesionalnosti in državotvorne drže podelila laskavi naziv uradnega protokolarnega orkestra Republike Slovenije, sta rasli njegova kakovost in prepoznavnost, pravi razcvet pa je orkester doživel v zadnjih desetletjih. V tem času je godba prerasla v simfonični pihalni orkester, ki ima danes šestdeset članov.

Dobroti se lahko pridružite tudi na druge načine

Vabljeni, da skupaj vstopimo v novo šolsko in veroučno leto, ter pomagamo slovenskim družinam v stiski. Vsa, od nakupa vstopnic zbrana sredstva bomo, v sodelovanju s Slovensko Karitas in Ognjiščem, namenili nakupu šolskih torb za otroke s poplavnih območij.

Vse ljudi dobre volje vabimo, da se nam pri tem pridružite. Tudi če ne ne morete priti na popoldanski dobrodelni koncert na Studenec, lahko svoje darove za ta namen darujete po eletronski poti. Najhitreje to naredite s skeniranjem spodnje QR kode, darove pa lahko prek svoje spletne banke nakažete tudi s pomočjo naslednjih podatkov:

  • Prejemnik: Slovenska karitas, Kristanova 1,  1000 Ljubljana
  • IBAN: SI56 0214 0001 5556 761
  • Koda namena: CHAR   
  • Referenca: SI00 365
  • Namen nakazila: Dobrodelni koncert Radia Ognjišče

Za nakup šolskih torb, za otroke slovenskih družin v stiski lahko darujete s pomočjo skeniranja zgornje QR kode.
Za nakup šolskih torb, za otroke slovenskih družin v stiski lahko darujete s pomočjo skeniranja zgornje QR kode.

Bog povrni vašo dobroto!

Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.