Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Sodelujoči na novinarski konferenci Slovenske karitas (foto: Tanja Dominko)
Sodelujoči na novinarski konferenci Slovenske karitas | (foto: Tanja Dominko)

Če je človek v službi, še ne pomeni, da je situacija »kar v redu«

Slovenija | 31.08.2023, 15:19 Tanja Dominko Rok Mihevc

Pred začetkom novega šolskega leta se mnogi starši še vedno soočajo s skrbmi, kako bodo zmogli vse stroške šolanja svojih otrok. Zlasti zaradi draginje in poplav so stiske še večje. O tem in o pomoči, ki jo iz leta v leto namenja Slovenska Karitas, so spregovorili na današnji novinarski konferenci.

Pomoč 1100 otrokom iz poplavljenih območjih

Slovenska karitas za otroke in njihovo šolsko pot zbira pomoč skozi vse leto prek različnih akcij. V letošnjem poletju so Škofijske karitas pomagale več kot 6 tisoč družinam oziroma več kot 11 tisoč otrokom. »V glavnem je pomoč potekala preko bonov ali naročilnic za založbe za delovne zvezke ali v obliki paketov šolskim potrebščin. Naj ob tem povem, da je 1100 otrok iz poplavljenih območjih. Na njih bomo še posebej pozorni tudi v prihodnjih mesecih,« je dejal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

59.000 zbranih zvezkov

Poleg šolskih potrebščin vsako leto približno 1700 otrok prejme tudi denarno pomoč pri plačilu prehrane, obšolskih dejavnosti in sprotnih potreb za šolanje. Prek akcije Pokloni zvezek pa so zbrali 59 tisoč zvezkov, od tega so jih 33 tisoč zbrali v šolah, kamor so jih za svoje vrstnike prinesli otroci.

Če je človek v službi, še ne pomeni, da je situacija »kar v redu«

Kdo se najbolj obrača na karitas? Vsako leto se situacije nekoliko spreminjajo, pravi Simon Dvornik iz Škofijske karitas Novo mesto. »Mogoče ne bi rekel, da je rast teh prosilcev večja, ampak se je obrnil tip prosilca. Veste, velikokrat pozabljamo ta srednji razred, ker je neka predstava, da če je človek v službi, da je pa kar v redu. Ni res, ker tem ljudem je še težje priti, ker običajno niso vajeni prositi za pomoč in je stiska ne samo finančna, ampak tudi psihična.«

Veste, velikokrat pozabljamo ta srednji razred, ker je neka predstava, da če je človek v službi, da je pa kar v redu. Ni res, ker tem ljudem je še težje priti, ker običajno niso vajeni prositi za pomoč.

Informirati starše

Tudi Veronika Tumpej, svetovalna delavka na Osnovni šoli Janka Kersnika Brdo, opaža, da je veliko družin, ki na prvi pogled ne kažejo, da jim kaj manjka, pa se vendarle skozi pogovor pokaže, da je tako. In zato je pomembna podpora šolskih delavcev. »Se mi zdi, da smo na koncu s starši že ekipa, da skupaj rešujemo njihovo in našo situacijo in da smo vsi veseli, ko se olajša kakšna stiska ali se omogočijo kakšne tabore ali brezplačne počitnice. Na splošno skušamo informirati tudi vse starše, kakšna pomoč je sploh na voljo s strani šole ali drugih neprofitnih organizacij, da tudi če se znajdejo v stiski, da vedo, kam se obrniti.«

Martin Krpan kot vzor, kako naprej v stiski

Hkrati pa je pomembna tudi medijska podpora, zato se v zbiranje pomoči z dobrodelnim koncertom vključuje tudi Radio Ognjišče. V soboto popoldne zato vabljeni na Studenec pri Domžalah v družbo Policijskega orkestra in Martina Krpana. »Izbrali smo ga, ker se nam zdi, da ga bomo lahko otrokom in mladim družinam predstavili kot nekoga, ki pokaže, kako naprej v kaki stiski. Da dobro premaga slabo in da ne smeš obupati,« je dejal Jure Sešek, ki si želi, da vsi skupaj zapojemo v pozdrav novemu šolskemu letu.

Martina Krpana smo izbrali, ker se nam zdi, da ga bomo lahko otrokom in mladim družinam predstavili kot nekoga, ki pokaže, kako naprej v kaki stiski.

Slovenija
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...