Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Papeža peljejo na letalo (foto: Vatican Media)
Papeža peljejo na letalo | (foto: Vatican Media)

Zakaj je papež za obisk izbral državo med Rusijo in Kitajsko?

Svet | 31.08.2023, 11:29 Marta Jerebič

Papež Frančišek se pripravlja na 43. apostolsko potovanje. Zvečer bo začel 9-urni polet proti Mongoliji, kjer se bo mudil do 4. septembra. To bo prvi papež, ki bo obiskal to državo, ki se nahaja med Rusijo in Kitajsko. Že včeraj je svoje potovanje zaupal v priprošnjo Mariji, ko se je ustavil v molitvi pred ikono Marije, Rešiteljice rimskega ljudstva v baziliki Marije Snežne.

V Mongoliji živi približno 1500 katoličanov, sicer pa med 3,3 milijona prebivalcev prevladujejo predvsem posebne oblike tibetanskega budizma in šamanizma. Zato bo poudarek obiska pod geslom Upati skupaj na spodbudi majhni katoliški skupnosti in na medverskem srečanju.

Sveti sedež in Mongolija imata diplomatske stike že od 13. stoletja, ko je papež Inocenc IV. poslal delegata, da bi vzpostavil vezi s cesarjem. Krščanstvo v državi je skozi stoletja doživelo številne spremembe in je bilo praktično popolnoma izkoreninjeno v skoraj 70-letnem komunističnem obdobju države. S padcem sovjetske vladavine leta 1992 je bila obnovljena verska svoboda, katoliški misijonarji so se vrnili.

V teh dneh se sicer mnogi analitiki sprašujejo po razlogih, zakaj je papež Frančišek za obisk izbral prav Mongolijo, ki se nahaja med Kitajsko in Rusijo, s katerima si Vatikan želi okrepiti dialog, ne samo zaradi imenovanja škofov na Kitajskem, ampak tudi v povezavi z mirom v Ukrajini.

Ameriški katoliški portal Crux meni, da papež med potovanjem verjetno ne bo neposredno nagovoril Kitajske ali Rusije, lahko pa bi med vrsticami povedal ogromno. Zato bo besede svetega očeta, še posebej oblastem, pozorno spremljal ne samo katoliški, ampak ves svet.

Portal dodaja, da bo poleg geopolitike med obiskom pomembna točka pogovorov tudi okolje, med drugim onesnaženost v Ulan Batorju, tuji konglomerati izkoriščajo naravne vire, kot so baker, zlato in premog, država pa se sooča tudi s preveliko obremenitvijo travinja, saj pastirji gojijo vedno več ovac, da bi spodbudili rastočo industrijo kašmirja v državi. Mongolija je tretja najbolj redko poseljena država na svetu, kjer je razmerje med živino in ljudmi približno 20 proti 1. Zaradi vodnih kanalov je ekološko križišče med Evropo in Azijo.

Glede na pomembnost mongolskih ekosistemov in naraščajočo zaskrbljenost zaradi degradacije okolja in globalnega segrevanja na tem območju analitiki pričakujejo, da bodo to med obiskom pomembne teme za papeža Frančiška, ki bo 4. oktobra objavil drugi del svoje okoljske okrožnice Laudato Si.

Svet
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...