Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Sestre klarise močno povezane s prizadetimi v poplavah

| 28.08.2023, 11:08 Tone Gorjup Alen Salihović

Sredi krajev, ki so jih poplave najbolj prizadele, se nahaja tudi samostan sester klaris v Nazarjah. Ker stoji na griču ob župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja, mu obilno deževje ni škodovalo. So pa sestre od prvega dne naravne ujme dale svoje roke - sklenjene v molitvi - na razpolago vsem potrebnim pomoči in tistim, ki so pomagali in še pomagajo.

Župnik v Črni na Koroškem Jože Lipovšek je našemu sodelavcu pripovedoval, kako je sredi noči z Najsvetejšim s praga cerkve, kjer se je voda ustavila, blagoslavljal središče poplavljenega kraja. Tudi sestre klarise v Nazarjah so bile od prvega trenutka v molitvi povezane z domačimi farani in vsemi prizadetimi. Mati Katarina Ambrož je o tem povedala: »Ko je začelo v četrtek popolne oziroma na prvi petek tako grozljivo deževati smo kmalu videle, da je bilo celo Nazarje poplavljeno, kot morje je izgledalo. Vedele smo, da je tudi drugod zelo hudo in na takšne stvari me odgovarjamo z molitvijo. Pred najsvetejšim smo spremljale te uboge reveže. Nekateri so izgubili vse.«

Preko telefona pa tudi z ljudmi, ki jih obiskujejo, so povezane z zunanjim svetom in jim v duhu svojega poslanstva pomagajo. »Gotovo, da se jih več obrača na nas. Pripovedujejo o svojih izkušnjah, izgubah in težavah in poskušamo potolažiti, kolikor se dá,« je dejala mati Katarina in dodala: »Samo Bog lahko potolaži v takšnem primeru. Gotovo pa da je res, da je morda ta situacija tudi eno opozorilo nam vsem, da naj ne iščemo samo zemeljskih vrednot.«

Pripovedovala je še o pričevanjih nekaterih prizadetih, kako jim je v teh trenutkih pomagala trdna vera, kako jih je molitev v kočljivih trenutkih obvarovala pred še hujšim, jih potolažila in jim vlila upanje.

Po njenih besedah sestre molijo tudi za vse, ki dneve in tedne pomagajo na prizadetih območjih, od gasilcev, vojakov, do mladih, ki so marsikje pokazali, da niso neprestano zazrti v ekrane, ampak znajo biti blizu ljudem v stiski.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.