Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Ljubljani (foto: Boštjan Podlogar/STA)
Slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Ljubljani | (foto: Boštjan Podlogar/STA)

Župan Lendave ob državnem prazniku združitve z matičnim narodom poziva k ustanovitvi pokrajin

Slovenija | 17.08.2023, 12:37 Alen Salihović

Prekmurci danes obeležujejo dan združitve z matičnim narodom. Osrednja regijska slovesnost bo letos v Hotizi v občini Lendava. Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, v Sloveniji obeležujemo od leta 2006. Pred drevišnjo slovesnostjo smo poklicali župana Lendave Janeza Magyarja.

Magyar je za Radio Ognjišče dejal, da bi bilo potrebno, da za boljši razvoj regije država čim prej ustanovi pokrajine, kar ji nalaga tudi ustava. Prav tako se je zavzel za ustvarjanje takšnih pogojev, ki bodo mlade spodbujali, da ostanejo v Prekmurju.

Državna proslava, ki je vsako peto leto, je v sredo potekala na Prekmurskem trgu v Ljubljani, pod organizacijo Kluba Prekmurcev v Ljubljani

Vmesne, osrednje regijske proslave pa prekmurske občine pripravljajo same. Letošnja bo prvič potekala v občini Lendava, ki je tudi organizator. Magyar nam je dejal, da je pobuda za proslavo v jezikovno zelo mešani Hotizi prišlo od ljudi. Ocenjuje, da je Hotiza lep primer sobivanja različnih narodovo med seboj.

Praznik obeležujejo po celotnem Prekmurju

Med drugim bodo ta dan obeležili tudi v Beltincih, kjer bodo danes imeli slavnostno sejo občinskega sveta s podelitvijo priznanj. Naziv častni občan naj bi prejel v Beltincih rojeni slovenski glasbenik Vlado Kreslin.

V imenu predsednice bo v počastitev praznika garda Slovenske vojske danes popoldne položila venec k spomeniku narodnemu buditelju Jožefu Kleklu v Črenšovcih. 

Državni praznik dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je spomin na dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference leta 1919 pripadlo takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prekmurski Slovenci so bili takrat po stoletjih znova združeni z matičnim narodom.

Ob koncu prve svetovne vojne je Prekmurje 12. avgusta 1919 zasedla jugoslovanska vojska, 17. avgusta pa je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predala civilnemu upravitelju.

Slovenija, Politika
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...