Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Ljubljani (foto: Boštjan Podlogar/STA)
Slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Ljubljani | (foto: Boštjan Podlogar/STA)

Župan Lendave ob državnem prazniku združitve z matičnim narodom poziva k ustanovitvi pokrajin

Slovenija | 17.08.2023, 12:37 Alen Salihović

Prekmurci danes obeležujejo dan združitve z matičnim narodom. Osrednja regijska slovesnost bo letos v Hotizi v občini Lendava. Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, v Sloveniji obeležujemo od leta 2006. Pred drevišnjo slovesnostjo smo poklicali župana Lendave Janeza Magyarja.

Magyar je za Radio Ognjišče dejal, da bi bilo potrebno, da za boljši razvoj regije država čim prej ustanovi pokrajine, kar ji nalaga tudi ustava. Prav tako se je zavzel za ustvarjanje takšnih pogojev, ki bodo mlade spodbujali, da ostanejo v Prekmurju.

Državna proslava, ki je vsako peto leto, je v sredo potekala na Prekmurskem trgu v Ljubljani, pod organizacijo Kluba Prekmurcev v Ljubljani

Vmesne, osrednje regijske proslave pa prekmurske občine pripravljajo same. Letošnja bo prvič potekala v občini Lendava, ki je tudi organizator. Magyar nam je dejal, da je pobuda za proslavo v jezikovno zelo mešani Hotizi prišlo od ljudi. Ocenjuje, da je Hotiza lep primer sobivanja različnih narodovo med seboj.

Praznik obeležujejo po celotnem Prekmurju

Med drugim bodo ta dan obeležili tudi v Beltincih, kjer bodo danes imeli slavnostno sejo občinskega sveta s podelitvijo priznanj. Naziv častni občan naj bi prejel v Beltincih rojeni slovenski glasbenik Vlado Kreslin.

V imenu predsednice bo v počastitev praznika garda Slovenske vojske danes popoldne položila venec k spomeniku narodnemu buditelju Jožefu Kleklu v Črenšovcih. 

Državni praznik dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je spomin na dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference leta 1919 pripadlo takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prekmurski Slovenci so bili takrat po stoletjih znova združeni z matičnim narodom.

Ob koncu prve svetovne vojne je Prekmurje 12. avgusta 1919 zasedla jugoslovanska vojska, 17. avgusta pa je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predala civilnemu upravitelju.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...