Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek po operaciji (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek po operaciji | (foto: Vatican Media)

Pravo služenje utrdi telo in razveseljuje srce

Svet | 15.08.2023, 14:30 s. Meta Potočnik Marcel Krek

Pred baziliko sv. Petra v Vatikanu se je na današnji Marijin praznik zbralo veliko vernikov, ki jim je papež Frančišek namenil besede o pomenu služenja. Marija je opisal kot tisto, ki se vzpenja na goro k teti Elizabeti, ji služi in pri tem slavi Boga. Zato je podobna svojemu sinu Jezusu, ki se je tudi vzpel v Jeruzalem, kjer je na križu daroval samega sebe. Zato Jezus in Marija potujeta po isti poti in tudi mi smo povabljeni, da se jima pridružimo. A pravi služenje ni enostavno in nas stane moči, časa in denarja:


"Pomoč drugemu nas stane! To vemo tudi mi, saj poznamo utrujenost, potrpežljivost in skrbi, ki jih prinaša skrb za druge. Pomislimo na primer na kilometre, ki jih številni ljudje vsak dan prepotujejo, da gredo na delo in se vračajo domov. Ko opravljajo številne naloge v imenu drugih. Pomislite na žrtvovanje časa in spanca, ki ga porabijo številni za oskrbo dojenčka ali starejše osebe. Pomislite na zavezanost služenju tistim, ki nimajo česa vrniti tako v Cerkvi kot pri prostovoljnem delu. Sam prostovoljce zelo občudujem! To je naporno, vendar se tako vzpenjamo navzgor in se na ta način bližamo nebesom!" je zbranim dejal Papež Frančišek.

Svet, Novice, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.