Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Pavel Poredoš (foto: STA)
Dr. Pavel Poredoš | (foto: STA)

Dr. Poredoš: Zdravnik bi nastopal kot rabelj, ubijalec

Novice | 30.07.2023, 07:10 Marjana Debevec

Zdravniške organizacije odločno nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki je v parlamentarnem postopku. Predlog je po njihovem mnenju v neskladju z medicinsko etiko in ustavo, odpira pa tudi številne možnosti zlorab. Svoje pomisleke so izrazili na torkovi novinarski konferenci.

Pobudniki zakonskega predloga, ki so ga 17. julija vložili v parlamentarni postopek, pravijo, da želijo neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, zagotavljajo pa tudi, da zakon varuje pred zlorabami.

»To seveda ne more držati. Zlasti v Belgiji in na Nizozemskem se zlorabe dogajajo v tretjini primerov,« je bil kritičen predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš. Pri tem je omenil predvsem psihiatrične bolnike.

Se je pa povečalo število evtanazij tudi pred dopusti. »Kar pomeni, da so se svojci želeli znebiti nadležnih starcev, ki so nekoristni.«

Niti enkrat samkrat me pacient ni prosil za evtanazijo

Opozoril je tudi, da se evtanazija ali samomor s pomočjo vedno izvaja s pomočjo zdravnikov, ki morajo ugotoviti, da gre za terminalno bolezen in predpisati smrtonosno sredstvo. Pri oblikovanju zakona pa večina zdravnikov ni sodelovala in ga tudi ne podpira.

»Imam 45 let zdravniških izkušenj. Do nedavnega sem dežural na urgenci. Niti enkrat samkrat me bolnik ni zaprosil, da mu naj dam injekcijo, da bo umrl. Ponavljam: niti enkrat samkrat.« Ljudje večkrat sicer izrazijo željo, da bi umrli, da ne bi trpeli, ko pa pride zadnja ura, je razmišljanje povsem drugačno, poudarja dr. Poredoš.

Danes imamo sredstva za lajšanje trpljenja

Evtanazija kot nasilna prekinitev človekovega življenja po mnenju stroke zato ni rešitev problema, ampak je treba izboljšati dolgotrajno in paliativno oskrbo. »Poslanstvo zdravnika je varovanje življenja, je zdravljenje, je pomoč tudi terminalno bolnim. V tem primeru pa zdravnik nastopa – se opravičujem izrazu – kot rabelj, kot ubijalec.«

Predlog zakona kot razlog za takšno usmrtitev navaja neznosno trpljenje. »Danes imamo na voljo možnosti, imamo orodja za lajšanje tako fizičnega kot psihičnega trpljenja ljudi.«
Zato zdravniške organizacije poslanke in poslance pozivajo, da predlog zakona, ki uvaja samomor z medicinsko pomočjo, zavrnejo.

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...