Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Utrinek iz parka (foto: ARO)
Utrinek iz parka | (foto: ARO)

V Destrniku je vrata odprl park prostoživečih živali s plemenitim poslanstvom

Slovenija | 22.07.2023, 09:00 Alen Salihović

V poletnih dneh vam radi ponudimo tudi kakšno idejo za izlet. V Destrniku je vrata odprl prav poseben park prostoživečih živali. Nahaja se v majhni vasici Vintarovci v vzhodnem delu Slovenije, ki spada v občino Destrnik. Razprostira se v objemu neokrnjene narave. Med zelenimi drevesi je mogoče slišati pesem ptic in opazovati živalske prebivalce, ki svobodno tekajo po svojem naravnem okolju.

Kot nam je dejal lastnik, Sandi Horvat je v parku 100 različnih vrst živali in gre za vzrejni center za ohranjanje ogroženih vrst ptic. »Park prostoživečih živali je živalski vrt s poslanstvom, ki ga vodimo člani družine Horvat. Naše poslanstvo, ki se je rodilo iz ljubezni do živali, predvsem ptic, je skrb za ogrožene vrste,« pravi Horvat.

V parku najdete kar nekaj izjemo redkih vrst ptic, ki so na rdečem seznamu CITESa, saj so v naravi že skoraj izumrle ali so že, za njihov obstoj pa skrbijo živalski vrtovi in vzrejna središča, kot je park prostoživečih živali Destrnik. »Naša poglavitna dejavnost je vzreja mladičev ogroženih vrst živali. Temu cilju podrejamo vse ostale dejavnosti in po tem se tudi razlikujemo od drugih živalskih vrtov, saj je naša prva skrb čim mirnejše in čim bolj sproščeno življenje naših živalskih prijateljev,« pravijo v parku.

Začelo se je z zgodbo o nemi raci

»Ljubezen do živali se je rodila s prvim živim darilom, z nemo raco, ki se je s svojo preprosto milino ter z nežnim pozibavanjem in premikanjem neopisljivo močno povezala s takrat šestletnim kratkohlačnikom Aleksandrom (Sandijem). Ljubezen do živali je prešla v ljubezen na prvi pogled, ko je Aleksander zagledal prvega žerjava, iz česar se je razvila strast; ta je prerasla v zahteven hobi, z njim pa je začela tleti ideja o vzpostavitvi parka prostoživečih živali, v katerem bi skrbeli za ogrožene vrste živali ter informirali obiskovalce in jih osveščali, da je pomembno ohranjati biotsko pestrost živalskega sveta,« piše na spletni strani parka.

Informiranje, izobraževanje in osveščanje

»Naša vizija je posvetiti nadaljnji razvoj ohranitvi živalskih vrst pred izumrtjem in ta razvoj okrepiti. Še naprej želimo ohranjati ogrožene vrste živali, posledično pa želimo pomagati pri povečanju števila takih živali. Informiranje, izobraževanje in osveščanje obiskovalcev so dejavnosti, namenjene in prilagojene različnim ciljnim skupinam obiskovalcev. Način ogleda je specifičen in se podreja dogajanju v gnezdih prebivalcev parka, ki vam prijazno dovolijo pokukati v svoje domove, čeprav vas hkrati prosijo, da spoštujete njihova pravila, saj ste le tako vedno dobrodošli v njihovi dnevni sobi,« so še zapisali.

Slovenija, Hrana in okolje, Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...