Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Utrinek iz parka (foto: ARO)
Utrinek iz parka | (foto: ARO)

V Destrniku je vrata odprl park prostoživečih živali s plemenitim poslanstvom

Slovenija | 22.07.2023, 09:00 Alen Salihović

V poletnih dneh vam radi ponudimo tudi kakšno idejo za izlet. V Destrniku je vrata odprl prav poseben park prostoživečih živali. Nahaja se v majhni vasici Vintarovci v vzhodnem delu Slovenije, ki spada v občino Destrnik. Razprostira se v objemu neokrnjene narave. Med zelenimi drevesi je mogoče slišati pesem ptic in opazovati živalske prebivalce, ki svobodno tekajo po svojem naravnem okolju.

Kot nam je dejal lastnik, Sandi Horvat je v parku 100 različnih vrst živali in gre za vzrejni center za ohranjanje ogroženih vrst ptic. »Park prostoživečih živali je živalski vrt s poslanstvom, ki ga vodimo člani družine Horvat. Naše poslanstvo, ki se je rodilo iz ljubezni do živali, predvsem ptic, je skrb za ogrožene vrste,« pravi Horvat.

V parku najdete kar nekaj izjemo redkih vrst ptic, ki so na rdečem seznamu CITESa, saj so v naravi že skoraj izumrle ali so že, za njihov obstoj pa skrbijo živalski vrtovi in vzrejna središča, kot je park prostoživečih živali Destrnik. »Naša poglavitna dejavnost je vzreja mladičev ogroženih vrst živali. Temu cilju podrejamo vse ostale dejavnosti in po tem se tudi razlikujemo od drugih živalskih vrtov, saj je naša prva skrb čim mirnejše in čim bolj sproščeno življenje naših živalskih prijateljev,« pravijo v parku.

Začelo se je z zgodbo o nemi raci

»Ljubezen do živali se je rodila s prvim živim darilom, z nemo raco, ki se je s svojo preprosto milino ter z nežnim pozibavanjem in premikanjem neopisljivo močno povezala s takrat šestletnim kratkohlačnikom Aleksandrom (Sandijem). Ljubezen do živali je prešla v ljubezen na prvi pogled, ko je Aleksander zagledal prvega žerjava, iz česar se je razvila strast; ta je prerasla v zahteven hobi, z njim pa je začela tleti ideja o vzpostavitvi parka prostoživečih živali, v katerem bi skrbeli za ogrožene vrste živali ter informirali obiskovalce in jih osveščali, da je pomembno ohranjati biotsko pestrost živalskega sveta,« piše na spletni strani parka.

Informiranje, izobraževanje in osveščanje

»Naša vizija je posvetiti nadaljnji razvoj ohranitvi živalskih vrst pred izumrtjem in ta razvoj okrepiti. Še naprej želimo ohranjati ogrožene vrste živali, posledično pa želimo pomagati pri povečanju števila takih živali. Informiranje, izobraževanje in osveščanje obiskovalcev so dejavnosti, namenjene in prilagojene različnim ciljnim skupinam obiskovalcev. Način ogleda je specifičen in se podreja dogajanju v gnezdih prebivalcev parka, ki vam prijazno dovolijo pokukati v svoje domove, čeprav vas hkrati prosijo, da spoštujete njihova pravila, saj ste le tako vedno dobrodošli v njihovi dnevni sobi,« so še zapisali.

Slovenija, Hrana in okolje, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.