Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zvonovi (foto: Združenje slovenskih pritrkovalcev)
Zvonovi | (foto: Združenje slovenskih pritrkovalcev)

Zvonjenje proti toči: Kaj menita fizik in duhovnik o tem učinku?

Slovenija | 18.07.2023, 14:08 s. Meta Potočnik

Smo v zelo vročih poletnih tednih, ki letos prinašajo huda neurja z močnim vetrom, nalivi in uničujočo točo, proti katerim je človek zelo nemočen, saj narave, kljub tehnološkemu napredku, ne more imeti v svoji oblasti. Zato so se že naši predniki v svojem verskem čutu zanašali na zaščito pred točo in strelo s pomočjo zvonjenja cerkvenih zvonov. Kaj na to pravita fizik in duhovnik?

Po toči zvoniti je prepozno

... pravi naš pregovor iz srednjega veka, ko je bilo zvonjenje proti nevarnosti toče, splošno uveljavljeno, saj je človek večinoma lahko le opazoval, kako mu izginja imetje. Na naš radio se je obrnila poslušalka s spodbudo, da bi ta izraz vere v božjo pomoč ponovno obudili. Če so to delali naši predniki in je delovalo, zakaj ne bi tudi danes, se sprašuje. Ob tem je dobro omeniti, da je papež Urban VIII. leta 1575 odobril molitev za posvetitev cerkvenih zvonov, ki je vključevala »odganjanje škodljivih neviht, toče in močnega vetra«.

In zakaj zvonijo, ko se pripravljalo k hudi uri?

»Kot župnik spodbujam farane, da ko se oglasi veliki zvon, ko se začnejo oblaki zbirati, da začnejo moliti. Kajti ni bistveno zvonjenje, temveč naša vera in molitev. Da vzamemo blagoslovljeno vodo in pokropimo hišo in okolico,« je povedal župnik iz Preske Jure Koželj.

Zvok ne bo sprostil nobenih novih zračnih tokov

Z zvonjenjem so se ukvarjali tudi znanstveniki, saj so želeli vedeti, ali frekvenca zvonov razbija oblake s točo. Za pojasnilo smo poklicali fizika na Fakulteti za matematiko in fiziko Gregorja Rihtaršiča: »Moj odgovor je zelo kratek: ne. Za to obstaja nekaj preprostih fizikalnih zakonitosti. Že če primerjamo, koliko se pri zvonjenju sprosti energije. Toliko, kolikor jo lahko dovede tisti, ki zvoni, to pa je seveda zelo malo.«

... saj ima udar strele milijardo več energije kakor zvonjenje.

»Ko zvonimo, pošljemo v zrak zvočno valovanje in to valovanje povzroči v zraku neka nihanja v tlaku, tudi delci v zraku zanihajo sem in tja. Mogoče to kaj vpliva, a to so povsem lokalne spremembe. Se pravi: delec bo zanihal sem in nazaj, tlak se dvignil in spet spustil, ampak ne pride do nobene skupne spremembe, saj zvok ne bo sprostil nobenih novih zračnih tokov. Zato ne moremo trditi, da bi to znatno ali predvidljivo vplivalo na nevihte.«

Blagoslovljena oljčna vejica, košček blagoslovljene butare, voda in molitev 

Na to temo se je tudi na našem FB profilu razvila zanimiva debata in delitev izkušenj. Ponekod zvonijo, drugje vržejo v ogenj blagoslovljeno oljčno vejico ali košček blagoslovljene butare od velike noči, številni škropijo z blagoslovljeno vodo in molijo. Pri tem poročajo, da so bili velikokrat obvarovani najhujšega. Sklenemo lahko, da zvonjenje proti toči, ki ga spremljata molitev in blagoslovljena voda, izraža zavest, da smo ljudje krhka in vsestransko omejena bitja, po drugi strani pa se lahko začnemo zavedati, da naša omejenost postane neomejena moč, če se izročamo v Božje roke.

Čeprav doslej še ni nikomur uspelo dokazati, da vibracije, ki jih sproža zvonjenje, zares razbijajo oblake s točo, vendar tudi ni uspelo nikomur dokazati, da je zvonjenje brezpredmetno. Tu pa smo že na področju vere in zaupanja v božjo pomoč, ki presega moč tehnologije, saj Bogu ni nič nemogoče.

 


Sklenemo lahko: zvonjenje ima torej predvsem duhovno moč, kadar prebuja v ljudeh vero in zaupanje v dobrega Boga Stvarnika.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.