Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež v Fatimi leta 2017 (foto: Vatican News)
Papež v Fatimi leta 2017 | (foto: Vatican News)

Papež k Mariji v Fatimo s prošnjo za mir

Novice | 16.07.2023, 07:20 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo v soboto 5. avgusta med potovanjem na Svetovni dan mladih že drugič poromal v Fatimo. Sveti oče želi po besedah novinarja Andreja Torniellija na kraju Marijinega prikazanja iz leta 1917, ki je posebej povezano z Rusijo in s papeži preteklega stoletja, Marijo na poseben način prositi za konec vojne v osrčju krščanske Evrope ter za konec vseh vojn.

Papež Frančišek je Fatimo obiskal že maja 2017 ob stoletnici prikazovanj, ko je za svetnika razglasil mlada vidca Frančiška in Jacinto Marto. Dejstvo, da se je odločil vrniti k Fatimski Materi Božji, je pomenljivo, saj želi sveti oče prositi za mir v Ukrajini in končanje številnih pozabljenih vojn, poudarja Tornielli.

Njegovo odločitev, da poroma v Fatimo lahko neposredno povežemo z drugim pomembnim dogodkom, ko je dober mesec po izbruhu vojne: 25. marca 2022 v baziliki sv. Petra Rusijo in Ukrajino posvetil Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Spomnimo, da je Marija fatimskim pastirčkom posebej izrazila željo o posvetitvi Rusije njenemu Brezmadežnemu srcu.

Prikazovanja v Fatimi so sicer tesno povezana z zgodovino papežev 20. stoletja. Benedikt XV. se je 5. maja 1917, sredi grozot prve svetovne vojne, odločil, da tradicionalnim lavretanskim litanijam, doda vzklik »Kraljica miru, prosi za nas«. Nekaj dni pozneje, 13. maja, se je prvič prikazala Fatimska Mati Božja.

Papež Pij XII. je 31. oktobra 1942 Marijinemu Brezmadežnemu Srcu posvetil »ljudstva, ločena zaradi zmot ali sporov«.

Papež Pavel VI. je maja leta 1967, ob petdeseti obletnici prikazovanj, kot prvi papež poromal v Fatimo. Odločno je poudaril, da je svet v nevarnosti zaradi velike količine orožja in dodal, da je zato odšel h Kraljici, da bi jo prosil za mir, dar, ki ga lahko da samo Bog, pojasnjuje Andrea Tornielli.

Posebej je zgodba o Fatimi zaznamovala sv. papeža Janeza Pavla II., ki je bil 13. maja 1981 na Trgu sv. Petra hudo ranjen v poskusu atentata. Poljskega papeža so na robu smrti prepeljali v polikliniko Gemelli, in dejstvo, da je preživel, je označil za čudežno.

Devetnajst let pozneje je končno razkril tretji del fatimske skrivnosti, kjer je opisan umor »škofa, oblečenega v belo«, ki hodi skozi porušeno mesto in je nazadnje ubit, videnje pa je povezal s seboj.

Papež Janez Pavel II. je v svojem dolgem pontifikatu portugalsko svetišče obiskal trikrat: leta 1982, 1991 in nazadnje v letu velikega jubileja 2000.

Tudi njegov naslednik Benedikt XVI. se je med obiskom na Portugalskem leta 2010 odpravil na romanje v Fatimo in takrat dejal: »Motil bi se, kdor bi mislil, da se je preroško poslanstvo Fatime zaključilo.«

Zdaj se bo k Mariji v Fatimo odpravil papež Frančišek, mi pa ga lahko spremljamo z gorečo molitvijo za mir.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...