Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Neurje, dež (foto: Pixabay)
Neurje, dež | (foto: Pixabay)

Neurja močno prizadela Slovenijo #foto #video

Slovenija | 13.07.2023, 13:10 Alen Salihović

V drugi polovici noči je neurje z močnimi sunki vetra prešlo Slovenijo. Najmočnejši sunki so ponekod presegli sto kilometrov na uro. Ujma je največ škode zaradi podrtih in izruvanih dreves povzročila v severni polovici države, na Gorenjskem sta bili dve osebi poškodovani. Brez elektrike je bilo več 10.000 odjemalcev, zaprte so bile nekatere ceste.

Začelo se je na Goriškem in Bovškem, nato pa se je preko Gorenjske in Štajerske nevihtni sistem pomikal proti Prekmurju, pri tem pa je največ težav povzročal viharni veter

Najmočnejša sunka vetra sta bila po nižinah izmerjena na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in v Murski Soboti na postaji Rakičan, 103 kilometre na uro, je Agencija RS za okolje (Arso) objavila na Facebooku.

Iz Pomurja tako poročajo o močnem vetru in tudi toči, veter je odkrival strehe in podiral drevesa

Ta so med drugim padla na cesto v Podgradu in Gornji Radgoni, pa tudi na objekte. Veter je odkrival strehe hiš, v Turnišču in na Cankovi tudi osnovni šoli, poplavljene so bile ceste, ponekod je za nekaj časa zmanjkalo elektrike.

Gasilski regijski poveljnik Dušan Utroša je davi novinarjem povedal, da gasilci posredujejo na 250 intervencijah. V občinah Gornja Radgona in Murska Sobota so aktivirali tudi občinska štaba civilne zaščite.

Neurje je prizadelo tudi večji del Gorenjske, kjer je veter odkrival strehe in podiral drevesa. Na območju Bohinja je drevo padlo tudi na avto in šotor družine iz Francije, ki je na črno kampirala v gozdu, pri čemer sta bili dve osebi poškodovani. Na območju Naklega pa je potekala evakuacija otrok iz tabora, ki ga je uničilo neurje.

Med huje prizadetimi območji na Gorenjskem je Bohinj

Kot je povedal bohinjski župan Jože Sodja, že dolgo vsaj na določenih območjih občine ne pomnijo take ujme. Najhuje je bilo v vasi Kamnje, kjer je silovit veter odkrival strehe, podiral kozolce, prevrnil je tudi tovornjak.

Tudi v planinskem taboru v Čezsoči je neurje poškodovalo šotorišča, udeležence tabora pa so gasilci prepeljali v gasilski dom Bovec. Tudi iz Zatolmina so v gasilski dom preselili otroke, ki tam taborijo. Na cesti od Robiča proti meji z Italijo pa je zemeljski podor zaprl polovico ceste.

Posledice ujme so pregnale tudi tabornike s tabornega prostora na Dobravi v občini Radlje ob Dravi

Med drugim so jih nastanili v radeljskem hostlu. Neurje je sicer prizadelo tudi celotno Koroško. Veliko dreves se je podrlo na ceste, električne vode, tudi na objekte in avtomobile. Veter je med drugim odkril streho gospodarskega objekta na Muti in cerkev sv. Petra na Kronski gori.

Gasilci in druge službe so imeli veliko dela z odstranjevanjem podrtih dreves s cest, dlje časa je bilo zaprtih tudi več državnih cest, med drugim proti Kopam in Ribnici na Pohorju.

V Mestni občini Maribor je v nočnem neurju veter dosegal hitrosti prek 120 kilometrov na uro in povzročil silovit vetrolom, je ob ogledu posledic ujme v mestnem parku povedal podžupan Samo Peter Medved

Odkrilo je tudi streho ginekološke klinike. Doslej so našteli 98 intervencij pristojnih služb, eden od gasilcev je bil lažje poškodovan.

"Ob tem občane prosimo, da danes omejijo svoje aktivnosti v mestnem parku in se izogibajo drevesom, preden poskrbimo za sanacijo. Prav tako jih pozivamo, da bolj kot fotografiranju posledic neurja ali celo med samim neurjem, raje sami pomagajo pri odstranjevanju posledic, saj vemo, da je čas dopustov, s tem pa je omejeno tudi število razpoložljivih ljudi," je dejal podžupan. Kar nekaj škode je po njegovih besedah tudi na tržnici, kjer je razmetalo stojnice, precej nevšečnosti imajo tudi na kopališču Mariborski otok.

Neurje je škodo povzročilo tudi v občinah na širšem Štajerskem, saj so na mariborski izpostavi uprave za zaščito in reševanje dopoldne imeli zabeleženih skupno 260 intervencij v 17 občinah, na terenu pa je bilo dopoldne 48 enot, je za STA povedala vodja izpostave Ivanka Grilanc.

Prav tako je neurje z nalivi in sunki vetra proti jutru precej škode povzročilo tudi na širšem Celjskem in v Šaleški dolini

Na območju velenjske občine je povzročilo večjo materialno škodo na komunalni in prometni infrastrukturi, saj se je podrlo veliko dreves.

Zaradi neurja je bilo na območju velenjske občine po dopoldanskih podatkih odkritih 15 streh gospodarskih in stanovanjskih objektov ter podrtih veliko dreves, kar nekaj je škode tudi zaradi poplavljenih kletnih površin. Podobno je bilo tudi v drugih občinah na širšem Celjskem in v Šaleški dolini.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes še zelo nestanovitno, Arso je zato izdal oranžno vremensko opozorilo za celotno državo

Tudi nevihte, ki so se že začele ponovno pojavljati po državi, lahko s sabo prinesejo nevihtne piše, nalive in točo. "Sicer je verjetnost večja bolj v južni polovici Slovenije, kjer se bo ozračje tudi bolj pregrelo," je dejal meteorolog Brane Gregorčič.

Zaradi napovedanih padavin se po podatkih Geološkega zavoda Slovenije predvsem v severnem delu države povečuje tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, ki so sicer možni tudi v ostalih predelih Slovenije. Prebivalcem svetujejo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih.

V noči na petek se bo zjasnilo, konec tedna pa prinaša sončno in mirno vreme brez neviht, napovedujejo vremenoslovci.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.