Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Predsednik SŠK Andrej Saje (foto: Rok Mihevc)
Predsednik SŠK Andrej Saje | (foto: Rok Mihevc)

Odziv škofa Sajeta na pisanje medijev o pregledovanju njegovih bančnih računov

Slovenija | 11.07.2023, 17:27 Marta Jerebič Alen Salihović

Minuli konec tedna je spletni medij Necenzurirano.si poročal, da je urad za preprečevanje pranja denarja v letu 2021 brez pravne podlage pregledoval bančne račune novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference Andreja Sajeta. Na poročanje so se včeraj za omenjeni medij odzvali v tajništvu Slovenske škofovske konference, kjer navajajo, da »škof Andrej Saje s početjem urada ni bil seznanjen, prav tako ne, da je bil zoper njega voden kakršenkoli predkazenski postopek, povezan s področjem gospodarskega kriminala. Ni nam znano, zakaj je prišlo do nedopustnega pregledovanja računov brez pravne podlage.« Škof Saje je bil že lansko poletje pod medijskimi žarometi, ko sta Delo in Slovenske novice objavila zgodbo, da je osumljen davčne utaje, ker naj bi za delo v Avstriji prejel plačo. Škof Saje je medijske obtožbe označil za neutemeljene. Ob tem je zatrdil, da nikoli ni namerno prikrival kakršnihkoli prihodkov.

Pojasnilo škofa Andreja Sajeta glede domnevnih preiskav njegovih bančnih računov objavljamo v celoti:

Spletni portal Necenzurirano je v petek, 7. julija 2023, objavil novico, da je Urad za preprečevanje pranja denarja leta 2022 v času direktorja Damjana Žuglja brez pravne podlage pregledoval bančne račune novomeškega škofa Andreja Sajeta, predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK). Osnova za to naj bi bilo anonimno pismo, češ, da naj ne bil pravilno prijavil osebnih prejemkov, v ozadju anonimke pa naj bi bile po domnevi nekaterih napetosti med cerkveno konservativno in liberalno strujo. Novico so povzeli še nekateri drugi mediji.

Podpisani glede tega nisem bil seznanjen, niti ne vem, kaj je v ozadju. Če je do omenjene preiskave res prišlo, gre za grobo kršenje osnovne ustavno varovane človekove pravice do zasebnosti in varovanja osebnih podatkov, pravne ureditve Republike Slovenije ter sodobnih demokratičnih standardov. Nihče ne more biti tarča tovrstnih preiskav, če za to ni utemeljenega pravnega razloga, preiskavo pa lahko naročijo samo za to pristojni državni organi na podlagi suma kaznivega dejanja. V mojem primeru za takšno preiskavo ni bilo nobenega pravnega ali drugega razloga.

Ob tem želim še poudariti, da smo škofje, člani SŠK, med seboj povezani in enotni v vseh temeljnih vidikih naše službe pri oznanjevanju evangelija in vodenju krajevnih Cerkva, ki so nam zaupane. Med seboj se podpiramo in sodelujemo ter drug drugemu dobrohotno pomagamo. Vsakršno namigovanje na razdor med nami je neosnovano ter neresnično.

Andrej Saje, novomeški škof

predsednik SŠK

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju