Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kardinal Pietro Parolin podpisuje izjavo Nobelovih nagrajencev za mir (foto: Vatican News)
Kardinal Pietro Parolin podpisuje izjavo Nobelovih nagrajencev za mir | (foto: Vatican News)

Bi podpisal izjavo za mir?

Novice | 12.06.2023, 11:40 Marjana Debevec

Več kot trideset Nobelovih nagrajencev za mir je na mednarodnem srečanju v Vatikanu v izjavi pozvalo k bolj pravičnemu in bratskemu svetu. K podpisu izjave vabijo vse ljudi dobre volje. Papež Frančišek je v svojem sporočilu poudaril, da je bratstvo, ki nas združuje, močnejše od sovraštva in nasilja.

»Nič več vojne! Usodo vsega človeštva naj usmerjajo mir, pravičnost in enakost,« sta v imenu Nobelovih nagrajencev za mir na trgu sv. Petra izjavila iraška borka za človekove pravice Nadia Murad ter bengalski ekonomist promotor mikrokreditov Muhammed Yunus.

V izjavi, ki jo je kot prvi podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, še zahtevajo konec strahu, spolnega in družinskega nasilja, oboroženih spopadov, jedrskega orožja in min. Obsojajo tudi prisilne migracije, etnično čiščenje, diktature, korupcijo in suženjstvo.

Nobelovi nagrajenci za mir so še prepričani, da se mir začne v osebnem življenju in medosebnih odnosih. Gre za to, da srce hranimo s sočutjem, zastonjskostjo, pripravljenostjo deliti in odgovornostjo.

Nobelovi nagrajenci za mir so se odločno zavzeli za mir in pravičnost v svetu
Nobelovi nagrajenci za mir so se odločno zavzeli za mir in pravičnost v svetu © Vatican News

Papež Frančišek je svojem sporočilu tisočem udeležencem srečanja zapisal, da v svetu, razdeljenem zaradi nasilja in vojne, niso dovolj le majhni popravki in dogovarjanja. »Le veliko duhovno in družbeno zavezništvo, ki izhaja iz src in v središče dogajanja postavi bratstvo, lahko v temelj vseh odnosov vrne svetost in nedotakljivost človeškega dostojanstva. Ne utrudimo se klicati NE vojni v imenu Boga in v imenu vsakega moškega in žensk, ki hrepenita po miru

Tistim, ki se borijo med seboj, naj bi sporočili, da je občutek bratstva, ki nas združuje, močnejši od sovraštva in nasilja, saj nas v resnici združuje vse v isti bolečini. Iz te bolečine, ki jo čutimo skupaj, pa lahko izhajamo, ko poskušamo znova prižgati luč in pregnati temo konfliktov, je še prepričan sveti oče. Ko drugega imenujemo brat, se zavemo, da nismo edinci in da lahko presežemo lastne interese.

Podpisovanje izjave za mir
Podpisovanje izjave za mir © Vatican News

Z dogodkom v Vatikanu, ki je izhajal iz papeževe okrožnice Vsi smo bratje, je bilo neposredno povezanih osem pomenljivih mest in sicer Jeruzalem, Nagasaki, Trapani v Italiji, kjer se izkrcavajo begunci, ter nekaj mest iz Afrike in Južne Amerike.

Srečanja so se udeležili tudi predstavniki Urada Združenih narodov za begunce, Zdravnikov brez meja in Pomoč Cerkvi v stiski. V želji dati svoj prispevek za bolj bratski svet so nastopili tudi različni veliki umetniki.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...