Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Kardinal Pietro Parolin podpisuje izjavo Nobelovih nagrajencev za mir (foto: Vatican News)
Kardinal Pietro Parolin podpisuje izjavo Nobelovih nagrajencev za mir | (foto: Vatican News)

Bi podpisal izjavo za mir?

Novice | 12.06.2023, 11:40 Marjana Debevec

Več kot trideset Nobelovih nagrajencev za mir je na mednarodnem srečanju v Vatikanu v izjavi pozvalo k bolj pravičnemu in bratskemu svetu. K podpisu izjave vabijo vse ljudi dobre volje. Papež Frančišek je v svojem sporočilu poudaril, da je bratstvo, ki nas združuje, močnejše od sovraštva in nasilja.

»Nič več vojne! Usodo vsega človeštva naj usmerjajo mir, pravičnost in enakost,« sta v imenu Nobelovih nagrajencev za mir na trgu sv. Petra izjavila iraška borka za človekove pravice Nadia Murad ter bengalski ekonomist promotor mikrokreditov Muhammed Yunus.

V izjavi, ki jo je kot prvi podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, še zahtevajo konec strahu, spolnega in družinskega nasilja, oboroženih spopadov, jedrskega orožja in min. Obsojajo tudi prisilne migracije, etnično čiščenje, diktature, korupcijo in suženjstvo.

Nobelovi nagrajenci za mir so še prepričani, da se mir začne v osebnem življenju in medosebnih odnosih. Gre za to, da srce hranimo s sočutjem, zastonjskostjo, pripravljenostjo deliti in odgovornostjo.

Nobelovi nagrajenci za mir so se odločno zavzeli za mir in pravičnost v svetu
Nobelovi nagrajenci za mir so se odločno zavzeli za mir in pravičnost v svetu © Vatican News

Papež Frančišek je svojem sporočilu tisočem udeležencem srečanja zapisal, da v svetu, razdeljenem zaradi nasilja in vojne, niso dovolj le majhni popravki in dogovarjanja. »Le veliko duhovno in družbeno zavezništvo, ki izhaja iz src in v središče dogajanja postavi bratstvo, lahko v temelj vseh odnosov vrne svetost in nedotakljivost človeškega dostojanstva. Ne utrudimo se klicati NE vojni v imenu Boga in v imenu vsakega moškega in žensk, ki hrepenita po miru

Tistim, ki se borijo med seboj, naj bi sporočili, da je občutek bratstva, ki nas združuje, močnejši od sovraštva in nasilja, saj nas v resnici združuje vse v isti bolečini. Iz te bolečine, ki jo čutimo skupaj, pa lahko izhajamo, ko poskušamo znova prižgati luč in pregnati temo konfliktov, je še prepričan sveti oče. Ko drugega imenujemo brat, se zavemo, da nismo edinci in da lahko presežemo lastne interese.

Podpisovanje izjave za mir
Podpisovanje izjave za mir © Vatican News

Z dogodkom v Vatikanu, ki je izhajal iz papeževe okrožnice Vsi smo bratje, je bilo neposredno povezanih osem pomenljivih mest in sicer Jeruzalem, Nagasaki, Trapani v Italiji, kjer se izkrcavajo begunci, ter nekaj mest iz Afrike in Južne Amerike.

Srečanja so se udeležili tudi predstavniki Urada Združenih narodov za begunce, Zdravnikov brez meja in Pomoč Cerkvi v stiski. V želji dati svoj prispevek za bolj bratski svet so nastopili tudi različni veliki umetniki.

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...