Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupina Svetnik v puljski areni (foto: Rok Mihevc)
Skupina Svetnik v puljski areni | (foto: Rok Mihevc)

Na prizorišču mučenja kristjanov čudovit slavilni koncert

Ritem srca | 05.06.2023, 15:48 Rok Mihevc Andrej Jerman

V Pulju oz. Puli se je v soboto zgodil pravi duhovno-glasbeni spektakel, na katerem so poleg svetovno znane avstralske skupine Hillsong UNITED nastopili še številni drugi domači in tuji izvajalci sodobne krščanske glasbe, ki so napolnili tamkajšnjo areno. Slovensko točko sta ob spremljavi hrvaške skupine Emanuel sooblikovali skupina Svetnik in Utrip kraljestva.

Številni izvajalci iz različnih delov Evrope

Prvi del slavilnega večera so poleg slovenskih izvajalcev oblikovali hrvaški izvajalci Emanuel, Amorose, Zbor Mihovil, Ivana in Marija Husar, Nina Badrić, Bruno Krajcar in Andrej Grozdanov. Na oder sta stopila tudi italijanski glasbenik Nico Battaglia ter Noel Richards iz Združenega kraljestva. Vzdušje je bilo od začetka koncerta veselo in pozitivno, vrhunec pa je doseglo z zvezdami večera, skupino Hillsong UNITED. Zaigrali so nekaj pesmi z novega albuma, ki ga predstavljajo na evropski turneji Are We There Yet kot tudi nekaj njihovih najbolj priljubljenih slavilnih pesmi, vrhunec večera pa je bila verjetno prav največja uspešnica skupine, Oceans (Where My Feet May Fail). Na tisoče grl se je tako združilo v skupni molitvi in pesmi, nagovori članov avstralske skupine pa so potrjevali, da skupina s svojo glasbo želi predvsem slaviti in poveličevati Jezusovo ime. Tako smo bili med samim koncertom povabljeni tudi k predaji ter izročitvi svojega srca in življenja v roke Jezusa. 

© Rok Mihevc

Tadej Vindiš
Tadej Vindiš © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Nastopil tudi Matt Maher

Pred njihovim nastopom sta zbrane nagovorila pater Rikardo iz Pulja in luteranski pastor iz Madžarske, organizatorji pa so se v molitvi spomnili tudi na trpeče v Ukrajini. Nastopil je tudi kanadski glasbenik Matt Maher, ki ga poznamo predvsem po skladbah "Your Grace is Enough", "Because He Lives (Amen)" in "Lord, I Need You".

Matt Maher
Matt Maher © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Intervju za Radio Ognjišče

S tem svetovno znanim krščanskim glasbenikom smo posneli tudi pogovor za oddajo Ritem srca. Matt je krasen sogovornik, ki gre na globoko in v njegovih odgovorih čutiš, da ni zgolj glasbenik, ampak predvsem kristjan in katoličan. Hvaležni smo, da smo dobili možnost za ta intervju, ki ga bomo objavili v eni od naslednjih petkovih oddaj Ritem srca.

Andrej Jerman in Matt Maher
Andrej Jerman in Matt Maher © Rok Mihevc

Snemanje za oddajo Ritem srca
Snemanje za oddajo Ritem srca © Rok Mihevc

Dober obisk Slovencev

V areno je prišlo tudi veliko slovenskih ljubiteljev sodobne krščanske glasbe. Že samo Katoliška mladina je v Pulo pripeljala 3 avtobuse udeležencev, kar nekaj pa je bilo tudi drugih skupin in posameznikov. Lahko bi rekli, da je bila slaba polovica arene Slovencev, bili smo namreč med bolj »glasnimi«. Se je pa občinstvo zbralo tudi iz, seveda, domače Hrvaške, nekaj pa je bilo tudi glasov iz Italije, Avstrije, Madžarske, Slovaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. 

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Simbolika prizorišča

Enkraten je bil tudi sam ambient prizorišča, ki je poleg zgodovinske in vizualne kulise ponudila tudi simboličen poudarek večera. Vsa ta množica kristjanov se je namreč zbrala na mestu, kjer so pred 2000 leti potekale gladiatorske igre in so ljudje umirali za zabavo in kratkočasje drugih.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Ritem srca
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...