Petra StoparPetra Stopar
Prošnja za mir (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)
Prošnja za mir | (foto: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Papež Frančišek: Ne navadimo se na konflikte in nasilje

Svet | 21.05.2023, 14:32 Tanja Dominko

Zakaj obhajati Jezusov odhod z zemlje, ki naj bi bil žalosten trenutek, je v današnjem opoldanskem nagovoru izzivalno, vse prisotne na Trgu sv. Petra in vse tiste, ki smo nagovor spremljali prek prenosa, vprašal sveti oče. Zakaj je to praznik Gospodovega vnebohoda?

A papež seveda ni čakal odgovora iz množice, ampak je pojasnil bistvo praznika, ki ga v Italiji in tudi nekaterih drugih državah praznujejo na današnjo nedeljo.

»Z vnebohodom se je zgodilo nekaj novega in zelo lepega. Jezus je vzel seboj v nebo našo človeškost, naše meso in to prvič, jo je prinesel pred Boga. Človeškost, ki jo je prevzel na zemlji, ni ostala tukaj. Jezus po vstajenju ni bil duh, ne, imel je človeško telo, meso, kosti, vse. In tam je tako za vedno. Od dneva vnebohoda se je, lahko rečemo, Bog sam spremenil. Od takrat ni več samo duh in ker nas ljubi, nosi s seboj naše isto meso, našo človeškost!«

Prostor, ki nas čaka, je nakazan, naša prihodnost je tam, je dodal sveti oče. Jezus je odprl vrata in njegovo telo je tam. In nato si papež zastavi še eno vprašanje, kaj Jezus počne v nebesih? Papež pravi, da je njemu všeč misel, da Jezus preprosto moli pred Očetom in mu kaže rane, kaže mu ceno odrešenja in to Očeta gane.

»Z eno besedo torej, Jezus posreduje. Je namreč na najboljšem kraju, pred svojim in našim Očetom, da posreduje v našo korist. Posredovanje je nekaj temeljnega. Tudi nam pomaga ta vera, da ne izgubimo upanja, ne obupamo, saj je pred Očetom nekdo, ki mu kaže rane in posreduje.«

Papež Frančišek med pozdravom romarjem
Papež Frančišek med pozdravom romarjem © Divisione Produzione Fotografica Vatican News

Po molitvi je papež Frančišek pozval vojskujoče se frakcije v Sudanu, naj odložijo orožje, mednarodno skupnost pa je prosil, "naj zagotovi, da bo dialog prevladal in da bo trpljenje prebivalstva manjše." Po mesecu nasilja namreč razmere niso spodbudne.

»Prosim, ne navajajmo se na konflikte in nasilje. Ne navadimo se na vojno!« je prosil papež in to misel dvakrat ponovil.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.