Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
V porodnih sobah je v zadnjih letih prišlo do več sprememb. Mamice imajo različne želje, treba jim je slediti in obenem prevzemati veliko odgovornost, saj pri porodu ni popravnega izpita. (foto: PixaBay)
V porodnih sobah je v zadnjih letih prišlo do več sprememb. Mamice imajo različne želje, treba jim je slediti in obenem prevzemati veliko odgovornost, saj pri porodu ni popravnega izpita. | (foto: PixaBay)

Z vsakim rojstvom otroka se na novo rodi tudi vsaka babica

Novice | 05.05.2023, 10:35 Marjana Debevec

Na letošnji mednarodni dan babic zaposlene v tej dejavnosti opozarjajo na svoj doprinos k družbi, družini, ženskam, materam in otrokom. Za samostojno opravljanje tega poklica je po njihovih besedah ključna dobra strokovna usposobljenost.

Ob šolski reformi leta 1981 so ukinili izobraževanje babic, kar ima po besedah predsednice sekcije medicinskih sester in babic Saši Matko posledice še danes. Potrebnih je bilo kar 15 let, da se je izobraževanje za babice na visokošolski ravni zopet vzpostavilo. So pa v tem času vlogo babic na terenu začele prevzemati medicinske sestre.

Kljub vsej lepoti, kljub vsej nagradi, ki jo babice doživljamo ob svojem delu, je pa to eno izmed najtežjih in najbolj stresnih del.

Zato je Matkova prepričana, da je čas za spremembe. »Babica ni samo v porodni sobi. Babica se srečuje v času nosečnosti, v času poroda, v poporodnem obdobju. Tukaj lahko babice največ ponudimo ženskam, družini, staršem in pa seveda tudi zdravstveno vzgojno izobraževanje mladostnic in mladostnikov in pa potem tudi starejših žensk v času menopavze.«

Babica Saša Matko v porodnišnici v Kranju
Babica Saša Matko v porodnišnici v Kranju © Osebni arhiv - Tina Dokl

Nujen pogoj za opravljanje samostojnega poklica babice pa je njena dobra strokovna usposobljenost. »V slovenskem prostoru bi absolutno potrebovali še en oddelek babištva, ki ga imamo kljub vsem zdravstvenim fakultetam v Sloveniji, samo v Ljubljani. Na letni ravni se izobrazi približno 30 babic, vendar žal vse ne ostanejo v tem poklicu. Zakaj? Kljub vsej lepoti, kljub vsej nagradi, ki jo babice doživljamo ob svojem delu, je pa to eno izmed najtežjih in najbolj stresnih del.«

Vsako rojstvo babicam da novo energijo in z vsakim rojstvom se vsaka babica rojeva vsak dan znova, je v današnji Svetovalnici na našem radiu še poudarila Saša Matko. »Zato mi rečemo, da je to poslanstvo, ki te napolni, in ti da krila. Jaz včasih rečem, da lahko po stresnem napornem dnevu odšla na Triglav, čeprav nisem hribolazec.«

Saša Matko v našem studiu
Saša Matko v našem studiu © Nataša Ličen

Vabljeni, da oddaji prisluhnete v celoti!

Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...