Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pri maši na trgu v Budimpešti (foto: Vatican News)
Papež pri maši na trgu v Budimpešti | (foto: Vatican News)

Kaj je papež na Madžarskem sporočil Slovencem?

Papež in Sveti sedež | 03.05.2023, 11:53 Marjana Debevec

Papeževo potovanje na Madžarsko pretekli konec tedna ni bilo le obisk te dežele, ampak je med svojimi srečanji namenil sporočilo celotni Evropi. Ker imamo zaradi komunističnega režima podobno zgodovino, pa je bil posebej pomenljiv tudi za nas Slovence.

Da ne bi bila plinasta družba...

Lahko bi izpostavili dve ravni papeževih sporočil Madžarski in celotni Evropi. Ena je družbeno – politična. Papež je Evropo jasno opozoril pred ideološko kolonizacijo, ki vsiljuje teorijo spola, splav pa smatra celo za civilizacijski dosežek. Povabil je k zviševanju natalitete in ohranjanju družine, da ne bomo utekočinjenja, če ne že plinasta družba, kjer ni več nič resničnega in trdnega.

Kritičen je bil tudi do abstraktne nadnacionalnosti, ki zanemarja življenje posameznih narodov. Zato je pozval k ohranjanju posameznih kultur, obenem pa h gradnji mostov. 27 evropskih držav naj bi gradilo mostove med narodi, vendar pa ne smemo dopustiti, da bi se zabrisale posebnosti vsakega med njimi.

Včasih komunizem, danes potrošništvo

Drug vidik papeževega obiska pa lahko strnemo v dve besedi: živa Cerkev. Vero so Madžari ohranjali kljub komunističnemu pritisku, ohranjajo pa jo tudi danes, ko se ta pritisk po papeževih besedah izvaja bolj v rokavicah in sicer s potrošništvom, ki nas omeji do te mere, da mislimo le nase.

Množica pri maši na trgu pred madžarskim parlamentom
Množica pri maši na trgu pred madžarskim parlamentom © Vatican News

Ljudje, ki skrbijo za druge

Da temu nasprotujejo, so pokazali karitativni delavci na srečanju z ubogimi in begunci. Člani skupnosti Novi Jeruzalem na primer poleg sprejemanja brezdomcev, zasvojencev, psihičnih bolnikov in mater z otroki, ljudem nudijo tudi duhovno oporo, saj verjamejo, da se sprememba pri človeku začne v srcu.

Eksplozija mladosti

Posebej pa so me navdušili mladi: pred papežem so pričevali, kako so v letih iskanja in v različnih življenjskih okoliščinah našli Boga in ga odločno postavili v središče svojega življenja. Več kot 11.000 se jih je zbralo na osrednjem stadionu v Budimpešti in ozračje, ki se je med njimi ustvarilo, je tudi papežu omogočalo, da jim je govoril iz srca, počasi, globoko. Povabil jih je na pot z Jezusom, na kateri naj se od ekrana pomaknejo v resnično življenje in se vprašajo, kaj lahko storijo za druge.

Mladi so z veseljem sprejeli papeža
Mladi so z veseljem sprejeli papeža © Vatican News

Ne branimo le lastnega prostora

Odprtost navzven je bila tudi sporočilo osrednje nedeljske slovesne svete maše na trgu pred parlamentom. Ne smemo se ujeti v skrb za obrambo lastnega prostora, je dejal papež in vse vernike povabil, naj imamo vedno odprta vrata svojega srca. Nihče ne sme biti izključen. Na tem mestu je omenil tudi tujce in migrante. Kot je potem dejal novinarjem na letalu, ni prav, da vso težo soočanja z migranti nosi pet sredozemskih držav.

Papež in Sveti sedež
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...