Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Skupina Romov prepeva papežu na srečanju z ubogimi in begunci (foto: Vatican News)
Skupina Romov prepeva papežu na srečanju z ubogimi in begunci | (foto: Vatican News)

Slepi otroci, begunci in ubogi v središču papeževega dopoldanskega programa v Budimpešti

Novice | 29.04.2023, 11:48 Marjana Debevec

Osrednji dogodek današnjega dopoldneva je bilo papeževo srečanje v cerkvi sv. Elizabete v Budimpešti z revnimi in begunci različnih narodnosti: Ukrajinci, Pakistanci in Afganistanci, za katere skrbi tamkajšnja Karitas. Sveti oče je prisluhnil njihovim pričevanjem in nato poudaril, da so ubogi v središču evangelija.

Pred papežem je na srečanju z ubogimi in begunci pričevala mati, ki so ji po ločitvi od nasilnega moža, vzeli otroke, ker sama ni imela dohodkov. Ob pomoči grkokatoliške cerkve je uspela najti službo in tako so se k njej lahko vrnili tudi otroci. Toda v njej je ostalo še veliko zagrenjenosti zaradi vsega huda, kar ji je bilo storjeno. Mir je našla ob hudi bolezni očeta svojih otrok, ko mu je uspela odpustiti.

Sledilo je pričevanje družine petih otrok iz Ukrajine, ki je bila zaradi vojne prisiljena pobegniti iz domačega kraja. Hvaležni so katoličanom na Madžarskem, ki so jih sprejeli, pa tudi papežu, ki jih vedno podpira. Dva od otrok sta papežu izvedla ukrajinsko skladbo.

Navzoči v cerkvi sv. Elizabete v Budimpešti so prisluhnili še pričevanju predstavnikov skupnosti Novi Jeruzalem, ki pomaga ubogim. Uredili so tudi sprejemne domove za brezdomce, pa tudi za psihiatrične bolnike, odvisnike in matere v stiski. Osrednji problem brezdomcev po njihovem pričevanju ni v iskanju zatočišča, ampak praznina v srcu. Zato jim poleg materialne pomoči pripravljajo tudi možnosti za prejem zakramentov in molijo zanje.

Srečanje papeža z ubogimi in begunci v cerkvi sv. Elizabete
Srečanje papeža z ubogimi in begunci v cerkvi sv. Elizabete © Vatican News

Ubogi so v središču evangelija, je poudaril papež. Pomagajo nam, da se ne zadovoljimo z udobno duhovnostjo po naše meri, ki vodi v sebičnost. »Prava vera je vedno nekaj neudobnega, vedno tvega. Pomaga nam, da gremo izven sebe naproti ubogim, naredi nas sposobne govoriti z našim življenjem zakon ljubezni.«

Jeziku ljubezni prisluhnejo tudi neverni

Bog nam pokaže svojo nežnost in se nam približa preko naših bratov, je dejal papež. Od nas se zahteva sočutje do vseh, še posebej bolnih, ubogih in trpečih. »Potrebujemo Cerkev, ki tekoče govori jezik ljubezni, ki mu vsi prisluhnejo in ga razumejo, tudi najbolj oddaljeni in tudi tisti, ki ne verujejo

Zato se je sveti oče zahvalil Cerkvi na Madžarskem, ki z veliko ljubeznijo sprejema mnoge begunce iz Ukrajine. Prav ljubezen, ki jo okusimo, nam daje upanje, da je drugačna prihodnost mogoča.

Ni pa dovolj samo konkretna materialna pomoč. Človek se namreč prenavlja od znotraj, je poudaril sveti oče. Po njegovih besedah je potrebna Jezusova ljubezen, ki človeka pomaga povrniti njegovo lepoto in dostojanstvo.

Ali berača pogledate v oči in se ga dotaknete?

»Za ljubezen je treba imeti pogum pogledati človeka v oči se ga dotakniti. Ne moreš mu samo od daleč vreči miloščine. Tako začneš pot skupaj s tem človekom v potrebi. Na tej poti boš razumel, kako zelo tudi ti potrebuješ roko in pogled Gospoda.«

Govorite vedno jezik ljubezni, je zbrane v cerkvi sv. Elizabete še spodbudil papež Frančišek. Nato je z vozičkom odšel med ljudi, ki so ga še dolgo razveseljevali s svojimi pesmimi.

Z grkokatoliškimi verniki

Papež se je nato v grkokatoliški cerkvi srečal še s tamkajšnjimi verniki in jih blagoslovil. Med njimi so bili številni begunci iz Ukrajine. Popoldne ima sveti oče na programu še srečanje z mladimi na stadionu v Budimpešti in nato večerni obisk jezuitske skupnosti.

Papež v grkokatoliški cerkvi
Papež v grkokatoliški cerkvi © Vatican News

Papežev objem slepim in prizadetim otrokom

Zjutraj pa je sveti naprej obiskal otroke v Inštitutu blaženega Lázsla Batthányja-Strattmanna, zdravnika, moža in očeta trinajstih otrok, je ponavljal: »Bolniki me učijo ljubiti Boga vedno bolj.« Zdravil je slepe in revne otroke.

Inštitut z njegovim imenom je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovila sestra Anna Fehér, ki so ji rekli tudi »madžarska Mati Terezija«. Zavod sprejema slabovidne otroke in otroke s posebnimi potrebami.

Danes so ti otroci in mladi papežu zapeli nekaj pesmi in mu nato podarili rožni venec, sveti oče pa jim je podaril kip Marije, ki razvezuje vozle. Vesel je bil, da so dan začeli z molitvijo sv. Frančiška, ki je program življenja, saj v njem svetnik prosi milost, da bi tja, kjer nekaj manjka, lahko to prinesel.

Gre za to, da življenju, kakršno je, pomagamo napredovati. In to je čisti evangelij, je dejal sveti oče. Jezus je prišel v svet, kakršen je bil in ga je peljal naprej, je še dejal papež Frančišek.

Papeževo srečanje s slepimi in prizadetimi otroki
Papeževo srečanje s slepimi in prizadetimi otroki © Vatican News

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...