Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Ryszard Legutko (foto: Siniša Kanižaj / družina.si)
Ryszard Legutko | (foto: Siniša Kanižaj / družina.si)

Kdo so demoni demokracije – kako se z njimi soočiti?

Slovenija | 28.04.2023, 11:40 Tone Gorjup

Slovenijo je obiskal poljski filozof in politik Ryszard Legutko, avtor knjige Demon v demokraciji, ki smo jo pred kratkim dobili v slovenskem prevodu. Ob tej priložnosti je založba Družina pripravila okroglo mizo z naslovom: Kdo so demoni demokracije – kako se z njimi soočiti? Poleg avtorja Legutke, so sodelovali še avtor spremne besede John O’Sullivan, ameriški pisatelj Rod Dreher in Lojze Peterle Legutkov sopotnik v Evropskem parlamentu.

Pomenljiv podnaslov

Knjiga Demon v demokraciji ima pomenljiv podnaslov: Totalitarne skušnjave v svobodnih družbah. Avtor, ki je desetletja živel pod komunističnim režimom, je leta 1991 doživel njegov propad in zamenjavo z liberalno demokracijo. Za demokratizacijo si je prizadeval tudi sam, presenetilo pa ga je, da so nekdanji trdi komunisti čez noč postali veliki demokrati. To je bil razlog, da je začel načrtno raziskovati skupne značilnosti komunističnega režima in liberalne demokracije. Prišel je do spoznanja, da se je nov sistem, čeprav demokratičen, podredil istim ciljem kot komunizem, le brez revolucionarne brutalnosti.

Zmerjanje, ki ga poznamo iz Ljubljane, se dogaja tudi v Bruslju

Moderator okrogle mize Lojze Peterle je poudaril: »Pozorno sem prebral Legutkovo knjigo in se strinjam s tem, da je danes glavni ideološki tok v Evropi, tudi v Evropskem parlamentu, v marsičem podoben obnašanju komunistov, ki so se uspešno preoblekli v liberalce, socialdemokrate, deloma tudi v zelene ...« Sogovorniki so se strinjali, da je njihova prilagodljivost presenetljiva. In zdaj se nam skozi koncept pravic, enakosti, osvoboditve starih spon... dogaja mehki totalitarizem. Na udaru je resnica, v ospredje pa sili fake news, laž... ni več ideje skupnega, vrednote se izgubljajo, vzdržuje se koncept sovražnika ... Peterle ugotavlja, da »se zmerjanje, ki ga poznamo iz Ljubljane - še posebej v zadnjih tednih - dogaja tudi v Bruslju. Leta 2004, ko smo se vključili v Evropsko zvezo, je bila različnost dobrodošla, cenjena, danes pa te pobarvajo v nekem uradu v naprej. Pripišejo te tej ali oni liniji in potem dialoga skoraj ni.«

Odgovor na to je, da si, kar si; da se držiš svojega. Kdor ne ve, kdo je, težko kaj doseže. Treba je ohranjati vrednote, jih spoštovati in živeti. Le tako se je možno soočiti z demoni moderne demokracije, ki največkrat to ni.

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...