Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nevzet Porić (foto: STA)
Nevzet Porić | (foto: STA)

Ob bajramu: Zakaj so pomembni odnosi med kristjani in muslimani?

Novice | 21.04.2023, 11:06 Marjana Debevec

Muslimani po koncu postnega meseca ramazana začenjajo tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram. Osrednja bajramska molitev je ob sončnem vzhodu potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana, molitve pa so pripravili še po 16 drugih mestih po Sloveniji.

Zbrane muslimanske vernike v Ljubljani je nagovoril mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Povabil jih je k sočutju in bližini z osamljenimi. Postni mesec je v nas bolj spodbudil zavedanje nenehne Božje prisotnosti v naših življenjih, ki nas navdihuje, da smo dobri ljudje in koristni člani skupnosti, je poudaril Porić. »Pred nami so ure, trenutki in dnevi, v katerih se lahko opogumimo in izboljšamo morebitne slabe odnose v družini ter si medsebojno odpustimo zamere in obrnemo novo poglavje v življenju, ki bo prijetno in sproščeno, brez zamer in medsebojnih nerazumevanj.«

V duhu dobrih medsosedskih odnosov bodo ob 17. uri na ploščadi muslimanskega centra pripravili praznovanje ramazanskega bajrama s sosedi.

Tudi novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je v čestitki ob ramazanskem bajramu izpostavil praznovanje kot možnost zbližanja med ljudmi. Obenem pa je spomnil, da smo kristjani in muslimani poklicani, da v svojem okolju širimo kulturo odprtega dialoga, spoštovanja in miru. Škof Saje je še spodbudil k iskanju načinov, kako se zoperstaviti kulturi sovraštva in jo premagati, namesto tega pa krepiti ljubezen in prijateljstvo, zlasti med muslimani in kristjani, zaradi vezi, ki nas povezujejo.

Spomnimo, da si je za dialog z muslimani prizadeval že sv. Frančišek Asiški, ki je tudi sam osebno obiskal sultana al-Kamila.

Objem med papežem Frančiškom in imamo Al Tayyebom
Objem med papežem Frančiškom in imamo Al Tayyebom © Vatican News

V današnjem času pa je eden od temeljev za dialog z islamom dokument o bratstvu med ljudmi, ki sta ga februarja leta 2019 podpisala papež Frančišek in veliki imam sunitske univerze Al Tayeb. Dokument poudarja načela pravičnosti in verske svobode, vsebuje zahteve po zaščiti krajev bogočastja, pravicah žensk, zaščiti mladoletnih in manjšin ter obsoja terorizem. Spodbuja konkretno sodelovanje veroizpovedi pri reševanju sporov, okoljevarstvu in družbeni pravičnosti.

Kmalu po podpisu omenjenega dokumenta so ustanovili odbor predstavnikov različnih religij, ki skupaj iščejo načine, kako to bratstvo konkretno udejanjati.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...