Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nevzet Porić (foto: STA)
Nevzet Porić | (foto: STA)

Ob bajramu: Zakaj so pomembni odnosi med kristjani in muslimani?

Novice | 21.04.2023, 11:06 Marjana Debevec

Muslimani po koncu postnega meseca ramazana začenjajo tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram. Osrednja bajramska molitev je ob sončnem vzhodu potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana, molitve pa so pripravili še po 16 drugih mestih po Sloveniji.

Zbrane muslimanske vernike v Ljubljani je nagovoril mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Povabil jih je k sočutju in bližini z osamljenimi. Postni mesec je v nas bolj spodbudil zavedanje nenehne Božje prisotnosti v naših življenjih, ki nas navdihuje, da smo dobri ljudje in koristni člani skupnosti, je poudaril Porić. »Pred nami so ure, trenutki in dnevi, v katerih se lahko opogumimo in izboljšamo morebitne slabe odnose v družini ter si medsebojno odpustimo zamere in obrnemo novo poglavje v življenju, ki bo prijetno in sproščeno, brez zamer in medsebojnih nerazumevanj.«

V duhu dobrih medsosedskih odnosov bodo ob 17. uri na ploščadi muslimanskega centra pripravili praznovanje ramazanskega bajrama s sosedi.

Tudi novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je v čestitki ob ramazanskem bajramu izpostavil praznovanje kot možnost zbližanja med ljudmi. Obenem pa je spomnil, da smo kristjani in muslimani poklicani, da v svojem okolju širimo kulturo odprtega dialoga, spoštovanja in miru. Škof Saje je še spodbudil k iskanju načinov, kako se zoperstaviti kulturi sovraštva in jo premagati, namesto tega pa krepiti ljubezen in prijateljstvo, zlasti med muslimani in kristjani, zaradi vezi, ki nas povezujejo.

Spomnimo, da si je za dialog z muslimani prizadeval že sv. Frančišek Asiški, ki je tudi sam osebno obiskal sultana al-Kamila.

Objem med papežem Frančiškom in imamo Al Tayyebom
Objem med papežem Frančiškom in imamo Al Tayyebom © Vatican News

V današnjem času pa je eden od temeljev za dialog z islamom dokument o bratstvu med ljudmi, ki sta ga februarja leta 2019 podpisala papež Frančišek in veliki imam sunitske univerze Al Tayeb. Dokument poudarja načela pravičnosti in verske svobode, vsebuje zahteve po zaščiti krajev bogočastja, pravicah žensk, zaščiti mladoletnih in manjšin ter obsoja terorizem. Spodbuja konkretno sodelovanje veroizpovedi pri reševanju sporov, okoljevarstvu in družbeni pravičnosti.

Kmalu po podpisu omenjenega dokumenta so ustanovili odbor predstavnikov različnih religij, ki skupaj iščejo načine, kako to bratstvo konkretno udejanjati.

Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...