Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Nevzet Porić (foto: STA)
Nevzet Porić | (foto: STA)

Ob bajramu: Zakaj so pomembni odnosi med kristjani in muslimani?

Novice | 21.04.2023, 11:06 Marjana Debevec

Muslimani po koncu postnega meseca ramazana začenjajo tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram. Osrednja bajramska molitev je ob sončnem vzhodu potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana, molitve pa so pripravili še po 16 drugih mestih po Sloveniji.

Zbrane muslimanske vernike v Ljubljani je nagovoril mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Povabil jih je k sočutju in bližini z osamljenimi. Postni mesec je v nas bolj spodbudil zavedanje nenehne Božje prisotnosti v naših življenjih, ki nas navdihuje, da smo dobri ljudje in koristni člani skupnosti, je poudaril Porić. »Pred nami so ure, trenutki in dnevi, v katerih se lahko opogumimo in izboljšamo morebitne slabe odnose v družini ter si medsebojno odpustimo zamere in obrnemo novo poglavje v življenju, ki bo prijetno in sproščeno, brez zamer in medsebojnih nerazumevanj.«

V duhu dobrih medsosedskih odnosov bodo ob 17. uri na ploščadi muslimanskega centra pripravili praznovanje ramazanskega bajrama s sosedi.

Tudi novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje je v čestitki ob ramazanskem bajramu izpostavil praznovanje kot možnost zbližanja med ljudmi. Obenem pa je spomnil, da smo kristjani in muslimani poklicani, da v svojem okolju širimo kulturo odprtega dialoga, spoštovanja in miru. Škof Saje je še spodbudil k iskanju načinov, kako se zoperstaviti kulturi sovraštva in jo premagati, namesto tega pa krepiti ljubezen in prijateljstvo, zlasti med muslimani in kristjani, zaradi vezi, ki nas povezujejo.

Spomnimo, da si je za dialog z muslimani prizadeval že sv. Frančišek Asiški, ki je tudi sam osebno obiskal sultana al-Kamila.

Objem med papežem Frančiškom in imamo Al Tayyebom
Objem med papežem Frančiškom in imamo Al Tayyebom © Vatican News

V današnjem času pa je eden od temeljev za dialog z islamom dokument o bratstvu med ljudmi, ki sta ga februarja leta 2019 podpisala papež Frančišek in veliki imam sunitske univerze Al Tayeb. Dokument poudarja načela pravičnosti in verske svobode, vsebuje zahteve po zaščiti krajev bogočastja, pravicah žensk, zaščiti mladoletnih in manjšin ter obsoja terorizem. Spodbuja konkretno sodelovanje veroizpovedi pri reševanju sporov, okoljevarstvu in družbeni pravičnosti.

Kmalu po podpisu omenjenega dokumenta so ustanovili odbor predstavnikov različnih religij, ki skupaj iščejo načine, kako to bratstvo konkretno udejanjati.

Novice
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...