Papež Frančišek (foto: Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Dicastero per la Comunicazione)

Papež: Vstalega iščite v skupnosti

Svet | 16.04.2023, 17:00 Petra Stopar

Papež Frančišek je pri molitvi »Raduj se, Kraljica« na Trgu sv. Petra na drugo velikonočno nedeljo poudaril pomen skupnosti vernikov znotraj Cerkve pri iskanju Jezusa. Hkrati pa nas vabi, naj odpremo svoje dlani za vse, ki jih je življenje ranilo, in nikogar ne izključujemo iz Božjega usmiljenja.

Sv. Tomaž, apostol, nam po papeževem mnenju predstavlja več od znanih dvomov v Jezusovo vstajenje, poroča portal Vatican News. Papež je ob nedeljski Božji besedi ugotavljal, da Tomaž ni bil edini, ki je imel težave z verovanjem. Toda za razliko od njegovih prijateljev apostolov, ki so se iz strahu zaprli v dvorano zadnje večerje, je Tomaž po papeževih besedah pokazal, da je pogumen, šel ven in tvegal, da bi ga kdo morda prepoznal, prijavil ali prijel.

Vendar pa Tomaž pokaže, da je pogumen: medtem ko so ostali zaprti v dvorani zadnje večerje iz strahu, gre on ven in tvega, da bi ga lahko kdo prepoznal, prijavil in aretiral. Lahko bi celo mislili, da bi si zaradi svojega poguma bolj kot drugi zaslužil, da bi srečal vstalega Gospoda.

Ko so drugi apostoli rekli Tomažu, da se jim je prikazal Jezus prikazal, je dejal, da bo verjel šele takrat, ko ga bo videl in se dotaknil Njegovih ran. Te mu Jezus pokaže, na čisto preprost način, pred vsemi, v krogu skupnosti, pravi papež. »Tudi mi smo tako kot Tomaž povabljeni, da iščemo vstalega, ne v neki spektakularni ali nenavadni verski manifestaciji, samo na ravni čustev, ampak znotraj skupnosti vernikov, Cerkve. Naša Mati Cerkev je Kristusovo telo, kljub vsem svojim omejitvam in neuspehom, ki so naši lastni,« je dejal.

In prav tam, v Kristusovem telesu, lahko najdemo največja znamenja njegove ljubezni. Povabil nas je, da se vprašamo, ali smo v imenu Jezusovih ran pripravljeni odpreti svoje dlani tistim, ki jih je življenje ranilo, pri tem pa nikogar ne izključevati iz Božjega usmiljenja, temveč pozdravljati vsakogar kot brata in sestro.

Papež Frančišek je po molitvi izrazil obžalovanje, ker vojne po svetu še naprej sejejo smrt, kar je v nasprotju s sporočilom velike noči. Le-to v teh dneh praznujejo pravoslavni kristjani po svetu, med njimi Ukrajinci, ki že več kot eno leto trpijo zaradi ruske invazije. Sveti oče je prosil Gospoda, da bi tako Rusom kot Ukrajincem pomagal na poti do miru. Spomnil se je tudi na Sudan, kjer so v soboto izbruhnili spopadi med vojaškimi in paravojaškimi silami, ter sprte strani pozval k dialogu.

Svet
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...