Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Andrej Saje in Roman Globokar druženju z mladimi (foto: osebni arhiv)
Andrej Saje in Roman Globokar druženju z mladimi | (foto: osebni arhiv)

Mladi o tem, da si mora Cerkev avtoriteto zaslužiti

Cerkev na Slovenskem | 10.04.2023, 09:00 Marta Jerebič

Mladi se bodo letos lahko udeležili kar nekaj večjih cerkvenih dogodkov. Ob Grozdetovem godu konec maja bo vseslovensko romanje na Zaplaz. Za svetovni dan mladih, ki bo v začetku avgusta v Lizboni, je prijavljenih 400 Slovencev. Konec leta bo v Ljubljani tudi evropsko taizejsko srečanje. Tretja sobota v septembru je tradicionalno čas za Stično. Papež pa je mlade še povabil, da se 30. septembra na Trgu sv. Petra v Rimu udeležijo ekumenskega srečanja, na katerem bodo molili za uspeh škofovske sinode, ki se bo nato začela 4. oktobra. Priprav na ta dogodek sta se udeležila tudi s. Andreja Perc in Tilen Čebulj iz Katoliške mladine.

Ekumensko molitveno srečanje 30. septembra

Molitveno srečanje z naslovom Together – Srečanje Božjega ljudstva je predlagala taizejska skupnost. »Želela se je aktivneje vključiti v sinodo oziroma je povabilo prišlo iz generalnega tajništva sinode. Potem so kar nekaj časa razmišljali, kaj je njihovo mesto in ugotovili, da lahko dajo svoj pečat tako, da povabijo različne krščanske veroizpovedi, da skupaj molijo,« je povedal Tilen Čebulj.

Mladi, verjetno večinoma bolj iz Evrope, bodo v Rim prišli že 29. septembra, nastanjeni bodo pri družinah in župnijah. 30. septembra dopoldne bodo dela usmiljenja, delo z ubogimi, obrobnimi. Mladi bodo služili tem ljudem s pomočjo organizacij, ki že sicer delujejo na teh področjih, je povedala s. Andreja Perc in dodala, da bo popoldne pred lateransko baziliko slavilni koncert, mladi pa bodo nato peš romali do Vatikana, kjer bo molitveno bdenje.

Udeležba slovenske mladine

Zaradi številnih dogodkov, ki se jih mladi lahko udeležijo letos, je slovensko udeležbo v Rimu težko napovedovati. »Težko ocenimo zdaj, ali bo to en avtobus ali manj ali bo samo ena delegacija mladih. Želja je, da zastopamo naš narod na tem srečanju. Povabili bomo tudi mlade iz drugih cerkva.«

s. Andrej Perc in Tilen Čebulj
s. Andrej Perc in Tilen Čebulj © Katoliška mladina

Kako besedo sinodalnost razumejo mladi?

»Mladim cerkev ni sama po sebi avtoriteta. Ampak si mora to avtoriteto zaslužiti s konkretnimi dejanji, s konkretnimi pobudami, s konkretnimi stvarmi. Nagovoriti mora njihove situacije, kar pa pomeni, da sinodalnost ni zgolj nek pogovor o idejah o nekih stvareh, ampak praksa, način, kako delamo stvari,« pojasnjuje Tilen Čebulj in dodaja, da je mladinska pastorala že sama po sebi sinodalna pastorala. »To pomeni, da nimamo vnaprej pripravljenih in zapakiranih odgovorov, ki jih mlademu potem samo damo. Ampak da gremo z njim, da hodimo z njim. Prispodoba, kako konkretno si danes predstavljati sinodalnost, je podoba Kristusa Vstalega, ki gre z učencema v Emavs. Tam jih posluša in nato spregovori. Na koncu, ko se srečata z njim, ju to srečanje tako zaznamuje, da ne moreta obstati na miru na kraju, kjer sta, ampak gresta naprej.«

Cerkev na Slovenskem